Δημ. Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου (13/7): Ο Δήμος ψήφισε «ναι» στην προστασία του Μεγ. Ρέματος

Κάπου δύο ώρες συζητήθηκε το θέμα του Μεγάλου Ρέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, μίλησαν αρκετοί και από τους συμβούλους αλλά και από τους κατοίκους που γέμισαν την αίθουσα και έχουν δείξει έμπρακτα ότι τους ενδιαφέρει το θέμα.

«Κατάθεση αιτήματος προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να λάβει απόφαση για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και συγκεκριμένα για την αποτροπή παρεμβάσεων στην εκβολή του». Πάμε λοιπόν από την αρχή…

ds13072015 5

… Όταν τον λόγο πήρε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, η οποία διάβασε το κείμενο της «Κίνησης για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος»: Το Φεβρουάριο του 2015 η Περιφέρεια ξεκίνησε την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από την πλημμύρα του Φεβρουάριου 2013 τόσο στην οδό Ευβοϊκού όσο και στην εκβολή του ρέματος δίπλα στο parking. Στην οδό Ευβοϊκού η αντικατάσταση του γκρεμισμένου τοιχίου με συρματοκιβώτια είχε ένα νόημα αντιπλημμυρικής προστασίας κάποιων κατοικιών που χτίστηκαν δίπλα στο ρέμα.

Στην εκβολή όμως, η προγραμματισμένη παρέμβαση (που σταμάτησε ύστερα από την κινητοποίηση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας) όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση (αφού εκτός από λίγες θέσεις parking δεν υπάρχει κάτι άλλο που να κινδυνεύει από ενδεχόμενη πλημμύρα) αλλά όπως εκτιμούν επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) «θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική όχληση στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της εκβολής».

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας «είναι ένας μικρός αλλά εξαιρετικά σημαντικός υγρότοπος, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 από τα οποία αποτελούν είδη Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων της Ελλάδας», σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και ένας από τους ελάχιστους υδροβιότοπους που έχουν παραμείνει στην Αττική.

Σαν πολίτες με στοιχειώδη οικολογική ευαισθησία, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου να σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία «…το κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσης υδατορέματα στη φυσική τους κατάσταση προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων…» και να αποτρέψει την οποιαδήποτε παρέμβαση οποιουδήποτε φορέα στο χώρο της εκβολής.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δρ Σταμάτης Ζόγκαρης (ΕΛΚΕΘΑ), ο πλέον ειδικός για να μιλήσει για υγρότοπους και οικοσυστήματα, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται επιστημονικός σχεδιασμός και ότι η πρότασή του είναι να γίνει στην εκβολή του Ρέματος ένα πάρκο της φύσης.

Βασ. Πιστικίδης: Δεν έχω αντιρρήσεις και συμπαρατάσσομαι μαζί σας, να κάνουμε την πόλη μας ελκυστική. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές απλά κάνατε ένα λάθος. Δεν ζητήθηκε αυτό το έργο από τον Δήμο. Αλλά και από την άλλη έχω εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια και στον κ. Φιλίππου ο οποίος είναι άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και γνωρίζει από αυτά τα θέματα.

Αμαλία Τόκα: Προτείνω να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Όλοι θέλουμε το καλό της πόλης. Να είμαστε μαζί.

Ευαγγ. Μαυρουδής: Η συμπεριφορά μας προς τη φύση δεν υπήρξε και η καλύτερη. Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Μέγα Ρέμα λανθασμένες. Η Ευβοϊκού είναι ένας μπαζωμένος δρόμος και τα σπίτια που βρίσκονται σ αυτόν τον δρόμο έχουν μεγάλο πρόβλημα. Χαιρετίζω την παρέμβαση των συμπολιτών μας, είναι μια προοδευτική κίνηση και συμφωνώ με την πρόταση της κ. Τόκα.

Βασ. Πιστικίδης: Διαφωνώ γενικώς με τις επιτροπές γιατί γίνονται και στο τέλος δεν κάνουν τίποτα. Πρέπει να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα των επιτροπών.

Ανδρ. Βασιλόπουλος: Γνωριζόμαστε με τον κ. Ζόγκαρη, είναι γνώστης της περιοχής. Να πάρουμε μια απόφαση ως ΔΣ να «παγώσει» το θέμα αλλά να προτείνουμε μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη με ένα επισκέψιμο πάρκο. Θα την «τρέξουμε» τον Αύγουστο αυτή την μελέτη μαζί με τον κ. Ζόγκαρη.

Ευαγγ. Μπουρνούς: Να αποκαταστήσω την αλήθεια, όσον αφορά το καθεστώς του Μεγ. Ρέματος. Ανήκει στο Δημόσιο και αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια. Επομένως οποιαδήποτε παρέμβαση δεν έχει ουσιαστική βάση. Ίσως να γίνει διαφορετικά. Το ΔΣ πάντως δεν μπορεί να αποφασίζει τόσο σημαντικά θέματα για το περιβάλλον. Οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα στοιχεία και εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας την μελέτη από την Περιφέρεια. Να πάμε ως δημοτική αρχή και να κάνουμε την δική μας πρόταση.

Δαμ. Φαφούτης: Στο θέμα της οριοθέτησης δεν έχει βρεθεί λύση δεκαετίες τώρα. Να πάρουμε πρωτοβουλία και να κινηθούμε συντεταγμένα κι αυτή η μελέτη να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Βασ. Πιστικίδης: Νομίζω ότι ήταν καλή και πολύ χρήσιμη η σημερινή ενημέρωση. Στόχος όλων είναι η προφύλαξη της περιοχής. Άλλωστε αυτό το έργο δεν πρόκειται να γίνει άμεσα σήμερα ή αύριο.

Δημ. Μακρής (έδωσε κάποια ιστορικά στοιχεία): Το Μέγα Ρέμα ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας, την κατοχή και την διαχείριση την έχει όμως ο Δήμος. Πρέπει να το δείτε συνολικά, είναι δημοτική περιουσία και το ΔΣ πρέπει να το προστατεύσει.

Ο Αντ. Λαζαρής ζήτησε για ένα λεπτό τον λόγο και μίλησε για την δουλειά που γίνεται με το Λύκειο Ραφήνας, πως μέσα από τις εργασίες στο σχολείο έχουν μάθει στο εξωτερικό για την περιοχή και για το πώς πρέπει να σώσουμε τα σπάνια είδη πουλιών που βρίσκονται στο Μεγ. Ρέμα και συγκεκριμένα όπως είπε στις καλαμιές.

Τελευταίος μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ευαγγ. Μπουρνούς ο οποίος και έριξε την πρόταση να ψηφίσουν τελικά. Όπως κι έγινε.

Το ΔΣ ψήφισε ομόφωνα την απόφαση για την πρόταση του Μεγ. Ρέματος μέχρι τη σύνταξη μελέτης, και συγκεκριμένα την αποτροπή της συγκεκριμένης παρέμβασης σημειακά (στο σημείο με τις Καλαμιές) ωστόσο αν υπάρξει διάβρωση στο Πάρκο Καραμανλή θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.