Οι πολιτιστικές διαδρομές ενός αδέσποτου σκύλου

Σας είχαμε ενημερώσει ότι την Κυριακή 24 Μαϊου έγινε περιήγηση στην παραλία Μαρίκες και στην ευρύτερη περιοχή με ξεναγό τον τοπικό ερευνητή και συγγραφέα Δημήτρη Μακρή. Μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν για την ιστορία, τα τοπωνύμια και τα ιδιαίτερα γεωλογικά – μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι ότι στην περιήγηση συμμετείχε και ένας σκύλος της γειτονιάς του Νηρέα, ο «γνωστός» Φλοκ, που έδειξε να παρακολουθεί την ξενάγηση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εντυπωσιάστηκε από τα ιταλικά και γερμανικά πολυβολεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προσπάθησε να φανταστεί τους διαδρόμους που τα συνέδεαν μεταξύ τους. Φάνηκε μπερδεμένος με την προέλευση του βραχώδους υπόβαθρου της ακτογραμμής, αλλά τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον η φύση είχε πιο καθοριστικό ρόλο από τους Γερμανούς εισβολείς. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκηταριού, το σκυλίσιο μυαλό του έτρεξε κοντά στον κυνηγημένο μοναχό του 1680, που κατέφυγε σ’ αυτόν το λόφο μετά τη λεηλασία της Μονής Πεντέλης από Αλγερινούς πειρατές.

periigisi marikes flok1

Άραγε τον υποδέχθηκαν φιλικά ή τον γάβγισαν άγρια οι τουρκοκρατούμενοι πρόγονοί του όταν εκείνος έφτασε εξαθλιωμένος στις Μαρίκες; Γρήγορα όμως ξεπέρασε τις αμφιβολίες του και σκέφτηκε συγκινημένος ότι οι σκύλοι – φρουροί των Μαρικών θα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκαναν το καθήκον τους στο ακέραιο, εμπιστευόμενοι το αλάθητο ένστικτό τους.

periigisi marikes flok3

Με τον αρχαιολογικό χώρο δεν φάνηκε να βγάζει άκρη. Το μυαλό του αρνήθηκε να γυρίσει τόσους αιώνες πίσω. Γιατί να προβληματίζεται; Αφού στην Ελλάδα του 2015 δεν υπάρχουν κονδύλια για ανασκαφές. Αλλά και να υπήρχαν, δεν υπάρχει χώρος για να εκτεθούν τα πιθανά ευρήματα.

Προτίμησε λοιπόν να ολοκληρώσει τη βόλτα του περνώντας μέσα από τη μαγιάτικη βλάστηση του λόφου και ατενίζοντας με αισιοδοξία το απέραντο γαλάζιο του γαληνεμένου (εκείνη την ώρα) νότιου Ευβοϊκού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.