Το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας στα χωριά και τις εκκλησίες της Καππαδοκίας (φωτό)

Περνώντας από το επιβλητικό χάνι με την έκθεση παραδοσιακών υφαντών το ΛΕΡ έφτασε στην καππαδόκικη, άνυδρη, ηφαιστιογενή γη.

Στο χριστιανικό χωριό Γκέλβερι η ομάδα ΛΕΡ αντίκρισε ελληνικά λιθόκτιστα σπίτια με επιγραφές στις θύρες και την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου .Τα επιβλητικά κτήρια του παρθεναγωγείου και του αρρεναγωγείου, μαρτυρούν το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των Ελλήνων που έζησαν εκεί.Επόμενος σταθμός η Αξός και η λιθόκτιστη βασιλική της Αγίας Μακρίνας.

Αξέχαστη εμπειρία υπήρξε η δύσκολη κάθοδος στους τέσσερις υπόγειους ορόφους της λαξευμένης πολιτείας της Μαλακοπής, όπου έζησαν χιλιάδες άνθρωποι στους αιώνες κρυμμένοι σε μια ζωή ” εν τάφω”.

Ο μυστικιστικός χορός των Δερβίσηδων καθήλωσε και συνεπήρε, ενώ η άσπρη κοιλάδα των Κοράμων με τους πέτρινους σχηματισμούς και τις βυζαντινές εκκλησιές, που λαξεύτηκαν μέσα στους βράχους, προκάλεσε θαυμασμό και συγκίνηση για τη δύναμη, το μεγαλείο και την πίστη της ψυχής του ανθρώπου.

Η Σινασός και το Προκόπι με τις μεγαλόπρεπες ελληνικές οικίες από μαλακή πέτρα και τις εκκλησιές αποκάλυψαν στους επισκέπτες τη σημαντική πολιτιστική και κοινωνική ζωή των προγόνων μας στις μακρινές πατρίδες! Μοναδικές στιγμές από την ιστορία των ελληνικών και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Καππαδοκίας περνούν μπρος στα μάτια και φωλιάζουν στις καρδιές!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.