Πικέρμι 123: Παλαιοντολογικά Πάρκα και Τοπικές κοινωνίες! Μια κερδοφόρα σχέση ουσίας κι αλληλεπίδρασης!

Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, ιδρύτρια της εταιρίας τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand Ltd, αντιπρόσωπο της Green Destinations, πρόεδρο της WFTA και ειδικό στο βιώσιμο μάρκετινγκ.

Η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου αποτελεί πάντα ένα σπουδαίο γεγονός, για την χώρα στην οποία ανήκει αλλά και για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, κυρίως όμως για την μικρότερη περιοχή μέσα στην οποία θα αναπτυχθεί, και για την τοπική της κοινότητα.

Η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου, αφενός είναι υψίστης επιστημονικής σημασίας, αφετέρου, αν γίνει με τον προσήκοντα τρόπο, θα επιφέρει άμεσα πολλές ωφέλειες στην τοπική κοινότητα στην οποία ανήκει.

Πρώτη και σπουδαιότερη, ότι θα αποτελέσει έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο ο οποίος με τις σταθερές και υπαίθριες κατασκευές του, θα δένει αρμονικά με την περιοχή στην οποία ανήκει και θα της προσδώσει προστιθέμενη αξία. Ο σχεδιασμός εσωτερικού εκθεσιακού χώρου για τα ευρήματα, και η παράλληλη λειτουργία εσωτερικών και υπαίθριων χώρων επιστημονικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων θα συνδράμει στην αναγνώριση του παλαιοντολογικού πάρκου από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και από το ευρύ κοινό. Την ενίσχυση της επισκεψιμότητας θα ενισχύσει και η προσφορά υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Υπό τα παραπάνω, το Θεματικό Παλαιοντολογικό Πάρκο θα κάνει την περιοχή ευρέως γνωστή. Αντίστοιχα πάρκα δίνουν παγκόσμια αναγνώριση σε μια περιοχή, αποτελούν κέντρα επιστημονικών δράσεων και επίσης ελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των επιστημόνων, αλλά και των απλών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να τα επισκέπτονται.

Η αύξηση επισκεπτών στα παλαιοντολογικά πάρκα μπορεί να μεταμορφώσει την τοπική κοινωνία, αφού μαζί τους θα έχουμε αυξημένη εισροή εσόδων για τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με μια πληθώρα παράλληλων εργασιών γύρω ή μέσα στο παλαιοντολογικό πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ντόπιοι θα βρουν νέες επαγγελματικές ασχολίες, θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, συνεπώς θα ανέβει το τοπικό βιοτικό επίπεδο.

Κύρια προϋπόθεση βέβαια είναι να επικοινωνηθεί σωστά η μεγάλη σημασία ενός παλαιοντολογικού πάρκου για την περιοχή, η δημιουργία του με τρόπο που να ενισχύει τις ωφέλειες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και η συστηματική εκπαίδευση των ντόπιων σχετικά με το πως θα μπορούσαν να εμπλακούν και να ωφεληθούν από το παλαιοντολογικό πάρκο που θα δημιουργηθεί.

Παράλληλα λοιπόν με τη δημιουργία του παλαιοντολογικού πάρκου, θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις πληροφόρησης του κοινού σχετικά με την πολυποίκιλη δραστηριότητα που μπορούν οι ντόπιοι να αναπτύξουν μέσα και γύρω από το πάρκο.

Για να είναι βέβαια επιτυχημένη αυτή η δραστηριότητα θα πρέπει:

οι ντόπιοι να ενημερωθούν επαρκώς για το ίδιο το πάρκο
να σχεδιαστούν από πριν οι χώροι μέσα και πέριξ του, με πρόβλεψη για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να ανθίσει η δραστηριότητα αυτή
να συνειδητοποιήσουν οι ντόπιοι ότι το παλαιοντολογικό πάρκο εκπροσωπεί μέρος της τοπικής τους ιστορίας, για την οποία θα πρέπει να είναι περήφανοι και
να τους δοθεί η ευκαιρία να προτείνουν δράσεις που θα δένουν αρμονικά με το σκοπό και τη λειτουργία του.

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει η τοπική κοινωνία τη μοναδικότητα ενός παλαιοντολογικού πάρκου, πόσο σημαντικό είναι, και πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουν που ζουν σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με μακραίωνη ιστορία, και πόσο μεγάλη προστιθέμενη αξία και αναγνωρισιμότητα θα δώσει το παλαιοντολογικό αυτό πάρκο στην περιοχή αλλά και στην καθημερινή τους ζωή!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.