Καύσωνας: Στους 40 βαθμούς το θερμόμετρο στα Σπάτα!

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σήμερα στην Ελλάδα καθώς ο καύσωνας σαρώνει από άκρη σε άκρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, η πόλη που γνώρισε την… οργή του καύσωνα ήταν η Σπάρτη όπου σημειώθηκε το απίστευτο 43,1 Κελσίου!

Κολυδάς: Πώς φρέναρε ο υδράργυρος στο…40

Τους λόγους που φρέναρε ο υδράργυρος στους…40 εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο Θοδωρής Κολυδάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Παρότι στα Σπάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς, εν τούτοις η συννεφιά αλλά και εν μέρει η σκόνη, έβαλαν ένα πρόσκαιρο φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες . Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία +14°C από τα κανονικά επίπεδα

Η Χριστίνα Ρήγου, μετεωρολόγος του MEGA ανέφερε: «Οι θερμοκρασίες με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι το επόμενο 24ωρο και την Πέμπτη φαίνεται ότι θα σπάσουν τα ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο ξεπερνώντας μέσες κλιματικές τιμές κατά 14 βαθμούς Κελσίου».

Νωρίς το πρωί γονείς και μαθητές πήγαν στα σχολεία με ανεμιστήρες στα χέρια για το τελευταίο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ζέστη στις σχολικές αίθουσες ήταν ανυπόφορη, με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να παραμένουν κλειστά σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά τις εξετάσεις να συνεχίζονται.

Κλειστή η Ακρόπολη από τις 12 λόγω καύσωνα

Στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν μόνο τουρίστες και αυτό με καπέλα και νερά.

Η Ακρόπολη με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έκλεισε από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα, με όσους επισκέπτες περίμεναν να την δουν από κοντά να πηγαίνουν προς τον Εθνικό Κήπο.

Για τους τουρίστες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες ο Εθνικός Κήπος δίνει μία ανάσα δροσιάς.

Στην κορυφή του Λυκαβηττού, χθες, επιφάνεια άγγιξε τους 70 βαθμούς Κελσίου.

«Όσο περισσότερο κόκκινο είναι, τόσο περισσότερη είναι η θερμοκρασία. Σκεφτείτε ότι σε αυτό το σημείο που είμαστε στον Λυκαβηττό το μεσημέρι χθες έφτασε τους 70 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων.

Θεσσαλονίκη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Το κύμα καύσωνα επηρεάζει και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ζέστης η Θεσσαλονίκη, η αίσθηση της ατμόσφαιρας όμως μοιάζει αποπνικτική.

Στις 12 παρά τέταρτο το πρωί και η θερμοκρασία είναι ήδη στους 37 βαθμούς Κελσίου. Όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε παραλία, πετάχτηκαν στην κοντινότερη πισίνα.

«Κόκκινο» χτυπά ο υδράργυρος σήμερα και αύριο με 43αρια

Οι θερμοκρασίες για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη σπάνε κάθε ρεκόρ.

«Στο επίκεντρο αυτού του καύσωνα μπαίνει για ακόμη μία ημέρα η ανατολική και νότια ώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στη Λάρισα με 42 βαθμούς, στο κόκκινο και ο νομός Βοιωτίας με 43 βαθμούς στη Θήβα αλλά και στην Τανάγρα, ενώ στο Λεκανοπέδιο η θερμοκρασία θα αγγίξει 40-41 βαθμούς», σχολίασε η Χριστίνα Ρήγου.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ψήνεται, με τη Χαλκίδα το μεσημέρι να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος και για πυρκαγιές σύμφωνα με την πυροσβεστική σε Αττική, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λάρισα, Κορινθία, Βοιωτία και Μαγνησία.

Επιβίωση στους 40 °C plus

Ειδικοί συστήνουν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως σε ευπαθείς ομάδες.

«Είναι πολύ σημαντικό να κυκλοφορούμε πάντοτε με το μπουκάλι με το νερό μας, είναι σημαντική η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, είναι καλό να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά», επεσήμανε η κα Ψαλτοπούλου.

Μέχρι και αύριο ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο θα δείχνει πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου, με σταδιακή αποκλιμάκωση από την Παρασκευή.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις παραλίες

Με τη θερμοκρασία να σπάει όλα τα ρεκόρ, όλοι οι δρόμοι οδηγού στις παραλίες για λίγες στιγμές δροσιάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.