Καιρός: Καύσωνας με 43άρια και μετά… χαλάζι – Η προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα

Κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη (13.06.24) το «κύμα» καύσωνα που «καλπάζει» τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, με τον υδράργυρο στην Αττική να αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα «λιώνουν» από τον καύσωνα που θα επιμείνει και αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική λόγω της και της αφρικανικής σκόνης που θα κατακλύσει τον ουρανό, με αποτέλεσμα τις αυξημένες νεφώσεις.

Οι εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και την Πυροσβεστική να προειδοποιεί ότι 8 περιοχές βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο.

Πρόκειται για την Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, τη Λάρισα, την Κορινθία, την Αργολίδα και τη Φωκίδα.

Με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από αύριο, ενώ η πτώση της θα γίνει αισθητή το προσεχές Σαββατοκύριακο, όποτε και αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, έντονες σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Το meteo.gr δίνει τον χάρτη με τις «κόκκινες» που περιοχές που αναμένεται να «βράσουν» σήμερα από τη ζέστη.

Χάρτης με τις θερμοκρασίες ρεκόρ και προειδοποίηση Μαρουσάκη για “μεγάλη ανατροπή”

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι περιοχές που θα βράσουν και θα δουν 42-43 βαθμούς είναι η ανατολική Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο και η Κρήτη, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να ξεχωρίζει την Ρόδο, την Βοιωτία, την Αττική και το εσωτερικό της Θεσσαλίας. Ο υδράργυρος αναμένεται να είναι υψηλός και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όμως, ο δυτικός άνεμος θα “σπρώξει” τον καύσωνα ανατολικότερα και θα φέρει στην χώρα μας την μεγάλη ανατροπή του καιρού. Μάλιστα προβλέπονται επικίνδυνες καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συνθήκες καύσωνα, αλλά σε «ισχυρό κύμα ζέστης», το οποίο θα υποχωρήσει σε λίγες ώρες φέρνοντας επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Θα «βγάλει καιρό» όπως λένε και οι οδηγοί της θάλασσας.

Έρχεται χαλάζι και ισχυροί άνεμοι

Αύριο θα αρχίζει να εκτοπίζεται ο καύσωνας, με έναν ψυχρόμετρο να διώχνει την ζέστη προς την Τουρκία και την Κύπρο και θα φέρει αστάθεια ιδιαίτερα προς τον Βορειοανατολικό Αιγαίο την Μακεδονία και την Θράκη.

Η ψυχρόμετρο αυτό θα φέρει ακόμα και χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και έντονους κεραυνούς, ενώ προσοχή συνέστησε στους λουόμενους.

Ο κ. Μαρουσάκης επισήμανε ότι θα φέρει έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο βορειοδυτικός άνεμος θα βρει την πολύ ξηρή και θερμή επιφάνεια και με πολύ εύκολο τρόπο να εκδηλωθούν πυρκαγιές.

Επίσης είπε ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα συγκρουστούν με τις πιο θερμές και θα φέρουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.