Λαύριο: Εξετάζεται το ενδεχόμενο δολοφονίας για τον ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε μέσα σε μεταλλευτικό πηγάδι!

Μια τραγική ανακάλυψη έκαναν προ ημερών ο Βολιώτης Δρ. γεωλογίας και σπηλαιολόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος και η ερευνητική ομάδα στην οποία που συμμετέχει , όταν βρισκόμενοι σε ένα αρχαίο μεταλλείο, βάθους 100 μέτρων στο Λαύριο, αντίκρισαν ανθρώπινα οστά, υπολείμματα ρούχων και παπουτσιών του νεκρού, με αποτέλεσμα να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει η απαραίτητη έρευνα για να γνωστοποιηθεί ποιος ήταν ο άνδρας, που κατέληξε θαμμένος στα μεταλλεία του Λαυρίου.

Ο κ. Βαξεβανόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή γι’ αυτή τη μακάβρια ανακάλυψη, ωστόσο ανέφερε πως δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με νεκρούς ανθρώπους, πεταμένους σε μεταλλεία και σπήλαια.
Όπως εξήγησε ο έμπειρος γεωλόγος, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο της μεταδιδακτορική μου διατριβής, το οποίο λέγεται Lavrion metal database.

Στα αρχαία μεταλλεία…

«Δημιουργούμε μία βάση δεδομένων με όλα τα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου, τα καταγράφουμε, τα χαρτογραφούμε, δηλαδή και τα κατακόρυφα πηγάδια που σκάβανε οι αρχαίοι για να βρουν την μεταλλοφόρο φλέβα, αλλά και μέσα στους οριζόντιους δαιδάλους, που έχουν το πολύτιμο ασήμι που εξόρυξαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στο Λαύριο.
Στο πλαίσιο αυτό εμείς κάνουμε καταγραφές υπογείως και σε ένα τέτοιο μεταλλευτικό φρέαρ το οποίο είχε βάθος 100 μέτρα είδαμε κάποια κόκκαλα να εξέχουν από τον λιθοσωρό και δυστυχώς είδαμε ότι ήταν ανθρώπου», εξήγησε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Το περιστατικό αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ενημέρωσαν τις αρχές, το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αλλά και την εφορεία αρχαιοτήτων Αττικής .

Πιθανότερη η εκδοχή της δολοφονίας

Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο από τον σκελετό αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα πρόσφατο θύμα, της δεκαετίας του ΄80-90 και όχι αρχαίο, ενώ βρέθηκαν υπολείμματα της ενδυμασίας και των υποδημάτων του. Συγκλονιστικό ήταν και το γεγονός ότι πάνω από τον νεκρό υπήρχε μία στοίβα από πέτρες, που οδηγεί στη λογική της δολοφονίας και όχι του λάθους ή της αυτοκτονίας.

«Καθ’ υπόδειξη των αρχών οργανώσαμε αποστολή για να συλλέξουμε τα οστά γιατί κάποια κόκκαλα ήταν μέσα στις πέτρες. Με το κλιμάκιο της ερευνητικής ομάδας, πήγαμε, συλλέξαμε τα περισσότερα οστά και τα παραδώσαμε στις αρμόδιες αρχές και θα ακολουθήσει η ιατροδικαστική έρευνα για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, πως έχει πέσει, εάν είναι εγκληματική ενέργεια, εάν υπάρχει στη βάση δεδομένων το DNA για να δούμε ποιος είναι», ανέφερε.

Νεκροί αντάρτες, στρατιώτες και ζώα
μέσα σε μεταλλεία και αρχαία σπήλαια

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος η μακάβρια αυτή ανακάλυψη των ανθρωπίνων οστών δεν ήταν ένα περιστατικό που συνέβη μία φορά, καθώς έχει συμβεί στο παρελθόν να βρεθεί αντιμέτωπος με ανθρώπινα οστά στρατιωτών, ανταρτών αλλά και με οστά ζώων.
«Επειδή το αντικείμενό μου είναι τα αρχαία μεταλλεία και ασχολούμαι και με την σπηλαιολογία, κινούμαι δηλαδή στον υπόγειο κόσμο, έχουμε την ατυχία να βρίσκουμε πολλά τέτοια, διότι πολύς κόσμος θεωρεί ότι κάτι που θέλει να το… ξεφορτωθεί όταν το πετάει μέσα σε ένα αρχαίο φρέαρ εξαφανίζεται δια μαγείας. Σε πολλά σπήλαια ή μεταλλεία βρίσκουμε πράγματα που είχαν κλαπεί και για να τα εξαφανίσουν τα ρίχνουν μέσα στα σπήλαια. Κατά καιρούς βρίσκουμε και άσχημα ευρήματα όπως ένας νεκρός άνθρωπος αλλά και διάφορα αντικείμενα που πετούν οι άνθρωποι για να τα ξεφορτωθούν.

Από όπλα και εξοπλισμούς στρατιωτών, μέχρι … ζώα!

Επίσης στα σπήλαια είναι πολύ σύνηθες, ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα εκεί που υπήρχαν οι ομάδες των ανταρτών ή εκεί που γίνονταν διάφορες μάχες με Γερμανούς να έχουν πεταχτεί στρατιώτες ή αντάρτες και τους βρίσκουμε με τον εξοπλισμό τους, την καραμπίνα τους, τα κράνη τους», εξήγησε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Ο ίδιος συνέχισε ότι εκτός από ανθρώπινα οστά, οι ερευνητές βρίσκουν και οστά ζώων. «Πολλοί άνθρωποι και κάποιοι κακοί τσομπάνηδες πετάνε νεογέννητα ακόμη και σκυλιά, ζωντανά και νεκρά, είτε σε σπήλαια, είτε σε μεταλλευτικά φρέοντα . Είναι κρίμα στην εποχή μας να υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώνουν έτσι ζωντανές ψυχούλες. Δείχνει και το επίπεδο της κοινωνίας μας όταν υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοια πράγματα. Αυτοί άνετα μπορούν να σκοτώσουν και άνθρωπο όταν ρίχνουν ζωντανό ένα ζώο ένα σκύλο μέσα στα σπήλαια», συμπλήρωσε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Έρευνες, μπουσουλώντας σε λαγούμια!

Αναφερόμενος τέλος στις συνθήκες έρευνας και εργασίας, ο έμπειρος γεωλόγος επεσήμανε ότι στα περισσότερα σπήλαια δεν μπορεί ο ερευνητής να περπατήσει και κυριολεκτικά μπουσουλάει σε λαγούμια που έχουν σκάψει οι αρχαίοι, χωρίς φως, με συνθήκες υγρασίας 100%, με λάσπες. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι είναι πάνω από 60χλμ το συνολικό μήκος διαδρόμων αυτών των γαλαριών που έχουν σκάψει οι αρχαίοι και ερευνά ο ίδιος, οπότε η δουλειά που έχει θα είναι αρκετή για τα επόμενα χρόνια.

magnesianews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.