Ακίνητα: Πώς θα αγοράσετε ή θα νοικιάσετε σπίτι με λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα

Η αγορά ή η ανέγερση ακινήτου έχει ακριβύνει ενώ τα επιτόκια έχουν επίσης εκτοξευτεί στα ύψη. Τα μισθώματα τραβούν συνεχώς την ανηφόρα και τα σπίτια με μηνιαίο μίσθωμα κάτω των 700-800 ευρώ που μπορούν να φιλοξενήσουν μια οικογένεια εξαφανίζονται.

Τα επιδοτούμενα δάνεια του κράτους ύψους 1 δις. ευρώ που έδιναν χρυσή ευκαιρία για απόκτηση στέγης σε νέους τελείωσαν και πλέον η απόφαση για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης πρέπει να ληφθεί με τα σημερινά δεδομένα.

Στη θεωρία, η αγορά ακινήτου είναι πάντοτε προτιμότερη από την ενοικίαση καθώς αποτελεί επένδυση ενώ η ενοικίαση κατανάλωση. Το θέμα είναι όμως αν πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για να κάνει αγορά. Οι βασικές είναι οι εξής:

1. Δεν συζητάς τη λύση της αγοράς αν δεν διαθέτεις τουλάχιστον το 30-35% της αξίας του ακινήτου σε “ζεστό χρήμα”. Πρώτον διότι οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πλέον όσους δεν βάζουν και δικό τους κεφάλαιο στην επένδυση και δεύτερον διότι τα έξοδα μεταβίβασης πρέπει να πληρωθούν κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

2. Δεν προχωράς σε αγορά ακινήτου αν δεν έχεις εξασφαλίσει ότι μπορείς να δανειοδοτηθείς από την τράπεζα. Αυτό κρίνεται με βάση το συνολικό προφίλ του καθενός: διαχείριση προηγούμενων χρεών, ύψος εισοδήματος, δαπάνες που επιβαρύνουν τον καθένα κλπ. Όλοι οι υποψήφιοι δανειολήπτες αξιολογούνται πριν εγκριθεί η εκταμίευση του δανείου.

Οι αντοχές του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι αυτές που καθορίζουν τελικώς και την απόφαση. Η μηνιαία δαπάνη είτε για το ενοίκιο είτε για την δόση του δανείου, δεν μπορεί να ξεπερνά το 30-40% του μηνιαίου εισοδήματος καθώς συν τω χρόνω θα προκύψουν προβλήματα στην κάλυψη άλλων βασικών αναγκών. Έτσι, οι επιλογές, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό τον “κανόνα”.

Αν υποτεθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού “αντέχει” 700 ευρώ τον μήνα για κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης, οι επιλογές ανά περιοχή είναι οι εξής:

1. Στα βόρεια προάστια, η μέση τιμή πώλησης ακινήτου έχει φτάσει στα 2850 ευρώ το μέτρο και η μέση τιμή ενοικίασης στα 10-11 ευρώ. Άρα η περιοχή δεν ενδείκνυται παρά για την ενοικίαση μικρού σπιτιού της τάξεως των 60-65 τετραγωνικών. Αυτά όμως έχουν γίνει εξαιρετικά δυσεύρετα καθώς οι πιθανότητες να βρει κάποιος τέτοιο μίσθωμα στα βόρεια προάστια είναι πολύ περιορισμένα. Για το ενδεχόμενο της αγοράς, θα πρέπει να περιοριστεί κανείς σε ένα σπίτι με αξία περίπου 185.000 ευρώ και να έχει βρει περίπου 55.000-60.000 ευρώ σε μετρητά (πιθανότατα από την πώληση κάποιου παλαιού ακινήτου) για να συγκρατήσει τη μηνιαία δόση στα επίπεδα των 630-650 ευρώ με 30ετή περίοδο αποπληρωμής. Προφανώς λοιπόν τα βόρεια προάστια, δεν προσφέρονται εκτός και αν βρεθεί κάποια ευκαιρία.

2. Στα ανατολικά προάστια, οι πιθανότητες είναι περισσότερες. Με μέση τιμή πώλησης στα 1890 ευρώ αλλά και μέση τιμή ενοικίασης κοντά στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό, μπορεί να βρεθεί ενοίκιο σπιτιού της τάξεως των 90 τετραγωνικών με μηνιαίο μίσθωμα 700-750 ευρώ. Όσο για την αγορά, αν κάποιος βρει τα 51.000 ευρώ μετρητά που απαιτούνται για να καλυφθεί το 30% της αξίας του ακινήτου αλλά και τα έξοδα μεταβίβασης, είναι δυνατή η συγκράτηση της μηνιαίας δόσης στα επίπεδα των 570-580 ευρώ.

3. Στο κέντρο της Αθήνας, μπορούν να βρεθούν και ακόμη χαμηλότερα μισθώματα κάτω από 9 ευρώ το τετραγωνικό αλλά και τιμές πώλησης κάτω από 1900 ευρώ. Όμως χρειάζεται προσοχή με την κατάσταση του ακινήτου που θα αγοραστεί ή θα ενοικιαστεί καθώς η παλαιότητα φέρνει αυξημένα έξοδα για ψύξη και θέρμανση.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.