Μάσκα ΚΝ95: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από μία φορά; Τι λένε οι ειδικοί

Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μια μάσκα KN95; Πότε πρέπει να την αλλάξουμε.
Οι μάσκες KN95 έχουν σχεδιαστεί για μία χρήση, επομένως η επαναχρησιμοποίησή τους δεν θεωρείται ιδανική.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν, σύμφωνα με τη Miami Herald, ότι το ευρύτερο κοινό θα μποροούσε να τις φορέσει μερικές φορές, πριν χρειαστεί να τις πετάξει, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ορισμένα βήματα.

 

Η αποθήκευση των μασκών σε χάρτινη σακούλα για 24-48 ώρες μεταξύ των χρήσεων είναι ένας τρόπος για να τις επαναχρησιμοποιήσετε. «Η ανησυχία σχετικά με τη χρήση μάσκας στο κοινό, είναι το να κολλήσουν σωματίδια ή ακόμα και ο ιός πάνω της. Αλλά εάν την αποθηκεύσετε σε μια στεγνή σακούλα, ουσιαστικά απολυμαίνεται ξανά για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Δρ. Joe Gastaldo, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Ohio Health.

Από την άλλη, η Δρ. Jessica Shepherd, από το Very Well Health, εξήγησε ότι μια σακούλα δεν απολυμαίνει στη μάσκα, αλλά περισσότερο αποτρέπει την μόλυνση του ανθρώπου όταν βρίσκεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

«Για τη μάσκα ΚΝ95, προτείνουμε να γίνεται αλλαγή κάθε ημέρα. Αλλά μπορείς να τις εναλλάσσεις», αναφέρει η Dr. Sabrina Assoumou, επιδημιολόγος στο Boston Medical Center.

«Αν για παράδειγμα έχεις τρεις μάσκες, μπορείς να τις αριθμήσεις και να τις φοράς ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα», συνέχισε η ίδια.

Από τη μεριά του, ο Δρ. Jeremy Biggs από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, προτείνει την εναλλαγή μεταξύ των μασκών N95, αφήνοντάς διαστήματα μίας ημέρας πριν την επαναχρησιμοποίηση, επισημαίνοντας ότι οι μάσκες δεν πλένονται.

 

Οι μάσκες αυτές, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν επ’ αόριστον, σύμφωνα με τους ειδικούς. Θα πρέπει να πεταχτούν, καθώς η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στις συστάσεις των CDC, αναφέρεται ότι κάθε φορά που αφαιρείται και επανατοποθετείται μια ΚN95, εξασθενεί, ενώ τεντώνονται οι ιμάντες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να παρέχει σφιχτή σφράγιση στο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, συνιστάται να περιοριστεί ο αριθμός των φορών που αφαιρείται και επανατοποθετείται μια μάσκα. Επίσης, όταν η μάσκα είναι εμφανώς ταλαιπωρημένη ή βρώμικη, πρέπει να αλλάζεται με μια καινούρια.

Πηγή: Miami Herald

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.