Πέτρος Σαντ: Η σωστή ενημέρωση προλαμβάνει και προάγει τις κοινωνίες

Χρόνος: 26/5/2015. Τόπος: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.
Απλοί άνθρωποι, χαμογελαστοί, φυσιολάτρες, με πλακάτ στα χέρια και φωτογραφίες σημείων του ρέματος Βαλανάρη, μοναδικής ομορφιάς, καταρράκτες, πλατάνια, λιμνούλες…

Έτοιμοι να τσακωθούν, να παλέψουν, να αγωνιστούν για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς. Να τσακωθούν και να εναντιωθούν στην γνωμοδότηση για έγκριση της μελέτης οριοθέτησης τμήματος του ρέματος Βαλανάρη, στο Πικέρμι.

«Τα ρέματα δεν είναι εργοτάξια», «Όχι στα συμφέροντα και στους μεγαλοεργολάβους», «Όχι στη τσιμεντοποίηση», «Όχι στους καταπατητές» και διάφορα άλλα συνθήματα αναρτημένα στα τζάμια της κεντρικής εισόδου του Δημαρχείου. Συνάνθρωποι, συγνώμη αλλά σας ενημέρωσαν λάθος. Η οριοθέτηση είναι μία πράξη προστασίας του ρέματος. Μακάρι τα ρέματα της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας, να είχαν οριοθετηθεί προ πολλού.

Τι είναι όμως η οριοθέτηση και τι είναι η διευθέτηση με απλά λόγια.

Οριοθέτηση είναι μία μελέτη, στην οποία οι μελετητές, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, υπολογίζουν τον όγκο του νερού που διέρχεται μέσα από ένα ρέμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών των τελευταίων 50 ετών (ενίοτε 100), υπολογίζουν το χειρότερο σενάριο. Την μεγαλύτερη πλημμύρα.

Με αυτό τον τρόπο χαράζουν πέριξ του ρέματος την γραμμή πλημμύρας. Αυτή η γραμμή ορίζει την περιοχή η οποία, σε ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο, θα πλημμυρίσει δημιουργώντας κίνδυνο ακόμα και σε ανθρώπους εφόσον βρίσκονταν την δεδομένη χρονική στιγμή εντός αυτής. Η γραμμή πλημμύρας σχεδιάζεται στην μελέτη με γαλάζιο χρώμα.

Ευρύτερα αυτής της γραμμής χαράσσεται η γραμμή οριοθέτησης του ρέματος με κόκκινο χρώμα. Ορίζει μία ακόμη μεγαλύτερη ζώνη από την κοίτη, εντός της οποίας απαγορεύεται κάθε επέμβαση (δόμηση, επιχωμάτωση, απόρριψη αντικειμένων, κοπή δένδρων, καλλιέργεια κ.λ.π.), άσχετα αν υπάρχει ιδιοκτησία εντός της. Η οριοθέτηση λοιπόν προστατεύει το ρέμα.

Υπάρχει περίπτωση, εντός της γραμμής πλημμύρας, να βρίσκονται δρόμοι, γέφυρες ή άλλες κατασκευές. Να γιατί έπρεπε προ πολλού να είχαν οριοθετηθεί τα ρέματα.

Στην περίπτωση του Βαλανάρη υπάρχει σε ένα σημείο ένα μικρό τμήμα οδού και κάποιες γέφυρες οι οποίες είχαν κατασκευαστεί προφανώς αυθαίρετα. Σήμερα όμως εξυπηρετούν κάποιους χρήστες. Εφόσον οι κατασκευές αυτές θίγονται από την γραμμή πλημύρας, θα πρέπει να προταθούν μέτρα προστασίας.

Στην πλημύρα του 1977 του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από γέφυρες της περιοχής (Διασταύρωση, Βελανιδιά) με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι οι επιβαίνοντες.

Διευθέτηση είναι η τοπική επέμβαση στα πρανή της κοίτης του ρέματος, ούτως ώστε αυτά να συγκρατούν τα ύδατα στην περίπτωση της πλημύρας. Στην περίπτωση της μελέτης, τα αυτά έργα προτείνονται. Δεν κατασκευάζονται.

Πραγματικά όλοι αγαπάμε την ομορφιά της φύσης. Πρέπει όμως να μάθουμε ότι η ομορφιά προστατεύεται οργανωμένα, τηρώντας τους νόμους και τις διαδικασίες.

Ελπίζω να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής και για το Κ.Ε.Λ. γιατί πλέον οι θάλασσες της πόλης έχουν γίνει απλησίαστες.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΝΤ

M.Eng ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 22-24,
ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΡΑΦΗΝΑ

• Αναδημοσίευση από συνέντευξη του Πέτρου Σαντ στην εφημερίδα «Δημότης»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.