Δημ. Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου (16/7): Άναψαν τα αίματα για το Οχυρό! Άγριος καβγάς Μπουρνού με εκπρόσωπο του Δασαμάρι (βίντεο)

Εντάσεις και φωνές προκάλεσε το δεύτερο θέμα του σημερινού δ.σ του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Το θέμα, όπως και το προηγούμενο (αποχετευτικό), ήρθε στο δ.σ ως εξαιρετικά επείγον, επειδή υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στον νόμο 4321/15.

Θέμα 2: Επειδή υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στο Ν. 4321/2015 και την καταβολή δόσεων (εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ένταξη),πρέπει να παρθεί απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης ώστε να γίνει δυνατή η καταβολή χρημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου από εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, αλλά και άλλων εγγραφών που έχουν ανελαστικές ημερομηνίες πρέπει να συζητηθεί το θέμα. Λήψη απόφασης περί έγκρισης της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2015.

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Μπουρνούς λέγοντας αναλυτικά από ποιους κωδικούς που υπάρχουν χρήματα, αυτά θα μεταφερθούν σε νέους κωδικούς για τις ανάγκες του δήμου.

Σε αυτούς τους νέους κωδικούς υπάρχει και ο κωδικός με τίτλο την «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη έκδοσης άδειας λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, παραχωρημένων κοινόχρηστων δασικών εκτάσεων στην θέση Οχυρό του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου».

Ο συγκεκριμένος κωδικός, όπως εξήγησε ο κ. Μπουρνούς, αφορά την ένταξη στον νέο νόμο 4315/14 ο οποίος μέσα από μια τροπολογία επιτρέπει σε δασικές εκτάσεις να αδειοδοτηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Σκοπός είναι η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Οχυρό οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια.

Όταν ολοκλήρωσε την εισήγηση του, ο Αντιδήμαρχος τον λόγο πήρε ο Γιώργος Σταυρινός από το Δασαμάρι SOS.

staurinos

Γ. Σταυρινός: Επειδή επικαλείστε τον νόμο 4315/14. Ο νόμος αυτός θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει καταγγελθεί ως δασοκτόνος, σκανδαλωδώς πελατειακός νόμος από οργανώσεις επιπέδου WWF και μάλιστα για το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο επικαλείστε. Με αυτό το άρθρο υποβαθμίζετε σοβαρά η δασική νομοθεσία και ζητά την άμεση κατάργησή του.

Αναφέρει δε ότι αυτές οι ρυθμίσεις τακτοποιούν δεκάδες ή χιλιάδες οι οποίοι παρανόμησαν ή διεκδικούν δικαίωμα δόμησης σε προστατευόμενη γη. Επίσης ο ίδιος υπ. Περιβάλλοντος σε πρόσφατο Δ.Τ που έβγαλε τονίζει ότι με προτεραιότητα θα πρέπει να κινηθούν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος για την αλλαγή και μάλιστα του συγκεκριμένου νόμου.

Αυτό τον νόμο τον χρησιμοποιείται για να κάνετε εφαρμογή τέτοιον αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων. Ο δήμος σας έχει καταγραφεί σαν ένας αντιπεριβαλλοντικός δήμος.

Βαγ. Μπουρνούς (σε έντονο ύφος): Θα πρέπει να σταματήσετε γιατί εμείς μιλάμε για προϋπολογισμό και εσείς μας κάνετε θεωρία.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε πολύ έντονους τόνους με τον κ. Μπουρνού να λέει ότι «Δεν ήρθατε εδώ να μας κάνετε μάθημα. Να το πάρετε πίσω. Που έχει καταγραφεί (ότι ο δήμος είναι αντιπεριβαλλοντικός)» με τον κ. Σταυρινό να αναφέρει ότι «η WWF έχει στείλει επιστολή σχετικά με προηγούμενες αποφάσεις που έχει πάρει ο δήμος».

Ο Αντιδήμαρχος ζήτησε να αφαιρεθεί ο λόγος από τον κ. Σταυρινό γιατί μιλάει εκτός θέματος και ζήτησε από τον πρόεδρο να εφαρμόσει τον κανονισμό.

Ο κ. Μισοκοίλης προσπάθησε να ηρεμίσει τα πνεύματα αλλά η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου με τον κ. Μπουρνού να είναι έξαλλος και να σηκώνεται από τη θέση του για να φύγει.

Πυροσβεστικά προσπάθησε να επέμβει και ο κ. Φαφούτης.

Ο κ. Μισοκοίλης είπε στον κ. Σταυρινό να είναι σίγουρος για ότι πει να έχει δόση αλήθειας, γιατί τα λεγόμενά του καταγράφονται και έδωσε ένα βαρύ χαρακτηρισμό στον δήμο.

Ο κ. Σταυρινός συνέχισε λέγοντας ότι «αν παίρνονται τέτοιες αποφάσεις αυτό που κάνετε είναι να συντηρείτε το αντιπεριβαλλοντικό προφίλ του δήμου Ραφήνας»

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Β. Πιστικίδης και μιλώντας προς τον πρόεδρο του δ.σ ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον κανονισμό έχετε το δικαίωμα να δώσετε σε κάποιον κάτοικο τον λόγο όμως θα πρέπει να τίθεται ένα όριο χρόνου όπως όταν παρατηρείς ότι αν ο λόγος δεν είναι αυτός που πρέπει θα πρέπει να τον διακόπτης».

Αμ. Τόκα: Είστε άδικος.

Β. Πιστικίδης: Εγώ δεν μπαίνω σε καμία αντιπαράθεση. Θα πρέπει να προστατεύουμε το δ.σ γιατί αυτές οι αψιμαχίες είναι αυτές οι οποίες δεν φέρνουν τον υπόλοιπο κόσμο στο δ.σ. Όταν έρχονται εδώ με λυμένο το ζωνάρι και ίσα ίσα για να δημιουργήσουν εντύπωση τότε δεν έρχεται άλλος κόσμος για να παρακολουθήσει. Είναι εις βάρος της δημοκρατίας και του δ.σ».

Βαγ. Μπουρνούς: Εδώ κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον κανονισμό που έχουμε ψηφίσει. Μπορεί να μιλάει ο καθένας μέσα στο χρόνο ή εκτός χρόνου αλλά να είναι εντός θέματος. Δεν αποδέχομαι κανέναν επιθετικό προσδιορισμό ίδίωςς σε αυτήν την διοίκηση η οποία βρήκε περιβαλλοντικά εγκλήματα και έχει κάνει τεράστιο αγώνα.

Δεν κατέβηκα στην πολιτική για να δέχομαι έναν χαρακτηρισμό και να μην μπορώ να τον κρίνω. Για ποιες αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές μιλάει. Και εσείς κα Τόκα του κάνετε και πλάτες, για να μιλήσω συγκεκριμένα, και κάνετε και παρατήρηση στον κ. δήμαρχο και επειδή είναι πολύ ευγενικός δεν τα είπε έτσι όπως είναι.

Εγώ δεν θέλω να είμαι ευγενικός, θέλω να είμαι δίκαιος.

Δ. Φαφούτης: Ούτε εμένα μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί αλλά έχει το δικαίωμα να μιλήσει. Εγώ χαίρομαι να υπάρχουν δημότες που να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και να συμμετέχουν.

Αντ. Παλπατζής: Να χαίρεσαι να βλέπεις. Όχι την ειρωνεία του κυρίου με τα χαμόγελά του.

Δ. Φαφούτης: Εγώ δεν είδα το ύφος. Αν υπάρχουν οι καταγγελίες από την WWF θα ήθελα να μας τις παρουσιάσει και να λάβουμε γνώση όλοι μας και σε ένα άλλο δ.σ να το συζητήσουμε.

Β. Πιστικίδης: Δαμιανέ όλοι μας επικαλούμαστε τον κανονισμό αλλά όλοι μας πάμε να τον αλλάξουμε. Να τον φέρουμε στα μέτρα μας. Αν ο κύριος έχει κάποια πρόταση να έρθει να την καταθέσει.

Αμ. Τόκα: Να ηρεμήσουμε λίγο. Πιθανά το όλο σκηνικό που ζούμε σήμερα στην κοινωνία, μας δημιουργεί αυτήν την ένταση. Πρώτον – Η παρατήρηση που έκανα στον κ. δήμαρχο δεν αφορούσε το θέμα που έθεσε στον κ. πρόεδρο. Δεύτερο –Μπορούμε να δώσουμε τον λόγο σε κάθε δημότη και να ακούσουμε την άποψή του. Με το να φωνάζουμε δεν επιτυγχάνουμε τίποτα. Τρίτον – Το θέμα που έθιξε δεν είναι άσχετο. Γράφετε πάνω στο θέμα.

Βαγ. Μπουρνούς: Δεν κάναμε εμείς αυτές τις εγκαταστάσεις στο οχυρό. Εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο και προσπαθούμε να τις αδειοδοτήσουμε.

Αμ. Τόκα: Ο νόμος είναι όντως δασοκτόνος. Ο υπουργός κ. Τσιρώνης είπε ότι αυτούς τους νόμους θα τους αλλάξει. Για να μην ανοίξουμε καμία κερκόπορτα γιατί δεν πάμε με κάποιον άλλο νόμο και να αδειοδοτήσουμε τις εγκαταστάσεις.

Β. Πιστικίδης: Προσπαθήσατε να βάλετε τα πράγματα σε μία τάξη και μέχρι ενός σημείου το καταφέρατε. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρετε σε πάρα πολλά πράγματα. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει να αδειοδοτήσουμε τα γήπεδα τένις που είναι ένα κόσμημα για τον τόπο μας. Ο υπουργός μπορεί να αλλάξει. Εμείς πάνε να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Βαγ. Μπουρνούς: Ο νόμος δεν είναι για πάντα. Έχει καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν μιλάει για καινούργιες εγκαταστάσεις. Δηλαδή τι να κάνουμε? Να αφήσουμε τον χρόνο να περάσει?

Ηλ. Μικρόπουλος: Ο βασικός λόγος που ζητείται η αδειοδότηση είναι γιατί πολύ αθλητές τραυματιζόντουσαν λόγω τον μηνύσεων που δεχόντουσαν το κράτος ζήτησε την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο καβγάς και οι φωνές, νέα ένταση προκλήθηκε μεταξύ της κα. Τόκα και του κ. Παροικάκη όταν η κα. Τόκα προσπάθησε να πάρει τον λόγο για να κάνει άλλη μία ερώτηση. Η κα. Τόκα διαμαρτυρήθηκε ότι ο κ. Παροικάκης της δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα και την πιέζει να μην κάνει ερωτήσεις.

Ψηφοφορία: κ. Τόκα λευκό.

Πέρασε κατά πλειοψηφία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.