Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι καλύτερη – Πόσο κοστίζει

Πόσο αποτελεσματική είναι η μάσκα ΚΝ95 που φοράμε στα σούπερ μάρκετ και πόσο κοστίζει στα φαρμακεία.
Η μάσκα ΚΝ95 είναι από σήμερα υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ, όπως σε μετρό και λεωφορεία, ύστερα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μάσκα είναι αρκετά πιο αποτελεσματική από άλλες που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως οι υφασμάτινες, καθώς αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά την εν λόγω μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του δε θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης. Όταν και οι δύο μιλάνε, φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Μάλιστα, η μεγάλη διαφορά της είναι ότι είναι ακριβότερη σε σχέση με την απλή χειρουργική μάσκα. Οι πολίτες μπορούν να τη βρουν σε τιμή που κυμαίνεται από 0,50 ή και 1 ευρώ τη μία στα φαρμακεία.

Με μία γρήγορη αναζήτηση, online σε πακέτα με περισσότερες μάσκες ενδεχομένως η τιμή να είναι χαμηλότερη.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.