Προειδοποίηση ΟΗΕ: «Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξεπεραστεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου»

ΟΓενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε την Τετάρτη (5/6) να επιβληθεί ένας «έκτακτος» φόρος στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Απώτερος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Associated Press, είναι οι εταιρείες να «συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην πληρωμή της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη», με τον κ. Γκουτέρες να τους χαρακτηρίζει ως «νονούς του κλιματικού χάους».

Μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ προέβλεψε, επίσης, πως «υπάρχει 80% πιθανότητα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα».

Προειδοποίηση ΟΗΕ για τη θερμοκρασία: Τι είπε ο Γκουτέρες

Στη σχετική του ομιλία, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειώνονται κατά 9% κάθε χρόνο έως το 2030, για να διατηρηθεί «ζωντανός» ο στόχος του 1,5 βαθμού.

«Η καύση ορυκτών καυσίμων –πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας– είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα» συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, κάλεσε τις προηγμένες οικονομίες των G20, οι οποίες διοργανώνουν σύνοδο κορυφής στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα, να «πρωταγωνιστήσουν» στην πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κλιματικής καταστροφής..

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα μέλλον όπου οι πλούσιοι θα προστατεύονται σε κλιματιζόμενες φούσκες, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα μαστιγώνεται από θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα σε μη βιώσιμες περιοχές» κατέληξε ο Γκουτέρες.

reader.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.