«Τα Πρόσωπα της απομάγευσης» στο Εργαστήρι Σκέψης και Τέχνης

«Τα Πρόσωπα της απομάγευσης» είναι το θέμα της τελευταίας συζήτησης που θα γίνει στο Εργαστήρι Σκέψης και Τέχνης, την Παρασκευή στις 19:00, έπειτα από ένα τρίμηνο ομιλιών από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου θα μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη δημοκρατία και τις εναλλακτικές, με αφορμή το βιβλίο του «Πρόσωπα της Απομάγευσης: 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον» .

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Τι ακριβώς σημαίνει «απομάγευση» του καπιταλισμού;
Στις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που, με τη βοήθεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, απο-μυστικοποιεί τον καπιταλισμό και τον εμφανίζει στα μάτια των υπηκόων του σε όλη τη σοκαριστική του γύμνια. Οι μάγισσες του πλουτισμού, οι νεράιδες της κατανάλωσης, τα ξωτικά του ηδονισμού, οι δαίμονες της υπερβολής και οι σειρήνες της αποπλάνησης αποχωρούν κυνηγημένοι από τη σκηνή της Ιστορίας, στην οποία πρωταγωνίστησαν τις μεταπολεμικές δεκαετίες.

Η σημερινή κρίση δεν συνοδεύεται πια από τις ψευδαισθήσεις ή τις μύχιες ελπίδες ότι θα είναι η τελευταία πριν από την οριστική κατάρρευση του καπιταλισμού, αφού η απουσία πειστικής εναλλακτικής λύσης λειτουργεί καταλυτικά στους πολίτες που μόλις έχουν αφυπνιστεί από τη γλυκιά πλην παραλυτική νάρκη της «αέναης ανάπτυξης και προόδου».

Η σημερινή σχισμή στο πέπλο που σκεπάζει την πραγματικότητα μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει τον καταλύτη που θα μετατρέψει την παρούσα απομάγευση σε πρώτη ύλη για την επανάκαμψη της κριτικής σκέψης και της ανατρεπτικής πράξης που έχουμε ανάγκη, καθώς, όπως λένε οι Στεφάν Εσέλ και Εντγκάρ Μορέν στο μανιφέστο τους «Ο δρόμος της ελπίδας», «ο συνδυασμός της βαθιάς κρίσης του πολιτισμού με την κοινωνική και οικονομική κρίση επιδεινώνει τους κινδύνους. Οι κοινωνικές ρωγμές γίνονται θραύσεις, ο αποκλεισμός μεγαλώνει και βαδίζουμε σαν υπνοβάτες προς μια αόρατη άβυσσο».

Τα 38 πρόσωπα που μιλούν στις συνεντεύξεις αποτελούν, έτσι, μέρος των ανθρώπων της διανόησης που εδώ και αρκετά χρόνια συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο σ’ αυτή την «απομάγευση της απομάγευσης» και μού έδωσαν την έμπνευση για τον τίτλο του βιβλίου.

tsakiroglou

Ο Τάσος Τσακίρογλου γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1994. Έχει εργαστεί για δεκαπέντε χρόνια στον τομέα ειδήσεων του Flash 96, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην Ελευθεροτυπία και σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου και αρθρογραφεί. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος στο συνεταιριστικό περιοδικό ΜΟΝΟ. Οι συνεντεύξεις αυτού του βιβλίου φιλοδοξούν να συμβάλουν στην προώθηση της κοινωνικής ανάλυσης, τομέα στον οποίο έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.