Ένα βιβλίο, μια συγκλονιστική ιστορία κι ένας ήρωας με φόντο την Τρίγλια

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε στο ΚΑΠΗ Ραφήνας η παρουσίαση του βιβλίου (γ΄ έκδοση) του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», των εκδόσεων «Εύμαρος». Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την ζωή του σπουδαίου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελέστηκε από τους γερμανούς στην Καισαριανή.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα των ΚΑΠΗ Ραφήνας παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και Πάνος Σκουρολιάκος, από τον Δήμο, ο Βασίλης Πιστικίδης Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, οι Αντιδήμαρχοι Αντ. Παλπατζής, Δημ. Τσεβά, Παναγ. Καλφαντής, Γ. Κοκκόλης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημ. Μισοκοίλης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Γιώργ. Δουβίτσας, ο Γιώρχος Χαχολάκης πρόεδρος του ΝΠΔΔ Φιλ. Καβουνίδης, ο Γιώργος Ορκόπουλος (Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας), οι κ.κ Βλαχάκης, Σακκάς, Στέφος, Κουραπάς, Μακρής, Πιστικός, Καϊσερλόγλου, οι κυρίες Τασ. Δημοπούλου, Β. Κιούση, Αθ. Λαδοπούλου και πολλοί δημότες.

DSC 9820

DSC 9879

DSC 9831

Το καλωσόρισμα έκανε η Διευθύντρια του ΝΠΔΔ Φιλ. Καβουνίδης κα Ευγενία Καπριγιάννη και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος.

DSC 9817
Πρώτος τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος κατά αρχάς δήλωσε ότι είναι μεγάλη του χαρά που καλωσορίζει τον συγγραφέα Σπύρο Τζόκα και τους υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ στη συνέχεια είπε μερικά λόγια για να «σας βάλω στο κλίμα του βιβλίου» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μίλησε λοιπόν για την ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τους πρώτους διωγμούς των τριγλιανών, ανέφερε μερικά πράγματα για τον ήρωα του βιβλίου και ανέφερε πως δρόμος στη Ραφήνα φέρει το ονομά του. Στη συνέχεια διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο και δύο στίχους από τον Κώστα Βάρναλη. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον συγγραφέα λέγοντάς του «σ αυχαριστούμε που μας έδωσες μια συγκλονιστική ιστορία». Χαριτολογώντας είπε στο τέλος «πως αν μ αφήσετε να μιλάω για την Τρίγλια, θα μ ακούτε ώρες…, γι αυτό σταματάω εδώ».

DSC 9825

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που έχει κοντά του τον «συναγωνιστή Σπύρο Τζόκα με την ιδιότητα του συγγραφέα». Λέγοντας ότι «είναι ένας σεμνός συγγραφές με πολλές ευαισθησίες», ενώ για τον ήρωα της ιστορίας ανέφερε πως «Είναι μάταιες άραγε αυτές οι πράξεις; Είχε την δυνατότητα ο Ναπ. Σουκατζίδης να γλιτώσει την εκτέλεση, αλλά δεν το έκανε, προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο της αξιοπρέπειας».

DSC 9843
Τελειώνοντας ο κ. Φιλίππου χάρισε ένα βιβλίο στον Σπ. Τζόκα, το «Στρατιωτικό Ημερολόγιο ένός στρατιώτη», ενώ αστειευόμενος του είπε «το δικό σου το αγόρασα, δεν μου το έδωσες…».

DSC 9850

Ο Βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος εξήρε το έργο του συγγραφέα, ευχήθηκε να ‘ναι καλοτάξιδο από εδώ και πέρα, «περιμένουμε το επόμενο» είπε, ενώ τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Πιστικίδη ότι «Έχω πάει στην Τρίγλια και γνωρίζω καλά αυτό το μέρος»

DSC 9854

Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής ήταν λακωνικότατος και περιεκτικός «έχω διαβάσει το βιβλίο, είναι εξαιρετικό και τοχω δωρίσει σε πολύ κόσμο».

DSC 9838

Στη συνέχεια υπήρξε μία βιντεο-παρουσίαση για το ποιος είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, με αναφορά στη ζωή και το σπουδαίο έργο του. Από το πάνελ μίλησαν για το βιβλίο η διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Λάζου, η φιλόλογος Κατερίνα Οικονομάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Εύμαρος» Πέτρος Κακολύρης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

DSC 9822

DSC 9886

DSC 9876

Την εκδήλωσε έκλεισε ο συγγραφέας αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας και τέως Δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας , ο οποίος δήλωσε ότι είναι κι αυτός Μικρασιάτης, ενώ αναφέρθηκε στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη λέγοντας: «Ήταν μία από τις μεγάλες αξίες, ήταν πρότυπο. Είχα την τύχη να μιλήσω με ανθρώπους που τον ήξεραν καλά και έμαθα πολλά πράγματα γι αυτόν». Μετά διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος είχε δηλώσει «οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει…», λέγοντας πως ο Σουκατζίδης ήταν ένας από τους ζευγάδες.

DSC 9892

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη, ο οποίος και του δώρισε ένα σύμβολο ελιάς, λέγοντας «Σπύρο μια και αναφέρθηκες στην ελιά, έχω να σου προσφέρω αυτό το δώρο».

DSC 9906

Στη συνέχεια ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία που αγόρασαν οι παρευρισκόμενοι.

DSC 9912

DSC 9920

DSC 9923

DSC 9847


 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.