Καρδιολογικό check-up: Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον καρδιολόγο και τι εξετάσεις να κάνω

Καρδιολόγοι ονομάζονται οι γιατροί που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και εξειδικεύεται στη θεραπεία τους. Επίσης, είναι αυτοί που βοηθούν τους ασθενείς μετά τη διάγνωσή τους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Οι πιο κοινές καρδιακές παθήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι καρδιολόγοι είναι:

  • Καρδιακή προσβολή (παρεμπόδιση ροής αίματος προς την καρδιά)
  • Καρδιακή νόσος (φραγμένα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στην καρδιά)
  • Αρρυθμίες (γρήγορος καρδιακός ρυθμός, αργός καρδιακός ρυθμός ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός)
  • Καρδιακή ανεπάρκεια (ανικανότητα καρδιάς να αντλήσει ικανοποιητική ποσότητα αίματος στο σώμα)
  • Προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες (όταν η καρδιά αδυνατεί να τις ανοίξει και να τις κλείσει σωστά)

Καρδιολογικός έλεγχος είναι ο έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας, που πραγματοποιείται για την ανίχνευση τυχόν πρώιμων καρδιακών ανωμαλιών. Βρείτε τον ιδανικό καρδιολόγο για εσάς μία μία απλή αναζήτηση στο instadoctor.gr , στην κατηγορία καρδιολόγοι. Ο καρδιολόγος μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για τα επόμενα 10 χρόνια και σε συνεργασία με τον ασθενή προσπαθεί να τον διαχειριστεί μέσω αλλαγών που αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή και μέσω φαρμακευτικής αγωγής, εάν κριθεί απαραίτητη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους όταν δεν νιώθουν καλά, όμως όλα τα άτομα 20 ετών και άνω, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο κάθε 2 με 4 χρόνια, πριν εμφανίσουν συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές. Ορισμένες, μάλιστα, ομάδες ατόμων, πρέπει να προχωρούν σε καρδιολογικό έλεγχο ανάλογα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Σε γενικές γραμμές, ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται κυρίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1.Σύσταση από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας

Ο καρδιολογικός έλεγχος που συνιστάται από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις.

2.Συμπτώματα καρδιακής νόσου

Ο πόνος στο στήθος αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της καρδιακής νόσου και άλλων καρδιακών προβλημάτων και χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν καρδιακή νόσοείναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος που εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τη γνάθο και το λαιμό
  • Πόνος στο στήθος που τείνει να γίνεται όλο και πιο έντονος
  • Πίεση και δυσφορία στοστήθος

Αν εμφανίζετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με έναν καρδιολόγο για έλεγχο.

3. Υψηλή χοληστερίνη

Τα αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, γι΄αυτό τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να υποβάλλονται σε συχνότερο καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πρέπει να ξεκινά από τα 20 και να επαναλαμβάνεται κάθε 4 με 6 χρόνια.

4. Οικογενειακό ιστορικό

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου και γενικά καρδιακών προβλημάτων, θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου (όπως αυτά αναφέρονται πιο πάνω) και να εξετάζονται από τον καρδιολόγο τους ανάλογα με τη συχνότητα που τους συνιστά.

5. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα με υπέρταση συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να ελέγχονται από τα 20 τους χρόνια, κάθε 2 χρόνια.

6. Παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα θα πρέπει να επισκέπτονται πιο τακτικά τον καρδιολόγο τους για καρδιολογικό έλεγχο, διότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος δυσκολεύει τη λειτουργία της καρδιάς και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

7. Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε καρδιακές παθήσεις. Η επίσκεψη στον καρδιολόγο για τους διαβητικούς ανθρώπους, κρίνεται απαραίτητη αν εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 45 και να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια.

8. Εγκυμοσύνη – Προεκλαμψία – Εμμηνόπαυση

Η προεκλαμψία είναι η κατάσταση κατά την οποία οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά την εμμηνόπαυσή τους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο σε αυτές τις φάσεις της ζωής τους.

9. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διότι ο καπνός μειώνει τη ροή του οξυγόνου στην καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την πήξη του αίματος, ενώ ταυτόχρονα βλάπτει τα κύτταρα στην επένδυση των αρτηριών. Ο καρδιολογικός έλεγχος στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται οι καπνιστές προσδιορίζεται χρονικά από τον καρδιολόγο, αλλά από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστάται κατά τη διάρκεια κάθε προγραμματισμένης ιατρικής εξέτασης ρουτίνας.

10. Ασθένεια των ούλων

Τα άτομα με ασθένεια των ούλων έχουν αυξημένη φλεγμονή στο σώμα τους. Οι ασθενείς λοιπόν με ουλίτιδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ως αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής και πρέπει να υποβάλλονται σε συχνούς καρδιολογικούς ελέγχους, ανάλογα με τις συστάσεις του οδοντίατρου τους. Δείτε πως να επιλέξετε οδοντίατρο.

Σε περίπτωση που ο καρδιολόγος υποψιάζεται καρδιακή νόσο, κατά τη διάρκεια του καρδιολογικού ελέγχου προχωρά στις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξέταση προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού
  • Μέτρησηδείκτημάζας σώματος
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Εξετάσεις αίματος για έλεγχο διαβήτη, λιπιδίων του αίματος και φλεγμονωδών δεικτών
  • Τεστ κοπώσεως (αντοχής) σε στατικό ποδήλατο
  • Ηχοκαρδιογραφία στρες
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς (ηχοκαρδιογραφία)
  • Στεφανιαία αξονική αγγειογραφία
  • Στεφανιογραφία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.