Ρίσι Σούνακ: Αυτός θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας – Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγός του

Ο Ρίσι Σούνακ τις τελευταίες ώρες θεωρείται το φαβορί για την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Η πάμπλουτη σύζυγός του, Ακσάτα Μούρθι είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρθι. Από την άλλη η μητέρα της, Σουντά Μούρθι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Ακσάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Ακσάτα Μούρθι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Ακσάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

Πέρσι την άνοιξη, η Μούρθι ενεπλάκη σε ένα «μίνι – σκάνδαλο» όταν έγινε γνωστό ότι βρισκόταν στη Βρετανία υπό καθεστώς «μη κατοικίας», πράγμα που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημα που αποκτούσε στο εξωτερικό.

Μετά τον σάλο που προέκυψε, η Μούρθι ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2022 ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το παγκόσμιο εισόδημά της, τονίζοντας ότι δεν ήθελε να δημιουργεί ένα «πρόβλημα που αποσπά την προσοχή του κόσμου από τα σχέδια του συζύγου της».

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ: Ανήκει στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα

Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Ο ίδιος πάντως γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον στις 12 Μαϊου 1980.

Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου είχε λάβει υποτροφία, ενώ αφού αποφοίτησε το 2001, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στο ξεκίνημα της καριέρας του εργάστηκε στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Ο Σούνακ ανήκει στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν θεαματική μετά την πρώτη του εκλογή στο βρετανικό Κοινοβούλιο το 2015.

Ο 42χρονος, που υπήρξε υπέρμαχος του Brexit, έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, το 2019, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Σούνακ και Τζόνοσον σχεδίαζαν να ανακοινώσουν ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Σουνάκ θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν “θεμελιωδώς διαφορετική” από την αντίστοιχη του Τζόνσον.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τον κατηγόρησε για προδοσία τον περασμένο Ιούλιο όταν με την παραίτηση του θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε το “ξήλωμα” της κυβέρνησης Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας.

Ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο- πιθανότατα- νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και οι επικρίσεις που δέχεται για τον πλουτισμό της συζύγου του.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.