Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων – Αρτέμιδος: Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν παιδεία – τώρα μέτρα για την πανδημία!

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η αγωνία χιλιάδων οικογενειών για το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τη στιγμή που η ίδια η επιστημονική κοινότητα προκρίνει τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το ψάρι κρέας και να μας πείσει ότι με 15 μαθητές ανά τάξη, μπορεί και να διασπείρεται ευκολότερα ο ιός!!

Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση, δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της υγειονομικής επιτήρησης των σχολείων, τη στιγμή δεκάδες που Δήμοι δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.

Ενώ η κυβέρνηση είχε ευήκοα ώτα για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των εφοπλιστών και των ομίλων των αερομεταφορών, η ίδια η υπουργός Παιδείας δήλωσε στην Βουλή: «Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η δημιουργία νέων υποδομών «κοστίζουν» και τα δημοσιονομικά του κράτους «δεν αντέχουν». Η Υπουργός Παιδείας έκανε πως δεν άκουσε την ερώτηση της εκπαιδευτικού από σχολείο της Ανατολικής Αττικής για το αν μπορεί η ίδια να κάνει μάθημα με ασφάλεια σε κοντέινερ με 25 μαθητές, ούτε στο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Τα μόνο «μέτρα» που πήρε σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων ήταν να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στα Δημοτικά (!!), να κόψει τα τμήματα ΖΕΠ και να στέλνει τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν σε τρία και τέσσερα σχολεία. Σήμερα, με τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων καθημερινά, τα σχολεία ανοίγουν με 20άρια και 25άρια τμήματα, με μοναδικά «όπλα» προστασίας από την πανδημία μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη, υπό την απειλή μάλιστα της τιμωρίας των μαθητών.

Μεγάλες είναι όμως και οι ευθύνες της τωρινής Δημοτικής Αρχής, όπως και των προηγουμένων, καθώς όλα αυτά τα χρόνια προκλητικά αδρανούσε στο να βρεθούν λύσεις στο οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της περιοχής μας με αποτέλεσμα:

• Δεκάδες νηπιαγωγεία είναι ενοικιαζόμενοι ακατάλληλοι σχολικοί χώροι, ενώ τα μισά σχεδόν δημοτικά σχολεία χρειάζεται να μεταφερθούν σε νέους σύγχρονους σχολικούς χώρους.

• Σε Γυμνάσια και Λύκεια οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, σε κορεσμένα κτήρια, αλλά και σε ακατάλληλες μη αεριζόμενες αίθουσες.

• Αθλητικοί χώροι, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και μεγάλα και σύγχρονα προαύλια αποτελούν σχεδόν άγνωστη λέξη για χιλιάδες μαθητές της περιοχής μας.

Εδώ και χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν την παιδεία, αλλά και την στάση της Δημοτικής Αρχής που εδώ χρόνια «αδυνατεί» να βρει οικόπεδα ακόμα και για τα Νηπιαγωγεία, έχει μετατρέψει την αγορά οικοπέδων για τα Δημοτικά σε σήριαλ δεκαετίας, ενώ σαν καραμέλα αναπαράγει υπαρκτές και ανύπαρκτες δυσκολίες για να δικαιολογήσει την άθλια κατάσταση που επικρατεί.

Τη στιγμή που παραχωρεί πολύ εύκολα δεκάδες στρέμματα δημοτικής γης στην ΕΠΟ, τη στιγμή που για το Smart Park οι συντελεστές δόμησης άλλαξαν σε μια νύκτα, οι επικεφαλής του Δήμου δεν παίρνουν χαμπάρι τι ζουν οι μαθητές μας. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός, ούτε πολιτική βούληση από το Δήμο για να τρέξει τις απαιτούμενες υπηρεσίες, να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για εξεύρεση λύσεων, να διεκδικήσει χρηματοδότηση και κατασκευή από την πολιτεία (Υπουργείο, ΟΣΚ, Περιφέρεια κα), να συμβάλλει και μέσα από το ματωμένο πλεόνασμα που υπάρχει για να φτιαχτούν σχολεία για τα παιδιά μας. Αφήνει τα χρόνια να περνάνε, βολεύεται με τα ακριβά ενοίκια και τα ημίμετρα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να καταδικάσει δυνάμεις και κόμματα που όλο αυτό το διάστημα τον εξαπατούν υπηρετώντας τα συμφέροντα μιας παρασιτικής μειοψηφίας που βγάζει εκατομμύρια από την εργασία και τον κόπο του λαού. Με την δράση του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να βγει από τη ζωή μας το αγκάθι του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε όλες οι κατακτήσεις της επιστήμης τεχνολογίας να υπηρετήσουν τη σύγχρονη παιδεία και υγεία.

Τώρα είναι η ώρα γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της. Σε αυτή τη μάχη το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές θα είναι δίπλα τους στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους του αγώνα, στα Δημοτικά Συμβούλια, μέσα στους μαζικούς φορείς.

Διεκδικούμε:

 Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση δρομολόγηση σχεδίου για την επίλυση του στεγαστικού σχολικού ζητήματος στο Δήμο μας.

 Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

 Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

 Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

 Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

 Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

 Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές. Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

 Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!
Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!

Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων – Αρτέμιδος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.