Δημ. Πνευματικάτος: Λουδίτες*, Ντεσπεράντος*, Μπαμπούσκες* και «σημαδεμένη» έρευνα-μελέτη για το ΚΕΛ Σπάτων-Αρτέμιδος & Ραφήνας-Πικερμίου!

Μία φράση από την τοποθέτηση της κ. Μαρία Λοιζίδου, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και άλλη μία από τον αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βαγγέλη Μπουρνούς, ίσως θα ήταν αρκετές για να περιγράψουμε τη συνεδρίαση του ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης.

Όμως, η συνεδρίαση απεκάλυψε, ότι ο χρόνος που πέρασε και η διαρκώς αυξανόμενη αναγκαιότητα του έργου, αφήνει ασυγκίνητους και παγερά αδιάφορους κάποιους που δίκαια τους ταιριάζει ο τίτλος του «λουδίτη», γιατί κενοί νέων επιχειρημάτων –αναμασούν τα παλιά- και ως ντεσπεράντος και μπαμπούσκες, συκοφαντούν και υποβαθμίζουν ένα έργο πολιτισμού και ανάπτυξης, η έλλειψη του οποίου τοποθετεί την περιοχή σε κατώτερο σημείο από τριτοκοσμική.

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ, Σπάτων-Αρρτέμιδος, που έγινε την περασμένη Πέμπτη16-7-15 ήταν:

«Λήψη απόφασης έγκρισης των όρων – σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας (Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος & Ραφήνας – Πικερμίου) με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο: «Διερεύνηση και αξιολόγηση των τεχνικών επιλογών διαχείρισης λυμάτων των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου.

Παρούσα και η κ. Μαρία Λοϊζίδου καθηγήτρια του ΕΜΠ, η οποία και θα επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει τη μελέτη-έρευνα, έναντι του ποσού των 60.000 Ευρώ. Ποσό το οποίο θα καταβληθεί εξ ημισείας από τους δύο Καλλικρατικούς Δήμους. Η μελέτη-έρευνα, θα παραδοθεί εντός οκταμήνου, εκτός κι αν, η συλλογή στοιχείων για την ολοκλήρωσή της, θα απαιτήσει μικρή παράταση.

Δημοσίευμα εφημερίδας «Καθημερινή» 1-7-15

Μερικές ημέρες πριν τη συνεδρίαση, 1-7-15, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο: «Έφτασε η ώρα των ευρω-προστίμων για τα αστικά λύματα», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η ώρα των ευρω-προστίμων έφθασε και για την υπόθεση των αστικών λυμάτων. Σήμερα συζητήθηκε η δεύτερη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την υπόθεση να καταλήγει με απόλυτη βεβαιότητα στην επιβολή προστίμου μερικούς μήνες αργότερα. Μοναδική σοβαρή εκκρεμότητα για την Ελλάδα είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Ραφήνας, Σπάτων, Λούτσας και Πικερμίου, εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Η ελληνική πλευρά πάντως παρουσίασε σήμερα στο Ευρωδικαστήριο επιστολή των δημάρχων των περιοχών αυτών, με την οποία εκφράζουν τη βούλησή τους να βρεθεί άμεσα λύση…

Η κύρια εκκρεμότητα παραμένει αυτή των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. «Η συζήτηση της Πολιτείας με τους δύο δήμους έχει προχωρήσει», λέει ο γενικός γραμματέας Υδάτων (και καθηγητής του ΑΠΘ), Ιάκωβος Γκανούλης. «Νομίζω ότι η καλύτερη λύση, τεχνικά και κοινωνικά, είναι να γίνει στην περιοχή τους μια μονάδα με υψηλό επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων, η οποία δεν θα δημιουργεί όχληση ή προβλήματα και θα παράγει νερό προς άρδευση. Τα θέματα αυτά έχουν λυθεί τεχνολογικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανούλη, το επόμενο βήμα θα είναι μια εκτεταμένη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών, ώστε να πεισθούν ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. «Η σημερινή κατάσταση, με τους βόθρους που ξεχειλίζουν όποτε βρέχει, δεν είναι λύση. Νομίζω ότι οι δημοτικές αρχές αντιλαμβάνονται πλέον τι είναι προς το συμφέρον τους. Μάλιστα υπέγραψαν επιστολή όπου εκφράζουν τη βούλησή τους να βρεθεί λύση, την οποία οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν σήμερα στο Ευρωδικαστήριο».

Τοποθετήσεις Βαγγέλη Μπουρνού και Μαρίας Λοϊζίδου

Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βαγγέλη Μπουρνού ότι «τα πρόστιμα στην ελληνική Πολιτεία και το πολιτικό κόστος δεν είναι το σημαντικό.

Το σημαντικό είναι η αναβάθμιση της ζωής των περιοχών μας και γι αυτό θέλουμε το ΚΕΛ», και, η έκκληση-τοποθέτηση της κ. Λοϊζίδου: «μην σας τρομάζουν οι επεξεργασίες λυμάτων, ούτε οι τυχόν αστοχίες που λέτε των μηχανικών εγκαταστάσεων. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, αν δεν χρησιμοποιούσαμε τα επεξεργασμένα λύματα δεν θα είχαμε νερό. Είναι θέμα συντήρησης των εγκαταστάσεων, τι ποιότητα νερού θέλουμε να πάρουμε και πως θα το επαναχρησιμοποιήσουμε» και συνεχίζει η κ. Λοϊζίδου. Σε λίγο στη νότιο Μεσόγειο θα πούμε το νερό νεράκι. Τα λύματα είναι «θησαυρός» αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Σήμερα τοποθετούνται μεμβράνες και δεν υπάρχει περίπτωση το νερό να έχει πρόβλημα. Μη σας τρομάζει αυτό και μην τρομάζετε τον κόσμο», μάλλον ακούστηκαν ότι ήταν φωνές από το υπερπέραν και όχι από ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα.

«Σημαδεμένη» έρευνα-μελέτη;

Εντύπωση προκάλεσε ότι στις τοποθετήσεις αλλά και στις απαντήσεις στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από ΔΣ η κ. Λοϊζίδου, ουδέποτε ανέφερε τις λέξεις «Πλατύ Χωράφι». Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής που θα συνεργαστούν μαζί της και ορίστηκαν από το δήμαρχο κ. Μάρκου, -άγνωστα παραμένουν της Ρ-Π- είναι άτομα με γνωστές κάθετες θέσεις, «Όχι ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι». Άρα, αν για οποιοδήποτε λόγο και κάτω από επιστημονική τεκμηρίωση το συμπέρασμα της έρευνας θα είναι «Πλατύ Χωράφι», (το βλέπουμε απίθανο) και όχι Ψυτάλλεια, πως θα «περπατήσει» η άποψη αυτή από τους «φανατικούς»; Χαμένος λοιπόν ο χρόνος, χαμένα και τα 60 χιλιάρικα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του δήμαρχου κ. Δημήτρη Μάρκου, που κατά την άποψη μας ενισχύει την κατεύθυνση της μελέτης-έρευνας, παρόλες τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. «Θέλουμε τη μελέτη-έρευνα να την χρησιμοποιήσουμε σαν ισχυρό διαπραγματευτικό μέσο. Να μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι σπουδαίο ρόλο στην όλη διαδικασία παίζουν και τα ανταποδοτικά».

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης ακούστηκαν σκέψεις που αξίζει να σημειωθούν:

Χρήστος Μάρκου, πρώην δήμαρχος. «Είναι κατά παραγγελία η ανάθεση, αν δεν εξετασθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός της Ψυτάλλειας».

Δημήτρης Στάμου ΔΣ. «Τι θα γίνει με τα λύματα που ρέουν στους δρόμους»;

Νίκος Δάρδαλης ΔΣ. «Η Ψυτάλλεια είναι υπερφορτωμένη».

Χρήστος Τσαντήλας ΔΣ. «Δεν πάμε Ψυτάλλεια, άρα βόθρους».

Μαρία Λοϊζίδου. «Θα εξετάσουμε όλα τα χαρτιά που σας έλεγαν ελάτε στην Ψυτάλλεια. Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι κατά παραγγελία μελέτη-έρευνα». (Σημ.Για κάποια άλλα, νεωτέρων ημερομηνιών που γράφουν ότι δεν μπορούμε να πάμε, είτε δεν τα έχει υπόψη της, είτε τα αγνόησε).

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κ. Ποθουλάκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «οποιαδήποτε λύση και να προταθεί το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μετά από 68(;) μήνες». Όπως εξήγησε, «αυτό το χρονικό διάστημα απαιτείται για να ξεπεραστούν όλες οι τυπικές και νομικές διαδικασίες». Επίσης ανέφερε ότι έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου και ειδικότερα αρμοδίων Κρατικών Αρχών, Υπηρεσιών και Οργανισμών, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκαν και ανήκουν τα έργα αποχέτευσης του Δήμου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, αν η μελέτη-έρευνα καταλήξει να οδηγηθούν τα λύματα στην Ψυτάλλεια, τότε η ΕΥΔΑΠ θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού από υπαιτιότητά της έχει καθυστερήσει το έργο.

Ποιοι Καταψήφισαν

Την πρόταση του δήμαρχου κ. Μάρκου καταψήφισαν, ο κ. Τυράκης, από τη συμπολίτευση, η παράταξη ΑΝΑΣΣΑ της κ. Ραφτοπούλου, (είχαν μόνιμη επωδό, η μελέτη να γίνει μόνο για Ψυτάλλεια και να μην εξεταστούν άλλες εναλλακτικές λύσεις) και ο κ. Δάρδαλης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο οποίος όμως κατέθεσε δική του πρόταση.

*Για τον τίτλο του άρθρου μου δανείστηκα τρία επίθετα από άρθρο του κ. Πανούση, είναι Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης, για να χαρακτηρίσω τους ομιλητές: Ντεσπεράντος, (απελπισμένοι επαναστάτες), είναι οι ΔΣ και δημότες που κενοί επιχειρημάτων επιζητούν την επικαιρότητα και την πολιτική τους επιβίωση, υποστηρίζοντας ένα θέμα μόνο και μόνο επειδή «πουλάει», σε όσους, που αυτοί οι ίδιοι έχουν καταφέρει να παραπληροφορήσουν. Μπαμπούσκες (Ρώσικες ξύλινες κούκλες, η μία μπαίνει μέσα στην άλλη) κάποιες κυρίες που αυτάρεσκα, μεταφέρουν την ίδια παραπληροφόρηση, και, Λουδίτες (Αρνητές της τεχνολογίας), όλοι όσοι αρνούνται και δεν εμπιστεύονται την τεχνογνωσία των Βιολογικών Καθαρισμών, ενώ σε κάθε πτυχή της ζωής τους χρησιμοποιούν τα σημερινά επιτεύγματα της τεχνολογίας.

pnevmatikatos

Δημ. Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.