Jumicar – Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (και όχι μόνο), για παιδιά στη Νέα Μάκρη!

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας προσομοίωσης σε μικρογραφία του πραγματικού οδικού περιβάλλοντος γύρω μας, απευθυνόμενο σε παιδιά.

Ο ρόλος του πάρκου είναι αρχικά η εξοικείωση των παιδιών με θέματα Οδικής Ασφάλειας αλλά κυρίως η οικειοποίηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας, η βιωματική δηλαδή εκπαίδευση των παιδιών.

Τα παιδιά εκπαιδεύονται ως πεζοί αλλά κυρίως ως οδηγοί.
Όσες φορές και να ζητήσεις από ένα παιδί να μην προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο (ακόμα και από την διάβαση πεζών και με το ανθρωπάκι πράσινο!) εάν δεν βεβαιωθεί ότι τα αυτοκίνητα σταμάτησαν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το εμπεδώσει από το μην προλάβει ως οδηγός να σταματήσει όταν πρέπει –οδηγώντας το δικό του αυτοκινητάκι- είτε γιατί αφαιρέθηκε μιλώντας με τον συνοδηγό του, είτε γιατί έτρεχε, είτε γιατί δεν είδε έγκαιρα το φανάρι ή το σήμα.

Ακόμα και η απλούστερη δυνατή διάταξη (απλά ένα σταυροδρόμι) προσφέρει τις βάσεις για την αρχική ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Σοβαρότερες προσπάθειες περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων που συναντάμε ως ενήλικοι στους δρόμους όπως διασταυρώσεις με μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους δρόμους (προτεραιότητα), είσοδο και έξοδο από πλατείες, κίνηση σε μονόδρομο και σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας, διαβάσεις, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση κλπ.

Σπανιότερα –λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης και συντήρησης- περιλαμβάνεται και εκτεταμένη φωτεινή σηματοδότηση και σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως στο πάρκο Jumicar προσφέρεται επιπρόσθετα όλων των ανωτέρω και η δυνατότητα στα παιδιά ως οδηγοί να διασταυρωθούν και με τρένο (φυλασσόμενη διάβαση με μπαριέρες, φωτοσήμανση και ηχοσήμανση).

Από την τρυφερή ηλικία των 3 ετών το παιδί ξεκινά οδηγώντας μικρότερα αυτοκινητάκια με περιορισμένη κλίμακα ερεθισμάτων, συναντώντας μόνο 1 φανάρι και μόνο ελάχιστα βασικά σήματα.

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οδηγεί στο πλήρες οδικό περιβάλλον –πάντα σε μικρογραφία- ευελπιστώντας να καταφέρει απλά πράγματα, όπως να οδηγεί στην λωρίδα του, να συγχρονίζει το γκάζι και το φρένο, να αντιλαμβάνεται τον όγκο του αυτοκινήτου του και να κρατά ασφαλείς αποστάσεις.

Κατά τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού αλλά και στο Γυμνάσιο σταδιακά εντάσσεται πλήρως και αντιμετωπίζει όλες τις δυνατές περιπτώσεις που θα συναντήσει αργότερα ως ενήλικας.

Για τον λόγο αυτό το πάρκο Jumicar είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει διαφορετικά επίπεδα οδηγικής δυσκολίας στα παιδιά.

Η χαρά της οδήγησης μέσω της κλιμακούμενης πρόκλησης είναι σίγουρο ότι οδηγεί στο επιδιωκόμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Η Jumicar με έδρα το Αμβούργο Γερμανίας λειτουργεί από το 1989 σε 15 χώρες παγκοσμίως και στην Ελλάδα από το 2006 σε συνεργασία και σε χώρο εντός του Ιδρύματος για το παιδί η «Παμμακάριστος».

Το παιδί οδηγώντας, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί την σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής, μαθαίνοντας βιωματικά και όχι απομνημονεύοντας πληροφορίες.
Υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος του πάρκου:
• Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 με συνθετικό χλοοτάπητα 4ης γενιάς
• Γήπεδο μπάσκετ και πινγκ πονγκ
• Γήπεδο μίνι γκολφ 18 πιστών/οπών
• Παιδότοπος με φουσκωτά παιχνίδια
• Νερομαχίες με νερόμπαλες και καταπέλτες
• Υπαίθριο bowling
• Petanque

και φυσικά αναψυκτήριο για μικρούς και μεγάλους.

Jumicar

Λεωφόρο Μαραθώνος 1,  Νέα Μάκρη
Τηλ.: 2294050120
Email: [email protected]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.