Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε στη Διασταύρωση τους ειρηνοδρόμους

Στη διασταύρωση της Ραφήνας έκανε… στάση η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, γύρω στις 12 το μεσημέρι και πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πιστικίδης, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Εκτός από τον κ. Πιστικίδη στη Διασταύρωση βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Παλπατζής, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσαλαπατάνης, ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα, ο Δημήτρης Μακρής τοπικός ερευνητής και ο πρώην αντιδήμαρχος Ν.Μάκρης και μετά Μαραθώνα Βασίλης Κουλουμπής.

DSC 8995

DSC 9002

Παρών και ο υπάλληλος του δήμου Θεωνάς, ο οποίος έστησε την μικροφωνική εγκατάσταση και χάρη σ αυτόν υπήρχε μικρόφωνο για να ακουστεί η φωνή του δημάρχου.

DSC 8998

Ο κ. Πιστικίδης απευθυνόμενους στους ειρηνοδρόμους δήλωσε:

Φίλοι και φίλες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες για την ειρήνη, συνεχιστές ειρηνοδρόμοι της πορείας που ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΤΟΛΜΗΣΕ.

Ως Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ μέρους του δημοκρατικού λαού της Ραφήνας και του Πικερμίου σας καλωσορίζω στον Δήμο μας.

Καλωσορίζω τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και ειρήνη που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, δράσης και αγώνων, για ένα ειρηνικό μέλλον, χωρίς ιμπεριαλιστικού πολέμους, φτώχεια κι εκμετάλλευση.

Βαδίζετε στα βαριά χνάρια ενός ήρωα,

Βρισκόμαστε σε μια πόλη που τη δύσκολη εκείνη μέρα της πρώτης πορείας ειρήνης οι κάτοικοι αυτής της περιοχής προστάτευσαν το πρώτο οδοιπόρο της ειρήνης από τους στρατοχωροφύλακες που ήθελαν να τον σταματήσουν.

Σήμερα όλοι εμείς, πιστοί στο πανανθρώπινο αίτημα για ειρήνη και αφοπλισμό, ας θυμηθούμε και ας πάρουμε δύναμη από την ανεξάντλητη πηγή του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Βουλευτής Α’ Πειραιά από το 1961, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, ο πολυβαλκανιονίκης και υφηγητής της Ιατρικής Γρηγόρης Λαμπράκης είχε ενταχθεί με ιδιαίτερο δυναμισμό στο κίνημα της ειρήνης, συνεχίζοντας μια αγωνιστική πορεία που άρχισε από το ΕΑΜ.

Στη μνήμη όλων έχει αποτυπωθεί η μορφή του Λαμπράκη να πραγματοποιεί την πρώτη και απαγορευμένη από τη τότε κυβέρνηση Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, κρατώντας το πανό με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» και το σήμα της ειρήνης του Μπέρτραντ Ράσσελ.

Μέρες Μαγιού, πριν από 52 χρόνια, η Ελλάδα συγκλονιζόταν από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο θαρραλέος αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας, ο πεζοπόρος του Μαραθώνα, χτυπήθηκε ύπουλα από το φασιστικό παρακράτος, ύστερα από ομιλία του για την ειρήνη στην Θεσσαλονίκη.

Η θυσία του Λαμπράκη πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα δημοκρατικής αναγέννησης, ιδιαίτερα στο χώρο της νέας γενιάς, με κύριο εκφραστή του τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Κίνημα που λειτούργησε ως καταλύτης για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη συνδέει αγώνες και αιτήματα πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού.

Ο Λαμπράκης ζει γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματα του, που εμπνέουν και τους σημερινούς δημοκράτες.

Γρηγόρη, με τον ηρωικό σου θάνατο, θα δείχνεις πάντα το δρόμο της πάλης και του αγώνα για την ειρήνη στους λαούς.

Σε ευχαριστούμε

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Ευγενία Παπαμακάριου, γγ της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η οποία σημείωσε ότι πέρασαν 52 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ωστόσο «τα οράματα των τότε αγωνιστών της Ειρήνης εξακολουθούν να συγκινούν και να συνεγείρουν τους σημερινούς αγωνιστές, αφού ακόμα δεν έχουν βρει την δικαίωσή τους.

DSC 9019

Να θυμίσουμε ότι η 35η Μαραθώνια πορεία ειρήνης ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους ειρηνοδρόμους ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και γιος του Γρήγορη Λαμπράκη τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ξεκινάμε για ακόμα μία φορά από εδώ, από τον Τύμβο του Μαραθώνα από όπου ξεκίνησε 21 Απρίλη του 1963 την πρώτη απαγορευμένη πορεία ειρήνης ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Λαμπράκης». 

DSC 9024

Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γ. Λαμπράκη έγινε από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση στον Τύμβο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.