Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς ταξιδεύουν χωρίς rapid test από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι

Λίγες αλλά σημαντικές αλλαγές θα ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου στη μετακίνηση εκτός νομού. Τι πρέπει να προσέξετε.

Πιο δύσκολη και πιο… ακριβή γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού σε δύο εβδομάδες και για τους επόμενους έξι μήνες για τους ανεμβολίαστους. Όσοι λοιπόν δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 τουλάχιστον, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ωρών για να μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς εκτός από το αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, για αεροπλάνα και πλοία θα ισχύουν όσα και το καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα για διενέργεια rapid test δωρεάν στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που από την παραπάνω ημερομηνία θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους. Έτσι, θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για rapid test με κόστος 10 ευρώ. Το μέτρο ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 12 ετών. Τα παιδιά 5-12 ετών θα ταξιδεύουν με self test.

Για τρένα και ΚΤΕΛ τίθεται σε εφαρμογή μια μεγάλη αλλαγή, καθώς από 13/9 θα χρειάζεται επίσης τεστ, ενώ σήμερα απαιτείται μόνον η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό ισχύει για τους άνω των 12 ετών, ενώ για την ηλικία 5-12 ετών απαιτείται το αρνητικό self test.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις ωστόσο οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για ταξίδια, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid test. Ωστόσο, συνεχίζει να ισχύει το όριο 4 επιβατών – συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.