Είδαμε την παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» σε μετάφραση-σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου στο θέατρο Βεάκη

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Αμερικανός κι ένας Ιρλανδός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι, το ξέρετε; Όχι, ε;»

Λοιπόν, να πάτε να το δείτε γιατί αξίζει της προσοχής σας και για να μάθετε γι’ αυτούς τους τρεις ήρωες, με την κυριολεκτική και με την θεατρική σημασία του όρου, τα πάντα, καθώς ξεγυμνώνονται μπροστά στα μάτια σας.

Οι τρεις αυτοί Δυτικοί άντρες βρίσκονται στο ίδιο κελί, ο ένας μετά τον άλλον, αγνοώντας τον λόγο που απήχθησαν και κρατούνται αλυσοδεμένοι υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομακρατών – απαγωγέων τους και βυθίζονται μέσα στον εγκλεισμό και την απομόνωση από τον έξω κόσμο και τους ανθρώπους τους. Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες που κουβαλούν διαφορετικές ιστορίες και πάθη μεταξύ τους, που όμως είναι στο ίδιο σημείο βιδωμένοι και πρέπει να επιβιώσουν έχοντας ως μόνο εφόδιο, στήριγμα και προστάτη ο ένας τον άλλον.

Ένα έργο που κινείται αριστουργηματικά μεταξύ δράματος και κωμωδίας, αστείου και σοβαρού, όπου εκεί που βουτάει ο θεατής με κομμένη την ανάσα στα βάθη της ψυχής των ηρώων, αλλάζει απότομα, ώστε να βγει στην επιφάνεια και να πάρει αέρα, για να μπορέσουν όλοι να συνεχίσουν τον αγώνα της επιβίωσης σε αυτό το κελί. Ένα κείμενο από τον Φρανκ ΜακΓκίνες τόσο δυνατό που στέκεται επάξια μόνο του και μεταφέρεται ολοκληρωτικά από την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών επί σκηνής. Θίγει οικογενειακά, προσωπικά, θρησκευτικά, φυλετικά, εθνικά, ψυχολογικά ζητήματα, και κάθε τι άλλο που απασχολεί έναν άνθρωπο στην κοινωνία που μεγαλώνει και ζει ακόμα και αν βρίσκεται κλεισμένος σε ένα κελί, με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει σε όλα αυτά τα καλά και τα κακά του έξω κόσμου και της ελευθερίας.

Οι Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου στέκονται ως ξεχωριστές μονάδες επί σκηνής, αλλά ταυτοχρόνως κινούνται, αντιδρούν, μιλούν και αλληλεπιδρούν ως ένα σώμα, ένα σύνολο ενωμένο ενάντια στην παράνοια αυτού που βιώνουν, αδυνατώντας να κατανοήσουν το γιατί και ψάχνοντας εναγωνίως μία ακτίδα φωτός στο σκοτάδι που βρίσκονται, έχοντας ως μοναδική ελπίδα την ελάχιστη πιθανότητα να μην χάσουν τελείως τα λογικά τους, να μην καταφέρουν να τους λυγίσουν αυτοί που τους παρατηρούν συνεχώς έξω από το κελί τους. Δραπετεύουν και επιστρέφουν ξανά στον εφιάλτη που ζουν με μοναδικό τρόπο κάθε φορά.

Αυτή η τριάδα αποδεικνύει περίτρανα υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, ότι όταν έχεις στα χέρια σου ένα τόσο δυνατό κείμενο και άξιους ηθοποιούς στο πλευρό σου, δεν χρειάζεσαι εντυπωσιακά σκηνικά και εφέ, έχεις ακριβώς τα μέσα για να παρουσιάσεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα επί σκηνής. Επιπροσθέτως, τα τραγούδια στο ενδιάμεσο των πράξεων, ο φωτισμός και η κινησιολογία των ηθοποιών προσδίδουν ένα έξτρα χαρακτήρα στην απόδοση του έργου.

Μία θεατρική εμπειρία για τα συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνία, τις φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές, τον εγκλεισμό, την αντρική φύση, μα πάνω απ’ όλα για την πανανθρώπινη καθολική ανάγκη που έχουμε όλοι μας: κάποιον να μας προσέχει.

Χ.Ι.

NFO

Θέατρο ΒΕΑΚΗ

Στουρνάρη 32
Τηλ. 2105223522

Τελευταίες παραστάσεις 3 Ιανουαρίου 2024

Δευτέρα 27/11, 4/12, 11/12, 18/12

Τρίτη 28/11, 5/12, 12/12, 19/12

Τετάρτη 27/12, 3/1

ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

https://www.ticketservices.gr/event/kapoios-na-me-prosexei-theatro-veaki

& στο Ταμείο του Θεάτρου

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Α’ ΖΩΝΗ : Κανονικό 20 ευρώ

Μειωμένο 16 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)

Β’ ΖΩΝΗ : Κανονικό 18 ευρώ

Μειωμένο 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.