Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

Το «λάθος» με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αρκετός λόγος γίνεται για το τι περιλαμβάνει το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου με τα πράγματα να είναι λίγο συγκεχυμένα.

Είναι γνωστό πως στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, περιλαμβάνει ψάρι και σύμφωνα με την παράδοση αυτό είναι ο παστός μπακαλιάρος που συνοδεύεται από σκορδαλιά. Όμως, όσον αφορά την 28η Οκτωβρίου, τα πράγματα αρκετά μπερδεμένα.

Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

Οι γαστρονομικοί περιορισμοί για το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι λίγοι και σχετίζονται κυρίως με τις επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας, για όσους τις ακολουθούν.

Με απλά λόγια, εάν η 28η Οκτωβρίου πέσει σε περίοδο ή ημέρα όπου κανονικά ακολουθούμε νηστεία (π.χ.: Παρασκευή, Τετάρτη), παραδοσιακά δεν θα καταναλώσουμε κρέας εκείνη την ημέρα. Κατά τις ημέρες αυτές κανονικά απαγορεύεται το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά αλλά και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ωστόσο, φέτος δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός αφού η εθνική εορτή πέφτει Σάββατο.

Και καθώς η 28η Οκτωβρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φάμε μπακαλιάρο, αλλά μπορούμε να προτιμήσουμε κρέας, ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα επιθυμούμε αφού δεν υφίσταται κάποια νηστεία.

Πάντως, αν τελικά επιλέξετε να γεμίσετε με μπακαλιάρο σκορδαλιά το τραπέζι σας τότε δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

12 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου βάρους 800 γρ.

Για το κουρκούτι:

300 ml μπύρα
125 γρ. αλεύρι
100 γρ. corn flour
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

500 γρ. ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο
100 γρ. καρύδια
5 μέτριες σκελίδες σκόρδο
250 ml ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο:

Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε άφθονο λάδι, τουλάχιστον δύο δάχτυλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το corn flour, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα. Εναλλακτικά μπορούμε αντί για μπύρα να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο νερό ή σόδα.

Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι ένας ρευστός χυλός. Βάζουμε τον χυλό στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στον χυλό. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε με προσοχή στο καυτό λάδι.

Προσοχή! Τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους στο τηγάνι.

Μόλις ο μπακαλιάρος ροδίσει από κάτω, τον γυρίζουμε. Όταν ροδίσει και η άλλη πλευρά το αποσύρουμε από το τηγάνι και τον τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Για τη σκορδαλιά:

Αφαιρούμε από το σκόρδο το φύτρο. Χτυπάμε σε γουδί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να γίνει αλοιφή. Μεταφέρουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι, το ψωμί και τα καρύδια και χτυπάμε.

Προσθέτουμε το λάδι, κατά προτίμηση λίγο λίγο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει τη σύσταση που μας ικανοποιεί.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.