Μητσοτάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια: Νομοθετούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο – Χωρίς κομματική πειθαρχία το νομοσχέδιο

Όχι στην παρένθετη μητρότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά.

«Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και αφορά συμπολίτες μας. Δεν είναι το πρώτο θέμα, αλλά εγώ ο ίδιος το άνοιξα, έχω ασχοληθεί, έχω διαβάσει, έχω συζητήσει. Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο, την απαλοιφή οποιοσδήποτε διάκρισης αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα μίας σχέσης γάμου. Ο γάμος είναι από τη φύση του ένας συντηρητικός δεσμός, έχει έννοια σταθερότητας. Ατό που θα φέρω ως ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικό, υπάρχει στην Ευρώπη. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

Μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι εκκλησία και στέφανα. Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, δεν θέλω το θέμα να διχάσει την κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα όσους έχουν διαφορετική άποψη, την εκκλησία. Η Εκκλησία ήταν κατά του πολιτικού γάμου, της καύσης νεκρών. Η πολιτεία νομοθέτησε. Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας αλλά νομοθετεί η πολιτεία.

Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία. Να εξηγήσουμε τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε. Ξέρετε, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την Κεντροαριστερά. Θυμάμαι το 1982 που αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία, η γυναίκα μπορούσε να κρατήσει το επίθετό της, που σήμερα είναι αυτονόητα αλλά η ΝΔ είχε καταψηφίσει.

Στο θέμα των παιδιών, πάμε να δούμε τι θα γίνει και τι πρέπει να γίνει. Παιδιά υπάρχουν σήμερα, τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, δεν θα εξαφανιστούν. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Θα πω μια ιστορία: Μία μητέρα που συζεί με την σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφος δεν έχει κανένα δικαίωμα και το παιδί θα πάει σε ίδρυμα.

Εξυπηρετούμε τα παιδιά με το να μην ρυθμίσουμε τέτοια ζητήματα;

Όσο για το θέμα του bullying πότε γίνεται; Όταν η συζήτηση γίνεται στα ανοιχτά ή στα κρυφά;

Το θέμα με τις γυναίκες κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης “θέλω ένα αγόρι” δεν θα αλλάξει. Δεν αλλάζει τίποτα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Θα προχωρήσουμε ως κοινωνία αλλά δεν θα πειραματιστούμε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα εννοώ ένας άνδρας μόνος να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να γίνει πατέρας, αυτό στην Ελλάδα δεν θα γίνει.

Μία γυναίκα μόνη μπορεί να υιοθετήσει, ένας άνδρας μπορεί να υιοθετήσει, επιτρέπεται από το 1945.

Πήρα οριστικά την απόφαση να προχωρήσω το νομοσχέδιο ακούγοντας ιστορίες παιδιών. Όπως η ομοφυλοφιλία δεν είναι μόδα των καιρών, υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους, υπάρχουν παιδιά και θα ρυθμίσουμε το θέμα.

Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότητα δικαιώματα. Στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να γεννηθούν παιδιά από παρένθετη. Όσα γεννήθηκαν από παρένθετη στο παρελθόν θα έχουν δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα για κάποιον μόνο άνδρα να χρησιμοποιήσει παρένθετη για να κάνει παιδί.

Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές για το νομοσχέδιο. Βουλευτές ψηφίζουν όχι υπουργοί. Με αυτή την ιδιότητα ψηφίζουν. Ξέρω πως για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είναι σημαντικό να πείσουμε βουλευτές και από άλλα κόμματα.

Ακρίβεια: «Αδιανόητο πολυεθνικές να πωλούν τα ίδια ακριβότερα στην Ελλάδα»

«Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, γνωρίζω πόσο δύσκολα περνάνε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Έχουμε πάρει μέτρα, θυμίζω τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε 700 εκατ. ευρώ για αδύναμα νοικοκυριά, κάνουμε ελέγχους. Πλέον μπήκαμε στη λεπτομέρεια, την τιμολόγηση στο ράφι. Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε παρεμβάσεις για συγκεκριμένα. Αδιανόητο για πολυεθνικές να πωλούν τα ίδια προϊόντα ακριβότερα στην Ελλάδα. Όταν είπα πως η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, το εννοούσα, δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των καταναλωτών. Όσον αφορά το βρεφικό γάλα βάλαμε πλαφόν κέρδους», είπε και τόνισε πως «θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες από τις παρεμβάσεις αλλά είμαστε αποφασισμένοι».

«Έχουμε κάνει παρεμβάσεις που δεν είναι στη λογική της φιλελεύθερης οικονομίας. Εμείς φορολογήσαμε τα διυλιστήρια, εισπράξαμε και επιστρέψαμε στην κοινωνία. Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε στρεβλώσεις στην αγορά κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Το κέρδος απληστίας είναι στο μυαλό κάποιων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αποκάλυψε πως εξετάζονται οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες.

Αίτημα για τα F-35

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για την προμήθεια F-35 και πιστεύω πως θα εγκριθεί σχετικά σύντομα», είπε ο πρωθυπουργός με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στην Χάγη» είπε για την Τουρκία, «αλλά δεν είμαστε και τόσο μακριά όσο πριν από ένα χρόνο. Έχουμε υπογράψει συμφωνία για ταξίδια Τούρκων στα νησιά χωρίς βίζα, κάτι που επιθυμούσαν διακαώς οι νησιώτες μας. Προχωρήσαμε τις συνομιλίες για ενίσχυση οικονομικών-εμπορικών σχέσεων. Συνεργαζόμαστε στο μεταναστευτικό και έχουμε μειωθεί οι ροές. Να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρυπίδας στο Αιγαίο. Δεν έχω αυταπάτες ότι θα λυθεί το θέμα από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα το προσεγγίσουμε με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές».

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.