Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρομά Μπαλαμέ: Ανησυχία για την στοχοποίηση της κοινότητας Ρομά στον Γέρακα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρομά Μπαλαμέ αναφέρεται:

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία την στοχοποίηση της κοινότητας Ρομά στον Γέρακα από συλλόγους μπαλαμέ κατοίκων της περιοχής, τον Δήμο Παλλήνης, και το κράτος. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 7/2/2024 η επίθεση κορυφώθηκε με την εισβολή των ματ στον καταυλισμό/οικισμό και εκδικητικές συλλήψεις κατοίκων.

Το πιο πρόσφατο δράμα αυτού του ταλαιπωρημένου και προδομένου από τις τοπικές αρχές πληθυσμού ξεκινάει στις 16/01/2024, όταν σύλλογοι μπαλαμέ κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με επιστολή τους προς τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση, βάζουν στο στόχαστρο όχι έναν, όχι δύο, αλλά τρεις ρομ καταυλισμούς/οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (σε Γέρακα, Πάτημα Χαλανδρίου, Κορωπί) αλλά ακόμα και όλα τα Ρομά άτομα που δεν κατοικούν σε καταυλισμούς. Με ρατσιστικά αφηγήματα, χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας όλα τα στερεότυπα που υπάρχουν για τις ρομ κοινότητες, απαιτούν από Δήμο και κυβέρνηση να δώσουν “βιώσιμες λύσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου”, βολικά αποκλείοντας τους Ρομά πολίτες από αυτό το κοινωνικό σύνολο. Ενδεικτικά οι σύλλογοι αναφέρουν την “μόλυνση του περιβάλλοντος από ακάθαρτα λύματα”, ένα ζήτημα το οποίο μαστίζει τον καταυλισμό/οικισμό του Γέρακα, που έχει πολλές φορές επίμονα ζητήσει την λύση του, χωρίς καμία ανταπόκριση από την δημοτική αρχή. Παράλληλα μιλάνε για “υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα”, ζητώντας μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δραστηριοτήτων, σε μια περίοδο που τρία εγκλήματα-δολοφονίες Ρομά πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών των Ρομά να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ρεύμα και το νερό, μέσα από όλες τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες, η απάντηση των θεσμών είναι αδιαφορία, συνεχιζόμενη καταστολή και παραπλανητικές υποσχέσεις, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο κοινωνικό αποκλεισμό. Με τα λόγια των ίδιων των κατοίκων της κοινότητας Ρομά του Γέρακα “παραμένουμε σε αυτές τις τραγικές, απαξιωτικές συνθήκες διαβίωσης, σε αυτό το περιθώριο και βιώνουμε τον κοινωνικό στιγματισμό”. Όπως λένε οι ίδιοι οι Ρομά του Γέρακα επιζητούν την ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Απέναντι στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους βρίσκουν έναν εντεινόμενο ρατσισμό και συνεχείς κατηγορίες για μια “παραβατικότητα” η οποία υποτίθεται ότι πηγάζει από την ίδια την κουλτούρα των Ρομά ενώ στην πραγματικότητα οι κοινότητες αυτές εξωθούνται σε πράξεις οι οποίες θεωρούνται παραβατικές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Με απλά λόγια: οι Ρομά ζητάνε ρεύμα και νερό που θα πληρώνουν, ο Δήμος δεν τους το δίνει και για αυτό αναγκάζονται να το κλέβουν. Στο διαρκώς επαναλαμβανόμενο ψέμα που θέλει τους Ρομά ευτυχισμένους στα χωρίς ρεύμα και νερό τσαντίρια τους, οι Ρομά του Γέρακα απαντάνε πως καλούν τη δημοτική αρχή σε διάλογο “σχετικά με τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής ένταξης και ίδρυσης παραρτήματος για Ρομά πολίτες στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης.”

Σε όλα τα άτομα που υιοθετούν άκριτα το παραπάνω ψευδές αφήγημα ως καθολική αλήθεια απευθύνουμε πρόσκληση να επισκεφθούν μαζί μας έναν από τους πολλούς τέτοιους καταυλισμούς/οικισμούς και να διαπιστώσουν οι ίδιοι εάν θα μπορούσαν όχι μόνο να πάνε σχολείο, να σπουδάσουν ή να δουλέψουν, όπως πολλοί κάτοικοι των καταυλισμών/οικισμών κατορθώνουν, αλλά έστω να επιβιώσουν εκεί.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρομά Μπαλαμέ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.