Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το καλώδιο που θα συνδέει τη Νέα Μάκρη με την Αίγυπτο!

Ανεβάζει ταχύτητες το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου – Στο Κάιρο ο Δ. Κοπελούζος παρουσιάζει το project του ομίλου με συμμετοχή των Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο, το καλώδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του κοινού επενδυτικού φόρουμ ΕΕ- Αιγύπτου (EU-Egypt Investment Conference) στο οποίο ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, έχει κληθεί να παρουσιάσει την επένδυση.

Η συνδιάσκεψη

Στη συνδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως επίσης και άλλοι 1.000 συμμετέχοντες _ μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ομίλων και funds _ θα γίνουν επαφές για χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρώπης με την αφρικανική χώρα.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Όσον αφορά στο GREGY, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς «παίκτες» που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για είσοδο στη μετοχική βάση της ELICA (θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου).

Πάντως, οι διαδικασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης του έργου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει την επενδυτική του πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου EETC, με τον οποίο έχει υπογραφεί και MoU.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο στηρίζεται από την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες προωθούν την ταχεία υλοποίηση του project. Το ηλεκτρικό καλώδιο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest- PMI) στον οποίο περιλαμβάνονται όσα συνδέουν την Ευρώπη με τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι, η διοίκηση της ELICA κλήθηκε από την Κομισιόν να παρουσιάσει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην επενδυτική διάσκεψη ΕΕ-Αιγύπτου, στην οποία αναμένεται η υπογραφή ενός μεγάλου αριθμού επενδυτικών συμφωνιών με ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και διμερών συμφωνιών συνεργασίας με την ΕΕ.

O συνολικός προϋπολογισμός του GREGY εκτιμάται περίπου στα 12 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής του καλωδίου το οποίο θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και τα 9,5 GW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα παράγουν την καθαρή ενέργεια.

Οι μελέτες του έργου

Στο μεταξύ προχωρούν και οι διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης . Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κληθούν στη συνέχεια να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» που αφορούν στην οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, την τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης. Συνολικά ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει έως σήμερα 24 εταιρείες, εκ των οποίων αναμένεται ότι θα προκριθούν τέσσερις με πέντε.

Η κατασκευή των αναγκαίων ΑΠΕ
Για την παραγωγή της «πράσινης» ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της αιγυπτιακής Infinity), της DAMCO Energy και της ELICA για από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις επί του μνημονίου προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

Παράλληλα, υπάρχει και συμφωνία της Infinity Power, της «μητρικής» Masdar και της Hassan Allam Utilities με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για παραχώρηση εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα ισχύος 10 GW και προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Πηγή: ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.