Η Ραφήνα ύμνησε τον σπουδαίο Φώτη Κόντογλου

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου, τον «Ρωμηό απ΄τ΄ Αϊβαλί» παρουσίασε η Τασούλα Δημοπούλου με «Τα παιδιά του βουνού» στα ΚΑΠΗ Ραφήνας σήμερα το απόγευμα.

Στον πρόλογό της η κ. Δημοπούλου ευχαρίστησε τον Δήμο και τον ΔΟΠΑΠ για την ευκαιρία που της δίνεται να παρουσιάσει το έργο ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου για τον τόπο και την Ελλάδα, όπως είναι ο Φώτης Κόντογλου. Με την σειρά του ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ευχαρίστησε την κ. Τασούλα και τα «Παιδιά του βουνού» για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τον «Ρωμηό απ΄τα΄Αϊβαλί».

DSC 9760

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό μικρασιάτικο ζεϊμπέκικο του Νίκου Χρυσόγελου, για να ακολουθήσει η εξιστόρηση του έργου του Φώτη Κόντογλου μέσα από κείμενα αλλά και εικόνες που προβάλλονταν στον προτζέκτορα. Την «ψυχή» της ομάδας πλασίωναν ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, η Βάσια Γαράκη, η Ελένη Νικολαϊδου και η Νεφέλη Καρδάρα.

DSC 9762

DSC 9748

Ο Φώτης Κόντογλου για να θυμίσουμε την ιστορία του, υπήρξε αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη νεώτερη Ελλάδα, όχι μόνο στο χώρο της ζωγραφικής τέχνης αλλά και στη λογοτεχνία, ένα πνεύμα «γερό και πρωτότυπο», μοναδικό και ασυμβίβαστο, που η αξία και τα ταλέντα του αναγνωρίστηκαν όχι μόνο από τους φίλους και συνοδοιπόρους του αλλά και από τους διαφωνούντες αντιπάλους του.

DSC 9747

Η ζωή του Κόντογλου ήταν πονεμένη αλλά ήταν ταυτόχρονα και πολύ ευλογημένη, ευτυχισμένη, συναρπαστική και δημιουργική. Ποτέ δε σταμάτησε να ερευνά και να μαθαίνει νέα πράγματα με αποτέλεσμα να συμμετέχει σε πάρα πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες που είχαν κυρίως συγγραφικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

DSC 9751

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τον Δήμο οι Βασ. Πιστικίδης, Δημ. Μισοκοίλης, Αντ. Παλπατζής, Δημ. Τσεβά, Γιωργ. Κοκκόλης, Χρύσα Βλαχάκη, από τον ΔΟΠΑΠ ο πρόεδρος Γιώργ. Δουβίτσας, ο Πέτρος Βλαχάκης με την σύζυγό του, ο Βλαδ. Καϊσερλόγλου, η Βάσω Κιούση, ο Δημ. Μακρής, η Στέλλα Μισοκοίλη, ο Σπ. Μικρόπουλος, ο Παναγ. Στέφος, Δημ. Σακκάς και άλλοι πολλοί.

DSC 9740

DSC 9746

Στο τέλος της όμορφης αυτής εκδήλωσης η κ. Τασούλα Δημοπούλου είπε: «το μεγάλο κέρδος από αυτή την ιστορία είναι δικό μας και ελπίζουμε να σας μεταδώσαμε αυτό το κέρδος και σας προκαλούμε να ανοίξετε τα βιβλία του για να καταλάβετε το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου».

DSC 9757

DSC 9763

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.