Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μιλάει για την επίθεση εναντίον του στη Μύκονο – «Ήταν επαγγελματικό χτύπημα»

Για το επεισόδιο ξυλοδαρμού του στη Μύκονο μίλησε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, παραθέτοντας και φωτογραφίες από τα τραύματά του.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επίθεση σχετίζεται με δύο επιχειρήσεις που βρήκε ότι είχαν καταπατήσει ιστορικούς χώρους. Οι κατασκευαστές αυτών των ακινήτων στη Μύκονο κατηγορούνται ότι παρήγγειλαν ένα «επαγγελματικό» χτύπημα στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, όταν εκείνος ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει αυστηρούς νόμους για την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

Ο Μανώλης Ψαρρός χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα δραστών καθώς έβγαινε από το σπίτι του στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου. Μετά την επίθεση νοσηλεύτηκε με σπασμένα πλευρά, κάταγμα στη μύτη και σοβαρούς μώλωπες στο πρόσωπο.

«Θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι στο ασθενοφόρο», είπε ο Μανώλης Ψαρρός στην The Telegraph.

Οι φωτογραφίες που έδωσε ο ίδιος στην The Telegraph δείχνουν τους σοβαρούς μώλωπες γύρω από τα μάτια του και το πρησμένο πρόσωπό του.

Ήταν επαγγελματική η επίθεση, λένε Ψαρρός και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ο ίδιος ο Μανώλης Ψαρρός και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) πιστεύουν ότι η επίθεση σχετίζεται με δύο επιχειρήσεις στη Μυκόνου, οι οποίες όπως ο ίδιος διαπίστωσε είχαν καταπατήσει αρχαιολογικούς χώρους. Ο αρχαιολόγος οδήγησε τις δύο περιπτώσεις στις αρχές και αυτή τη στιγμή η υπόθεση ερευνάται.

«Η επίθεση ήταν επαγγελματική», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρόεδρος του ΣΕΑ, στην Telegraph. «Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο».

Τα πολυτελή θέρετρα του νησιού εξυπηρετούν δισεκατομμυριούχους, αστέρες του ποδοσφαίρου και ολιγάρχες, σχολιάζει η Telegraph σημειώνοντας ότι οι τιμές των ακινήτων στο νησί είναι στα ύψη.

Όπως δήλωσε ο Μανώλης Ψαρρός, τα τελευταία τρία χρόνια, η πίεση που έχει αντιμετωπίσει από τοπικά συμφέροντα έχει αυξηθεί παράλληλα με την εντατική ανάπτυξη του νησιού, η οποία συχνά θέτει σε κίνδυνο πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους.

Η επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό έχει επιδεινώσει μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ των αρχαιολόγων και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, σχολιάζει η Telegraph.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ επέκρινε το υπουργείο ότι βάζει τα «οικονομικά συμφέροντα» πάνω από την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», υποστηρίζοντας ότι είχε «δυσφημήσει» το έργο των αρχαιολόγων.

Οι εντάσεις μεταξύ των αρχαιολόγων και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη είναι τεταμένες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019, αναφέρει η Telegraph, σημειώνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού έχει συχνά επικρίνει τους αρχαιολόγους με δηλώσεις της, αποκαλώντας τους «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» και «κολλημένους στα στερεότυπα και την ιδεολογία της εσωστρεφούς κουλτούρας».

«Όποτε υπάρχει σύγκρουση, το υπουργείο επεμβαίνει υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων», λέει η Δήμητρα Κουτσούμπα.

«Γνωρίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με επιχειρηματίες στη Μύκονο, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν νόμο υπέρ τους πριν από ένα μήνα», υποστηρίζει η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Το υπουργείο, από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της σε επαφή που είχε μαζί του ο The Telegraph.

Μετά την επίθεση, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση και η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τον Μανώλη Ψαρρό στο νοσοκομείο.

Όμως ο Μανώλης Ψαρρός επιμένει ότι το υπουργείο εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των αρχαιολόγων και περιγράφει τη συνάντησή του με την Λίνα Μενδώνη ως «εντελώς τυπική».

«Της ζήτησα να εγγυηθεί ότι θα μπορέσω να επιστρέψω στη Μύκονο και να κάνω τη δουλειά μου», είπε.

Την τελευταία δεκαετία, Μανώλης Ψαρρός εργάστηκε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κυκλάδων, φροντίζοντας τα νέα σπίτια και οι επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τους νόμους που αποσκοπούν στην προστασία των αρχαίων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Μανώλης Ψαρρός, πρέπει να βρεθούν και να καταδικαστούν οι δράστες. «Αν δεν συμβεί αυτό, δεν ξέρω τι θα κάνω. Είμαι πατέρας ενός μικρού παιδιού. Αλλά δεν θέλω να με αναγκάσουν να φύγω από το νησί όπου εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια».

Με πληροφορίες της Telegraph, lifo.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.