Χοσέ Μουχίκα. Ενας πρόεδρος-παράδειγμα για όλους τους προέδρους

u03a7u03bfu03c3u03ad u039cu03bfu03c5u03c7u03afu03bau03b1

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο τρόπος ζωής των πολιτικών απέχει πολύ από τον τρόπο ζωής των ψηφοφόρων τους. Μπορεί αυτό να ισχύει στις περισσότερες χώρες, όχι όμως στην Ουρουγουάη, όπου ο πρόεδρος της χώρας Χοσέ Μουχίκα από την ημέρα εκλογής του, αντί του προεδρικού μεγάρου εξακολουθεί και ζει στο σπίτι του, ενώ την ίδια στιγμή παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του σε αγαθοεργίες.

Σε τίποτα δεν προϊδεάζει το σπίτι του Χοσέ Μουχίκα που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Μοντεβιδέο ότι είναι η προεδρική κατοικία. «Η μπουγάδα είναι απλωμένη έξω σε σχοινιά, ο κήπος είναι γεμάτος λουλούδια, που ποτίζονται από ένα πηγάδι λίγο πιο πέρα, ενώ στο γκαράζ βρίσκεται ένα αυτοκίνητο Volkswagen» ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ο δημοσιογράφος του BBC, Βλαντιμίρ Ερνάντες όταν πήγε να συναντήσει τον Ουρουγουανό πρόεδρο, τον φτωχότερο του πλανήτη, όπως τον αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η μόνη φύλαξη που έχει ο πρόεδρος της χώρας είναι από δύο αστυφύλακες, που βρίσκονται έξω από το σπίτι του και τον πιστό του σκύλο Μανουέλα, που μετά από ένα ατύχημα έχει τρία πόδια» σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC. Αντικομφορμιστής, ιδεολόγος και μαχητής είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν στον Χοσέ Μουχίκα (ή αλλιώς Πέπε όπως είναι το παρατσούκλι του), οι ένθερμοι υποστηρικτές του. Και όχι άδικα μιας και ο Ουρουγουανός πρόεδρος έχει κάνει πράξη πολλά πράγματα που πιστεύει. Κάθε μήνα, δωρίζει το 90% των αποδοχών του και από τα 12.000 δολάρια που είναι ο μισθός του εισπράττει περίπου 800, που είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός, τα υπόλοιπα κατατίθενται σε λογαριασμούς απόρων και για την οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Χοσέ Μουχίκα είναι πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα τη δεκαετία του 60 και 70. Το 1972 συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή, όπου παρέμεινε κρατούμενος επί 14 χρόνια. Για δύο και πλέον χρόνια ήταν σε απομόνωση φυλακισμένος στον πυθμένα ενός πηγαδιού. «Εκείνα τα χρόνια ήταν καθοριστικά για μένα» θυμάται ο ίδιος «με βοήθησαν να αξιολογήσω διαφορετικά τα πράγματα.

Σήμερα λένε ότι είμαι ο πιο φτωχός πρόεδρος, εγώ όμως δεν αισθάνομαι καθόλου φτωχός, το αντίθετο. Έχω όσα χρειάζομαι, φτωχός είναι εκείνος που προσπαθεί να διατηρήσει έναν ακριβό τρόπο ζωής και συνέχεια θέλει κι άλλα πράγματα. Είναι θέμα ελευθερίας, εάν δεν έχεις πολλά υπάρχοντα, δεν χρειάζεται να δουλεύεις σαν το σκλάβο για να τα διατηρήσεις και έτσι έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου» έχει υποστηρίξει ο ίδιος σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας πως όλα αυτά «μπορεί όλα αυτά να ακούγονται λόγια ενός εκκεντρικού γέρου, είναι όμως μια ελεύθερη επιλογή».

Το 1985 ο Μουχίκα απελευθερώθηκε έπειτα από την επιστροφή της δημοκρατίας και την συνακόλουθη γενική αμνηστία, με την οποία απελευθερώθηκαν όλοι οι φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κρατουμένων. Αρκετά χρόνια αργότερα ίδρυσε μαζί με άλλα μέλη των Τουπαμάρος ένα πολιτικό κόμμα, με την ονομασία Κίνημα για την Λαϊκή Συμμετοχή. Το κόμμα αυτό ανήκε στους κόλπους του συνασπισμού «Διευρυμένο Μέτωπο» και κέρδισε περισσότερες από 300.000 ψήφους – το μεγαλύτερο ποσοστό από τα κόμματα του συνασπισμού- στις εθνικές εκλογές του 2004. Ο πρόεδρος της χώρας Ταμπαρέ Βάσκες τον διόρισε υπουργό γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Στο υπουργικό αξίωμα παρέμεινε εως το 2008, στη συνέχεια επιλέχθηκε από το έκτακτο συνέδριο του Διευρυμένου Μετώπου ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και στις 28 Ιουνίου 2009 κέρδισε το χρίσμα για να είναι υποψήφιος τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες και επικράτησε. Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Μουχίκα είπε την ιστορική φράση για τη χώρα: «Ούτε νικητές ούτε ηττημένοι» υποσχόμενος να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Ο Μουχίκα είναι εξαιρετικά αγαπητός στη χώρα του, αν και δύο νομοσχέδια που πέρασε τώρα τελευταία (το ένα αφορούσε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και το δεύτερο την κατανάλωση της ινδικής κάνναβης) έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Για πρώτη φορά επιτράπηκε να γίνονται αμβλώσεις και μετά τη 12η βδομάδα κύησης και την ίδια στιγμή προωθείται νομοσχέδιο για την ελεύθερη κατανάλωση ινδικής κάνναβης με το κράτος να εισπράττει τα έσοδα. «Η κατανάλωση κάνναβης, δεν είναι το πιο ανησυχητικό, η διακίνηση των ναρκωτικών είναι το αληθινό πρόβλημα» έχει υποστηρίξει ο ίδιος θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του.

«Ο κόσμος τον συμπαθεί για τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει να ζει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε θα δέχεται κριτική για τον τρόπο που κυβερνά» έχει σχολιάσει για αυτόν ο δημοσκόπος Ιγνάσιο Ζουασναμπαρ. Πράγματι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η δημοτικότητά του είναι λίγο χαμηλότερη από το 50%. Αν και ο Μουχίκα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό, ίσως επειδή γνωρίζει καλά ότι με το που θα ολοκληρωθεί η θητεία του θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. Αφενός το Σύνταγμα της χώρας του δεν του επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, αφετέρου τα 77 του χρόνια ίσως τον «αναγκάσουν» να βγει στη σύνταξη. Το σίγουρο είναι πως εάν το κάνει, δε θα χρειαστεί να αγχωθεί για τις μελλοντικές αποδοχές του όπως συμβαίνει στους περισσότερους προέδρους των κρατών που βγαίνουν στη σύνταξη διότι όπως ο ίδιος υποστηρίζει «μπορώ να ζήσω καλά με ό,τι έχω».

Who is who

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1935
Είναι παντρεμένος από το 2005 με την αντάρτισσα Τουπαμάρο και μετέπειτα γερουσιαστή, Λουσία Τοπολάνσκι.
Το 1972 συνελήφθη και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή. Το 1985 απελευθερώθηκε.
Την 1η Μαρτίου 2005 διορίστηκε υπουργός γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας
Το 2009 με ποσοστό 52,3% των ψήφων επικράτησε στις προεδρικές εκλογές

Πηγή : www.hitandrun.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.