Οικολογική μέθοδος προστασίας Ρεμάτων. Τι είναι τα σαρζανέτια

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία με την έναρξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα, για τα σαρζανέτια. Τα ακούσαμε κι από τον Δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα περιβόητα σαρζανέτια και για πιο λόγο χρησιμοποιούνται;

Τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια η σαρζανέτια που είναι παραφθορά του γαλλικού όρου είναι προσωρινές κατασκευές τοπικού χαρακτήρα στα πρανή των ρεμάτων με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της διάβρωσης κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Αποτελούν μέθοδο προστασίας φιλική με το περιβάλλον.

Με γνώμονα την απρόσκοπτη ροή του νερού στις διατομές των ρεμμάτων διαμορφώνονται στα ευπαθή σημεία κλιμακωτή διατάξεις συρματοκιβωτίων που φθάνου στο επιθυμητό ύψος, τοποθετώντας χαμηλότερα το συρματοκιβώτιο με την μεγαλύτερη διάσταση μήκους και ακολούθως τα μικρότερα.

Το γέμισμα των συρματοκιβωτίων πραγματοποιείται με κροκάλες λατομείου .

1618526 10200258940631517 6125287497121589996 n

Μεταξύ του τοίχου και του υπάρχοντος πρανούς που έχει καταρρεύσει τοποθετείται γαιούφασμα και στη συνέχεια επίχωση με φίλτρα αποστράγγισης από κατάλληλα διαβαθμισμένα θραυστά αδρανή ώστε η όλη κατασκευή να λειτουργεί ως φίλτρο επιτρέποντας τη ροή του νερού χωρίς να εισέρχονται σε αυτή λεπτόκοκκα υλίκά.

Για να ολοκληρωθεί η επέμβαση πραγματοποιείται και καθαρισμός της κοίτης από απορρίμματα ή φερτά υλικά που δημιουργούν νησίδες κεντρικά της κοίτης με αποτέλεσμα το νερό να οδηγείται προς τα πρανή, ευνοώντας την διάβρωσή τους.

DSCN1326

Χρησιμοποιούνται επίσης για την αναβάθμιση της ευστάθεια πρανών σε χαλαρά εδάφη στις ορεινές οδοποιίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.