Ο σπάνιος όγκος με τον οποίο πάλεψε η νικήτρια του Μαραθωνίου Β. Κωνσταντινοπούλου – “Διαγνώστηκα 4 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μου”

H Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, η πρώτη αθλήτρια που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας, έχοντας νικήσει το μυελώδες καρκίνωμα με το οποίο διαγνώστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Αναφερόμενη στην περιπέτεια με την υγεία της σημείωσε: «Είχα διακόψει τον αθλητισμό, γιατί είχα γεννήσει. Έγινε η διάγνωση 4 μήνες μετά από τη γέννηση του παιδιού. Όλοι χαίρονται με τον ερχομό ενός παιδιού, εγώ δεν μπορούσα να χαρώ. Το πρώτο που σκέφτεσαι είναι το χειρότερο σενάριο».

Σε ό,τι αφορά τον Μαραθώνιο και την πρωτιά της στις γυναίκες, μάλιστα με χρόνο που την έφερε στην πρώτη 20άδα των επιδόσεων σε όλους τους Μαραθώνιους, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου είπε ότι δεν το πίστευε πως τερμάτισε πρώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά «αγκάλιασα τον άνδρα μου και πέρασε ένα λεπτό, αφότου τερμάτισα, όταν άρχισα να τσιρίζω», λέγοντας πως μαζί της έκλαιγε με δάκρυα χαράς και ο σύζυγος της.

«Ξεκίνησα με το σκεπτικό πως ότι και να γίνει, θα τερματίσω στο Καλλιμάρμαρο, όποια κι αν ήταν η επίδοση μου», είπε η μαραθωνοδρόμος, η οποία αναφέρθηκε με θέρμη και για τον κόσμο που βρισκόταν κατά μήκος της διαδρομής επαινώντας τους αθλητές που έτρεχαν τα 42,195 μέτρα της διαδρομής.

«Πήρα πολλή μεγάλη δύναμη και ενέργεια από τον κόσμο. Μου αρέσει να επικοινωνώ μαζί τους, τους χαιρετάω, τους χειροκροτώ κι εγώ».

 

Τι είναι το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς

Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών, εντούτοις στις 25% των περιπτώσεων κληρονομείται, ενώ το 50% των απογόνων θα κληρονομήσει την νόσο, από τον γονέα που φέρει την μετάλλαξη.

Πρόκειται για ένα νευροενδοκρινικό όγκο, που εξορμάται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς ή C-κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα που εκκρίνουν την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη είμαι μια ορμόνη που παράγεται από τον ανθρώπινο θυρεοειδή αδένα και ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

Σε ασθενείς με μυελώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, τα επίπεδα καλσιτονίνης είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Για αυτό το λόγο η μέτρηση της καλσιτονίνης είναι πολύ χρήσιμη στην διάγνωση του μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς.

Η νόσος στο περίπου 25-30% των περιπτώσεων σχετίζεται με το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας και μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα όπως τους παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια.

Τα μυελοειδή καρκινώματα μπορεί να δώσουν συχνά και νωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις. Η θεραπεία τους περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή και καθαρισμό των λεμφαδένων, η έκταση του οποίου εξαρτάται από την ύπαρξη, ή όχι, μεταστάσεων.

Με πληροφορίες από thetoc.gr, newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.