Oι «γαλάζιες» λαμπάδες του «Συνδέσμου 74» στη Ραφήνα

Να βρει το κατάλληλο σημείο ώστε να ισορροπήσει ενόψει της ενδεχόμενης συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική του ομάδα, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του για μια θετική στάση.

Το «γαλάζιο» λιβάνισμα από τμήμα της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ του δέοντος για τη συμφωνία που φαίνεται ότι κλείνει μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, ενώ παράλληλα μεγάλο τμήμα της ΝΔ κινείται με όρους 1974 και όπως κατεγράφη χθες το βράδυ στη μεγάλη συγκέντρωση του Συνδέσμου 74, μόνο «γαλάζιες» λαμπάδες μένει να δούμε έξω από το σπίτι του Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα.

Σε μια κρίσιμη καμπή για τη ΝΔ που την κυνηγάει το…φάντασμα» του μνημονίου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή απέναντι σε μία συμφωνία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε πει και στις εσωτερικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών και έχει καταγράψει το Βήμα, συναρτά την τελική στάση της ΝΔ, με το εάν στη συμφωνία περιέχονται υφεσιακά μέτρα και ρυθμίσεις που θα ενισχύουν το επιχείρημά του περί φοροεπιδρομής, αλλά και διατάξεις για ανοικοδόμηση του κομματικού κράτους.

Είναι σαφές από τα σημάδια, ότι η ηγεσία της ΝΔ, αν και διακηρύττει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να αποφασίσει έναντι μιας συμφωνίας που δεν υπάρχει και κανείς δεν ξέρει τι θα περιέχει, φέρεται να εξετάζει πολύ σοβαρά να κλίνει προς το όχι.

«Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές, όμως η κυβέρνηση έχει ένα πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες, εσωκομματικές ισορροπίες και προεκλογικά ψέματα» είπε ο κ. Σαμαράς που σήμερα θα πάρει μια γεύση από τη στάση των μελών του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ.

Στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου κομματικού οργάνου, την Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς θα έχει μια εκτενή συζήτηση για όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ θα ακούσει από κεντρικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Νικήτας Κακλαμάνης, την άποψή τους για τη στάση του κόμματος έναντι της ερχόμενης συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ οικοδομεί, αργά, αλλά μεθοδικά την αρνητική στάση του, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, που θα τηρήσει στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή επί της συμφωνίας, ενώ παραμένει ισχυρό και το σενάριο της αποχής.

Εάν αποκωδικοποιήσει κανείς την ομιλία του στο ΣΕΒ εξάγει πολλά συμπεράσματα, αφού μπορεί ο κ. Σαμαράς να επανέλαβε ότι «δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, δεν θα κάνουμε τα ίδια», αλλά διευκρίνισε: «Κάποιοι μάς συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε κάτι που ακόμα δεν είδαμε. Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές πώς θα εφαρμοστούν; Αυτό είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας».

Και για να μην έχουν απορίες διάφορα στελέχη της ΝΔ που ζητούν στήριξη στη συμφωνία, υπενθύμισε ότι οι δανειστές ζητούσαν από τη δική του κυβέρνηση στην αρχή μέτρα 2,6 δισ. ευρώ και στη συνέχεια 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ καλυπτόταν με το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο -είπε- είχε μόνο ένα σκληρό μετρό, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και συμπλήρωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση που απέρριπτε το email Χαρδούβελη, τώρα συζητά να αποδεχτεί συμφωνία με περισσότερα μέτρα.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και στελέχη που τον στηρίζουν, όπως οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Αννα Ασημακοπούλου, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και ο Ν.Κακλαμάνης.

Απέναντι από την ηγεσία βρίσκονται στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ολγα Κεφαλογιάννη που ήδη έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, εάν αυτή διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ειδικά η κυρία Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Γερμανία, έγινε δέκτης πολλών αναφορών από μέλη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και από την πλευρά των χριστιανοκοινωνιστών για την ενδεχόμενη στάση της ΝΔ. Οι Γερμανοί πολιτικοί έθεσαν το ζήτημα της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας και δεν συζητάνε καν τη γραμμή της καταψήφισης της συμφωνίας.

Την αξία της είχε και η διάψευση της ΝΔ με επίσημη, λιτή, ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, ότι υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου του κόμματος και της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στην ίδια όχθη βρίσκονται και οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τζαβάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, ενώ αρκετή συζήτηση προκλήθηκε από την καίρια τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη (σ.σ. τάσσεται υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας εάν αυτή εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας) για τη σύγκληση της Κ.Ο., η οποία θα πρέπει να συζητήσει τη στάση της ΝΔ και η απόφασή της θα είναι δεσμευτική.

Η πιο ενδιαφέρουσα στάση είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω και της θέσης του, αυτής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που φρόντισε να στείλει μήνυμα στην ηγεσία, παραμονή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητστοτάκης εμφανίστηκε αντίθετος σε ενδεχόμενη καταψήφιση από τη ΝΔ της συμφωνίας με τους εταίρους, λέγοντας ( Ρ/Σ Real): «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 -εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου- στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας…Επιμένω ότι και μία μέτρια συμφωνία σήμερα είναι καλύτερα από μη συμφωνία».

Οι λαμπάδες στη Ραφήνα και ο Καραμανλής

Και ενώ η Κ.Ο. αμφιταλαντεύεται για το ποια πρέπει να είναι η στάση της στη συμφωνία, η ΝΔ καταγράφει 15,5% (σ.σ. δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας που προβλήθηκε χθες στο Σκάι), πολλά ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς αναζητούν τη σωτηρία…

Στο θέατρο Χατζηχρήστου έγινε η πρώτη δημόσια μεγάλη σύναξη ιστορικών κομματικών παραγόντων που συμμετείχαν στον κυβερνητικό μηχανισμό και στις κεντρικές θέσεις του κόμματος κατά τη διάρκεια των σαράντα χρόνων της μεταπολίτευσης.

Στο κατάμεστο θέατρο, όπου ήταν και πολλοί πρώην βουλευτές, κατά το προσκλητήριο για την επανένωση της κεντροδεξιάς που σάλπισε ο «Σύνδεσμος 74», κεντρικό αίτημα ήταν ένα ενωτικό συνέδριο ιδεολογικής και πολιτικής αναγέννησης.

Η αναφορά που προκάλεσε όμως πολλές συζητήσεις και καταχειροκροτήθηκε, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ήταν όταν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «την παράταξη μπορεί να την ενώσει μόνος αυτός. «Πρέπει όλοι μαζί να του ζητήσουμε να μπει μπροστά. Και αν δεν θέλει να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω. Έχει στην καρδιά του τη ΝΔ δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα» είπε και έγινε χαμός στην αίθουσα.

Είναι απαράδεκτο να διαγκωνίζονται μερικοί να πάμε προς την άκρα δεξιά ή την άκρα αριστερά» είπε ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Τσιγγούνης και συμπλήρωσε: «Η κίνηση αυτή θα πρέπει να ευοδωθεί ως τάση για να προωθήσουμε την ιδεολογία μας».

Το δρόμο της εξόδου στον κ. Σαμαρά έδειξε ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος αφού επιτέθηκε στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας ότι «αφήσαμε την παράταξη στους Μουρούτηδες, Λαζαρίδες και Μπαλτάκους», είπε με νόημα: «Οι αρχηγοί που έχαναν έφευγαν».

Πηγή: tovima.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.