Θέμα χρόνου η πώληση της ACS – Αλλάζει χέρια η εταιρία κούριερ!

Φαίνεται ότι η πώληση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS είναι ζήτημα χρόνου, με το ερώτημα να είναι ποιο θα είναι το τίμημα της μεταβίβασης και ποιο το κέρδος που θα εισπράξει η μητρική εταιρεία, Quest.

Στα βιβλία της, η θυγατρική εκτιμάται στα επίπεδα των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί με μια αξία (enterprise value) που φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η θυγατρική εταιρεία της Quest κατέχει μερίδιο αγοράς 24% στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, με έναν κύκλο εργασιών που έφτασε περίπου τα 150 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 2023, τα έσοδα της ACS ανήλθαν στα 149,7 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022.

Τα κέρδη ΕΒΙΤDA έφτασαν τα 24,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 19,7 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με την Quest, η αύξηση των εσόδων προήλθε κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, οι οποίες σημείωσαν ανάπτυξη άνω του 6%. Αντίθετα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυδρομείου εμφάνισαν μικρότερη μείωση από ό,τι αναμενόταν, κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της ταχείας αποΰλοποίησης λογαριασμών και εγγράφων. Το ποσοστό των συνολικών εσόδων που προέρχεται από τις υπηρεσίες ταχυδρομείου κατά το 2023 ανήλθε μόνο στο 4%.

Κατά το έτος 2023, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών βελτιώσεων και επενδύσεων. Αναβάθμισε τις μηχανογραφικές της υποδομές και παρείχε νέες λύσεις για τους πελάτες της, ενώ επέκτεινε το δίκτυο των σημείων παραλαβής. Αυτό είχε σκοπό την βελτιωμένη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), καθώς και την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών παράδοσης μέσω της χρήσης αυτοματοποιημένων θυρίδων (lockers).

Η Quest επισημαίνει ότι για το έτος 2024, η ACS βασίζει την αύξηση των εσόδων της κυρίως στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών. Προβλέπεται ανάπτυξη στην αγορά των υπηρεσιών ταχυμεταφορών, ενώ αντίθετα, αναμένεται μείωση στον κλάδο του ταχυδρομείου, λόγω της συνεχιζόμενης αποϋλοποίησης των λογαριασμών.

Στο έτος 2024, επιδιώκοντας ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα λειτουργίας μέσω των νέων εγκαταστάσεων στην Αττική, η κύρια προτεραιότητα είναι η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη της εμπειρίας του πελάτη-παραλήπτη.

Προβλέπεται ότι τα έσοδα και η κερδοφορία της εταιρείας θα αυξηθούν το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς θα αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα των επενδύσεων στο νέο κέντρο διαλογής. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις με έμφαση στην ενίσχυση του last mile.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.