“Επιδρομή” από τσούχτρες στο Κόκκινο Λιμανάκι!

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αυτό το Σαββατοκύριακο τους λουόμενους στην παραλία Κόκκινο Λιμανάκι. Δεκάδες κολυμβητές έπεσαν “θύματα” από τσούχτρες που ήταν γεμάτη η θάλασσα, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Η ομάδα εθελοντών οικολογικής προστασίας της παραλίας ενημέρωνε “στόμα – στόμα” όσο ήταν δυνατόν τους επισκέπτες, ενώ γνώστης του προβλήματος ήταν και ο ναυαγοσώστης ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με αμμωνία, που είναι η μοναδική πρώτη βοήθεια.

Πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξαν τόσο πολλά περιστατικά επιθέσεων και μάλιστα με παραμονή από τις τσούχτρες για δύο συνεχείς ημέρες, ενώ κανείς δεν ξέρει αν θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες.

Η ομάδα εθελοντών επικοινώνησε με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι η παρουσία της τσούχτρας ή μέδουσας δεν έχει καμία σχέση με ρύπανση στη θάλασσα.

Επισημαίνουν ότι οι μέδουσες που συναντάμε πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι η γνωστή και ως ”Πελάγια η φθορίζουσα”, η μόνη μέδουσα που στην περιοχή μας είναι και τσούχτρα, η “Χρυσαλίδα η χρυσοποίκιλτη”, η καφε-μουσταρδί μέδουσα, η “Κοτυλόριζα με τα φυμάτια” που θυμίζει τηγανητό αυγό, η μεγάλη γαλάζια μέδουσα “Πνευμο-ριζόστομα”.

Οι γιατροί συνιστούν τις παρακάτω ενέργειες αν σας τσιμπήσει τσούχτρα.

1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.

5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.