Ραφήνα: Ποιος ευθύνεται για το μπάχαλο στη Διαπαραταξιακή; Τσεβά: “Δεν υπογράψω χαρτί που θα λέει «Ξαναρχίστε το master plan από την αρχή»”

Περισσότερες απορίες και ερωτηματικά προκάλεσε η 1η Συνάντηση της Διαπαραταξιακής επιτροπής, απ όσες καλούσε να λύσει με τα απόνερα να απασχολούν ακόμα τους πολίτες της Ραφήνας, οι οποίοι αναρωτιούνται ποιος ευθύνεται γι αυτή την εικόνα και αν τελικά έχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις την πολιτική βούληση να αντιδράσουν ενωτικά με βάση μια κοινή θέση σε μια μελέτη που θα πνίξει την πόλη της Ραφήνας.

Αναρωτιούνται οι δημότες εάν η συναίνεση της Δημάρχου για σύγκληση της Διαπαραταξιακής ήταν προσχηματική και όχι για να καθοριστεί μια κοινή πορεία αντιδράσεων σε εύρος χρόνου που δεν θα εξαντληθεί με λήξη της προθεσμίας για την διαβούλευση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Master Plan. Μια διαδικασία διαπαραταξιακών συγκλίσεων, που όπως εύστοχα επεσήμανε δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Σκούφος, της πλειοψηφούσας παράταξης είναι «πλούτος για τις δημοτικές εξελίξεις που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να επιτύχει στον σκοπό του». Είναι μια ευκαιρία να καθοριστεί με την συναίνεση όλων των δημοτικών παρατάξεων μια βιώσιμη αναπτυξιακή σχέση της πόλης με το λιμάνι.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που απομονώσαμε από την περίπου δίωρη συνεδρίαση, όπου η Δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά απαντά στον κ. Βασιλόπουλο πως δεν πρόκειται να υπογράψει εκείνη κάποιο χαρτί που να λέει ότι θα πρέπει το Master Plan να γυρίσει πίσω και να φτιαχτεί από την αρχή.

Να σημειώσουμε πως στις προηγούμενες συνεδριάσεις ή καλύτερα συζητήσεις που είχαν γίνει για το Master Plan, αυτό που είχε επικρατήσει ήταν πως το συγκεκριμένο Master Plan δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που τελικά έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε προχθές η κα Τσεβά. Μάλιστα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι δημοτικές παρατάξεις στην σύσταση μια Διαπαραταξιακής επιτροπής για να διαμορφωθούν εκεί συναινέσεις για από κοινού δημοτικές ενέργειες αποτροπής των ζημιογόνων επιπτώσεων του Master Plan.

Για τους κοινούς στόχους και τις ενέργειες αναλυτικά διάλογος είχε ως εξής:

Αλειφαντής: Πολιτικά συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε Νομική, Επικοινωνιακή και Τεχνική υποστήριξη;
Τσεβά: Σύμφωνα με τα ακούσματα που έχω από τους Υπουργούς που πήγα, όχι.
Αλειφαντής: Το χρειαζόμαστε πολιτικά;
Τσεβά: Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, όχι.
Βασιλόπουλος: Συμφωνούμε δηλαδή ότι ως παρατάξεις θα βγάλουμε από κοινού ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου και να τις στείλουμε στα ΜΜΕ;
Τσεβά: Σας προτείνω να το πείτε δημόσια μεθαύριο στην ανοικτή ενημέρωση.
Βασιλόπουλος: Θα πρέπει να το έχουμε κάνει έως τότε, όχι να το πούμε. Συμφωνούμε να βγάζουμε κοινές ανακοινώσεις;
Τσεβά: Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να έρθουμε όλοι μεθαύριο στην ανοικτή συζήτηση.
Βασιλόπουλος: Αυτό δεν είναι απάντηση.
Τσεβά: Ε, αυτό μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορώ όταν έχω πάει σε όλα τα Υπουργεία, να υπογράψω ένα χαρτί που θα μου λένε μετά ότι δεν καταλαβαίνω όταν μιλάω με ανθρώπους (εννοεί στα Υπουργεία). Έχω πάει σε όλους τους Υπουργούς και μου έχουν πει πέντε πράγματα. Θα πάω να υπογράψω ένα χαρτί που θα λέει «Ξαναρχίστε το masterplan από την αρχή»;
Βασιλόπουλος: Συμφωνούμε, ναι ή όχι;
Τσεβά: Δεν σας απαγορεύω να το κάνετε.
Τσεβά: Σας εξήγησα, το να υπογράψω εγώ είναι απέναντι στο νομικό πλαίσιο του διοικείν…

Δείτε το βίντεο:

Φαίνεται ότι η Δήμαρχος δεν έχει αντιληφθεί ότι ο δήμος έχει έννομο συμφέρον να αντιδράσει με κάθε διαθέσιμο μέσο στο Master Plan και ότι η Διαπαραταξιακή επιτροπή είναι μια τεράστια ενωτική ευκαιρία, ώστε οι δημοτικές παρατάξεις καθολικά να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές για την πόλη επιπτώσεις.

Nα σημειώσουμε ότι δυστυχώς η Δήμαρχος ήταν εκείνη που προκάλεσε οξύτητα λέγοντας ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχει «βάλει την υπογραφή του» στο ΤΑΙΠΕΔ υπέρ του Master Plan, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μπουρνούς που της ζήτησε να παρουσιάσει αυτό το έγγραφο ή να ανακαλέσει. Στην άρνηση της δημάρχου, ο κ. Μπουρνούς αποχώρησε από την Διαπαραταξιακή εκδίδοντας στην συνέχεια σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι σε αναρτήσεις τους αλλά και αυτοδιοικητικοί σε ανακοινώσεις ή σε συζητήσεις, είναι άξιο απορίας που η δήμαρχος δείχνει να σπαταλάει ένα τέτοιο πολύτιμο κοινό πολιτικό κεφάλαιο, όπως είναι η διαπαραταξιακή επιτροπή και μάλιστα μετά από την συναίνεση που είχε για το θέμα αυτό, η οποία θα μπορούσε να γίνει ικανό εργαλείο στα χέρια της απέναντι στα όσα αποφασιστούν για το λιμάνι

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.