Η ενίσχυση της μονομέρειας, και η υπονόμευση του πλουραλισμού

Πριν πέντε μέρες, ο γνωστός στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα του YouTube, Στάμος Αρχοντής, κατά κόσμον Mad Scientist, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εκφράζετε με επιχειρήματα, έναντι του γιατρού Δημήτρη Αντωνίου, για τις απόψεις του, περί των εμβολίων του κορονοϊού.

Η επιστροφή του εν λόγω γιουτιουμπερ, στην πλατφόρμα, έπειτα από 11 μήνες, αφενός είχε απήχηση ξανά στο κοινό του YouTube, που τον καλώσορισε και πάλι στην πλατφόρμα, αφετέρου δεν είχε καλή κατάληξη. Συγκεκριμένα συνοδεύτηκε με καταγγελία για δυσφήμιση από μεριάς του Γιατρού, η οποία ήταν αρκετή για να ρίξει το βίντεο από την πλατφόρμα.

Όπως προαναφέραμε οι απόψεις των δυο ανθρώπων, είχε ως επίκεντρο το εμβόλιο του κορονοϊού. Η άποψη του γιατρού, Δημήτρη Αντωνίου, είναι ότι το εμβόλιο μπορεί να προσβάλει το DNA, και μέλη του αναπαραγωγικού συστήματος, κάνοντας παραπομπές σε πολύ γνωστές έρευνες πανεπιστημίων, μια εξ αυτών και του ΜΙΤ, πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Ο Στάμος Αρχοντής ωστόσο, έκανε την έρευνα του και εντόπισε πολλά κενά στις απόψεις του γιατρού, όπου με επιχειρήματα, και με το δικό του μοναδικό τρόπο, τις κατέστησε αναχρονιστικές στο 42λεπτο βίντεο του. Χαρακτηριστικό επιχείρημα του, είναι ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, είναι mRNA, και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να βλάψει σημεία του DNA, και του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς η πρωτεΐνη του, αντιγράφεται από τον οργανισμό, έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες άμυνες.

Παρά τις διαφωνίες ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι μπορούμε απλώς να εμπιστευτούμε τους ειδικούς και κανένα άλλο. Γι’ αυτό θα ήθελα να τοποθετηθώ, όχι περί των εμβολίων, αλλά περί της λογοκρισίας.

Θεωρώ πως στην σύγχρονη εποχή, που η πληροφορία ρέει άφθονη και περνά αφιλτράριστη στα μάτια του θεατή, θα έπρεπε έστω και λίγο είτε να σεβόμαστε τις απόψεις που έχουν να κάνουν με ένα επίκαιρο ζήτημα, είτε τις αντιπαραθέσεις τους σε αυτά. Ο πλουραλισμός είναι ένα σημαντικό αγαθό ώστε ο θεατής να επιλέγει την πλευρά την οποία υποστηρίζει, ωστόσο στις μέρες μας είναι μια άγνωστη λέξη για πολλούς. Ενισχύει την κριτικη σκέψη και λύνει αναπάντητα ερωτήματα, που μπορεί να έχουν γεννηθεί. Όταν η ίδια πλατφόρμα, την οποία έχει εμπιστευτεί κάποιος για να εκφραστεί, αποσιωπά τον αντίλογο του έναντι μιας αποψης που είναι φαινομενικά ακραία στα μάτια του αναγνώστη/θεατή και δεν συμφωνεί με τους νόμους της επιστήμης, τότε γίνεται αγνή προώθηση της παραπληροφόρησης και ενίσχυση του επιστημονικού αναλφαβητισμού εις βάρος αυτών που θέλουν να ενημερωθούν. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε ανοικτοί στην πολυφωνία και να μην σκοτώνουμε τον αγγελιοφόρο.

Γράφει ο Αντώνης Κυράννας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.