ΤΟ Μεσογείων – Λαυρεωτικής: Προκαλεί το κράτος, με έφεση ενάντια σε αποζημίωση συγγενών θύματος από την φωτιά στο Μάτι

Την ώρα που συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την πυρκαγιά στο Μάτι, με 104 νεκρούς και πολλούς εγκαυματίες, το εχθρικό για τον λαό κράτος προχώρησε σε άλλη μια πρόκληση. Μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους άσκησε έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία είχε επιδικασθεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, λόγω ψυχικής οδύνης, σε 5 συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας – θύματος της πύρινης λαίλαπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφεση που άσκησε το Δημόσιο στηρίζεται σε έξι λόγους, ανάμεσα στους οποίους ότι η φονική πυρκαγιά υπήρξε «περιστατικό ανωτέρας βίας», δηλαδή ότι ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί!!!

Ειδικότερα, στην έφεση του Δημοσίου αναφέρεται ότι το δικαστήριο που επιδίκασε την αποζημίωση όφειλε να διατάξει πραγματογνωμοσύνη για να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα, ενώ επικαλείται «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», «σπανιότητα και ιδιαιτερότητα της τόσο ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων σε τοπικό επίπεδο», ενώ φτάνει έως το σημείο να ισχυρίζεται ότι «υπήρξε αντικειμενική αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων κατά τις απογευματινές ώρες του δυστυχήματος λόγω καιρικών συνθηκών»!

Παράλληλα, στην έφεση αναφέρεται ότι η έλλειψη εισήγησης από την Πυροσβεστική για εκκένωση της περιοχής δεν επέφερε το θανατηφόρο αποτέλεσμα με την εκατόμβη των νεκρών, ενώ διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι ελήφθησαν μέτρα «άκρας επιμέλειας» και πως «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αδράνησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, αλλά, αντιθέτως, επιστράτευσε άμεσα όλη τη διαθέσιμη δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Παρά ταύτα, δεδομένου του τεράστιου πλήθους των ταυτόχρονων εστιών φωτιάς που εκδηλώνονταν σε διάφορα σημεία στην επίδικη περιοχή, και λόγω της ταχύτητας εναέριας και επίγειας μεταφοράς καυτρών, δεν κατέστη δυνατή αντικειμενικά η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών…».

Το εν λόγω δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος της γυναίκας συνδέεται αιτιωδώς με την παράλειψη των αρμόδιων οργάνων, τα οποία όφειλαν να εισηγηθούν την εκκένωση της περιοχής.

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες βρίσκουν απέναντί τους το εχθρικό αστικό κράτος» αναφέρει η ΤΟ Μεσογείων – Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Στην καταγγελία της αναφέρει:

«Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, το λιγότερο που νιώθουμε αυτές τις μέρες είναι οργή και αγανάκτηση από την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είχε επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος. Κι όλα αυτά μάλιστα σε ένα άλλο δικαστήριο έρχονται στο φως οι τραγικές και συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι και κυρίως οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων.

Για άλλη μία φορά οι πολίτες βρίσκουν απέναντί τους το εχθρικό αστικό κράτος
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως ο λαός μας είναι αυτός που πληρώνει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις ελλείψεις, τα κενά και τις ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που υλοποιούν και στηρίζουν αυτές τις κατευθύνσεις.

Είναι νωπές ακόμη στη μνήμη μας οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι προσπάθειες εξαπάτησης των πυροπλήκτων τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε, ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, ότι άμεσα θα προχωρήσει τα έργα “ανάπλασης” της περιοχής κλπ., δηλαδή τα ελάχιστα κι αυτονόητα που θα έπρεπε να κάνουν.

Όμως η ζωή για άλλη μια φορά απέδειξε ότι αυτοί είναι χρήσιμοι για την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, για να τους “μπουκώνουν” με εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των επιδοτήσεων, για να τους ψηφίζουν φοροαπαλλαγές και να τους χαρίζουν τα χρέη.

Όταν όμως πρόκειται για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, όπως είναι τα αναγκαία έργα και οι υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τότε “δεν αντέχει η οικονομία”, τότε βρίσκουμε απέναντί μας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, μας σέρνουν εκ νέου στα δικαστήρια αν μια απόφαση δεν τους ικανοποιεί.

Εδώ και τώρα το κράτος να παραιτηθεί των όποιων ένδικων μέσων απέναντι σε αποφάσεις που δικαιώνουν τους πυρόπληκτους. Εδώ και τώρα να λύσει τα προβλήματα που χρονίζουν στην περιοχή και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή. Χρειάζεται τώρα ο λαός της περιοχής μας να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που διαχρονικά υπονομεύουν τις ανάγκες και τη ζωή μας. Με την πείρα χρόνων, που έχει συγκεντρώσει για όλα τα ζητήματα, να βγει στο προσκήνιο και να οργανώσει τον αγώνα του με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ».

902.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.