Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Μεσογείων- Λαυρεωτικής στην εκδήλωση για τους απαγχονισθέντες

Ύστερα από πρόσκληση της «Αδελφότητας οικογενειών των 54 απαγχονισθέντων» και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/7/2015, εκδήλωση τιμής στο Πικέρμι, στο 19ο χλμ της Λ. Μαραθώνος, στο μνημείο που είναι θαμμένοι οι 54 Ελληνες πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στις 21/7/1944.

Ο απαγχονισμός έγινε ως αντίποινα για τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων που εκείνο το διάστημα είχαν εντείνει τις επιθέσεις κατά των Γερμανών που είχαν αρχίσει να αποχωρούν.

Οι Γερμανοί, ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών τους, που σκοτώθηκαν απο αντιστασιακούς στην περιοχή, κρέμασαν στο Πικέρμι, 54 συνολικά Έλληνες που προέρχονταν, οι 50 – κυρίως – απο την περιοχή του Πειραιά, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και άλλους αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι. Οι υπόλοιποι 4 συνελήφθησαν στη γύρω περιοχή. Και τους πρόσθεσαν στους 50 που είχαν φέρει από το Χαϊδάρι. Οι όμηροι και πολλά στελέχη του αντιστασιακού κινήματος μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στον τόπο της θυσίας.

Η εκτέλεση έγινε μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της «Αδελφότητας των συγγενών», Μιχάλης Μάνος.

pikermi tymbos mnimosinokke2

Στεφάνια κατέθεσαν ο Αργυρης Ζαμπετας εκ μέρους των Κ.Ο του ΚΚΕ , απο την ΠΕΑΕΑ της περιοχής ο Γιαννης Χατζης,κατατεθηκαν επισης απο το συνδεσμο φιλων της ΕΠΟΝ,απο την Αδελφοτητα των εκτελεσμενων καθως και απο τον αντιπεριφεριαρχη Αν.Αττικης και τον δημαρχο Ραφηνας-Πικερμίου και την ΠΕΑΕΑ Κερατσινιου-Δραπετσωνας.

pikermi tymbos mnimosinokke4

Συντομο χαιρετισμο απηυθυνε ο Νικος Στεφανιδης απο την πλευρα της Τ.Ε.Μεσογειων-Λαυρεωτικης του ΚΚΕ. Στην ομιλία του τονισε μεταξυ αλλων τη σημασια του να συνδεσουμε το τοτε με το τωρα,την αναγκη ο λαος μας,η εργατικη ταξη,τα φτωχα λαικα στρωματα να παλεψουν για να αναχαιτησουν το τη νεα υποταγη του λαου που ερχεται,να αγωνιστουν για την ανατροπη αυτου του σαπιου καπιταλιστικου συστηματος,να αγωνιστουν για να παρουν οι ιδιοι την εξουσια στα χερια τους.

pikermi tymbos mnimosinokke3

Όπως τότε έτσι και τώρα να μην σκύψουν το κεφαλή στους νέους δυνάστες της Ε.Ε.,τα κόμματα τους και τα μνημόνια τους.

ΚΟΒ Μαραθώνα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.