Μπουρνούς: Αφανισμός για τους πολίτες σε Ραφήνα & Πικέρμι το νέο Τοπικό Πολεοδομικό που κατατέθηκε εν κρυπτώ

Εν κρυπτώ από τους πολίτες, αλλά εν πλήρη γνώση της δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου, κατατέθηκε προ 15-ημέρου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Α φάση της μελέτης του νέου Τοπικού Πολεοδομικού (νέες χρήσεις γης και πολεοδομικός σχεδιασμός) του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Η μελετητική ομάδα που ανέλαβε μέσω ΤΕΕ τη σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού στον τόπο μας, ως καταγραφή για “ιστορικούς” λόγους είναι:

1. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. με τον δ.τ. PRISMA ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.,
2.ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.,
3.ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΥΣΕΛΙΑΣ του ΗΛΙΑ, 4.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΓΑΜΜΑ-4 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,
6. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ,
7. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή “διοργάνωσαν” στις 13 Μαΐου στο δημαρχείο μια συνάντηση, την οποία ονόμασαν αμφότεροι, συνάντηση “γνωριμίας” και για την οποία είπαν στον κόσμο ότι δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων διαβούλευσης που απαιτεί η μελέτη, αλλά ήταν μία συνάντηση προκαταρκτική, ώστε να ακουστούν ατύπως απόψεις.

Το αποτέλεσμα αυτης της “άτυπης” συνάντησης σήμερα είναι να έχει κατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Α’ φάση ενός Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού- έκτρωμα- αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες του δήμου Ραφήνας- Πικερμίου.

Αυτή η απαράδεκτη πρόταση- μελέτη που κατατέθηκε περιλαμβάνει:

Α. Για τη δημοτική κοινότητα Ραφήνας

1. Συνέχιση της ομηρίας των κατοίκων στην περιοχή Περιβολάκια, αφού διαιωνίζει το καθεστώς δέσμευσης της Α Ζώνης Πρασίνου- Απολύτου Προστασίας.
2. Αφήνει εκτός πολεοδομικής πρόβλεψης την επέκταση του οικισμού Διασταύρωσης στα παλαιά όρια της μελέτης του 1985 και την περιορίζει στην πρόβλεψη του 2003 μέσω ΖΟΕ.
3. Αφήνει εκτός οποιαδήποτε πολεοδομικής πρόβλεψης τον οικισμό του Νέου Πόντου, καθιστώντας ισοβίως ομήρους του οικοπεδούχους.
4. Αποδέχεται εμμέσως την προτεινόμενη γιγάντωση του λιμανιού.
5. Δεν παρουσιάζει λύσεις δημιουργίας χώρων ανάπτυξης νέων κλινών φιλοξενίας , αφού το παλαιό ξενοδοχείο ΙΝΑ ΜΑΡΙΝΑ και ο σημερινός χώρος του lidl απώλεσαν την χρήση ανάπτυξης κλινών, που είχαν από τα παλαιά σχέδια πόλης, στοιχεία και υποδομές απαραίτητα για την ορθολογική λειτουργία και ανάπτυξη της πόλης- λιμένα.
6. Δεν δίνει ικανοποιητικές κυκλοφοριακές λύσεις αποσυμφόρησης της σημερινής κατάστασης, ούτε ικανοποιητικές λύσεις χώρων στάθμευσης, ιδίως μέχρι να εγκριθούν και να έρθουν τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υποδομής στον τόπο μας.
7. Μεταφέρει το σημερινό αδειοδοτημένο χώρο του ΣΜΑ ( Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) σε χώρο επί της Λ. Μαραθώνος, κάτω από την Καλλιτεχνούπολη, ενώ σήμερα λειτουργεί -εδώ και συναπτά 30 έτη -στον πλέον καταλληλότερο χώρο, στη θέση Πλατύ Χωράφι.
8. Δεν αντιμετωπίζει την αναγκαία μεταφορά του σημερινού λειτουργούν τα χώρου επεξεργασίας φυτικών υπολειμμάτων.
9. Δεν αντιμετωπίζει με ορθολογικό τρόπο την ανάπτυξη δημοτικών χώρων υποδομών.

Β. Για τη δημοτική κοινότητα Πικερμίου

1. Δεν προβλέπει επέκταση της υπό πολεοδόμησης περιοχής του οικισμού του κεντρικού Πικερμίου -επιπλέον αυτής που βρίσκεται σε ανάρτηση- ώστε να λυθούν οικιστικά θέματα που προέκυψαν από τις καθυστερήσεις της πολεοδομικης μελέτης.
2. Καταργεί την ένταξη της ΖΑΑ
(περιοχή ΑΟΟΑ) από πολεοδομικό σχεδιασμό που προέβλεπε το προηγούμενο ΓΠΣ της κοινότητας Πικερμίου
3. Δημιουργεί αρχείαστη για την περιοχή μας ΝΕΑ ζώνη ΒΙΟ.ΠΑ (βιομηχανική περιοχή χρήσης) στην περιοχή μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και Λ. Μαραθώνος και αρκετά πλησίον του οικισμού της Διασταύρωσης
4. Δεν επιλύει το θέμα της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ ώστε να μπορεί χωρίς προσκόμματα να προχωρήσει η ήδη αναρτηθείσα πολεοδομική μελέτη του κεντρικού Πικερμίου.
5. Δεν προβλέπει αλλαγή χρήσεων σε άλλες περιοχές των Διοικητικών ορίων της δημοτικής κοινότητας Πικερμίου, πλέον αυτών που προβλέπονταν στο παλαιό ΓΠΣ.

Υπό αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον του τόπου μας, καλούμε πρωτίστως τη δημοτική αρχή και δευτερευόντως τους μελετητές να δημοσιοποιήσουν άμεσα την προτασή τους, ώστε να λάβουν γνώση οι πολίτες, την κατατεθείσα εν κρυπτώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Ραφήνας- Πικερμίου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό απο όλα τα “μέρη” ότι η μελέτη αφορά πρωταρχικά τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους και όχι τους μηχανισμούς που θέλει να “εκπροσωπήσει” αυτοβούλως !!! η δημοτική αρχή.

Καταγγέλουμε δημοσίως τη νυν δημοτική αρχή για την ένοχη σιωπή της, ιδίως για το γεγονός της εν κρυπτώ κατάθεσης της Α φάσης της μελέτης, που γνώριζε και συνειδητά απωσιωπεί, στρουθοκαμηλίζοντας.

Αδιαφορεί στην ουσία για τον σημαντικότερο σχεδιασμό στον τόπο μας και αφορά τους πολίτες μας και τον τόπο που θέλουμε να ζήσουμε με τα παιδιά μας.

Ζητούμε άμεσα τη δημοσιοποίηση του συνόλου της μελέτης και την διασφάλιση πλήρους διαφανών διαδικασιών, με τη συμμετοχή των κατοίκων.

Ο σχεδιασμός για το μέλλον του τόπου μας πρέπει να γίνεται από εμάς, για εμάς και τα παιδιά μας και απαιτούμε την ουσιαστική συμμετοχή μας.
Ας αφήσουν κάποιοι στην άκρη τη μονολιθική τους προσέγγιση.
Κάποιοι μπορεί να ενδιαφέρονται για δικούς τους επιχειρηματικούς λόγους ή απλώς για να ολοκληρώσουν την ανατεθείσα σε αυτούς μελέτη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ ότι πρωθύστερα οφείλουν να σεβαστούν τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή σχεδιασμού.

Οφείλει η δημοτική αρχή και μελετητές να προτείνουν λύσεις μέσω της διαδικασίας που τους έχει ανατεθεί, για την επίλυση των προβλημάτων καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας , προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες αδιέξοδες πολιτικές.
Δηλώνουμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να βάλουμε τέλος στον κατήφορο που έχει μπει η νέα δημοτικη αρχή

Διεκδικούμε τη δημοσιότητα της συνταχθείσας Α φάση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού
Απαιτούμε την πραγματική συμμετοχή των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων στην διαμόρφωση των τελικών προτάσεων.
Είμαστε εδώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.