Ρίψεις σε Σταμάτα και Κερατέα για να μειωθεί η θερμοκρασία στα καμένα – “Αναζωπυρώσεις θα υπάρχουν καθ’ όλη την ημέρα”

Στις καμένες εκτάσεις στην Σταμάτα Αττικής, για την αποτίμηση της δασικής πυρκαγιάς που παραμένει δίχως ενεργό μέτωπο βρέθηκε ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος λέγοντας ότι για την κατάσβεσή της έγινε αναδιανομή δυνάμεων από άλλες περιοχές. Όσον αφορά τα αίτια εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών κοντά σε οικισμούς, απάντησε ότι οφείλονται στην περίσσεια καύσιμης ύλης που μαζί με τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην περιοχή επιχειρούν ακόμη εναέριες και επίγειες δυνάμεις ενώ θα υπάρχει κλιμάκωση δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο του ΕΡΤΝews, Μαίρη Σκανδάλη. «Πεζοπόρα τμήματα είναι και στις δύο χαράδρες που υπάρχουν εδώ αλλά και στα υψώματα τα οποία καπνίζουν», πρόσθεσε ο κ. Τσίγκας

Μιλώντας για την Κερατέα, όπου η φωτιά πέρασε μέσα από οικισμούς ,δήλωσε ότι «αναζωπυρώσεις θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πάρα πολλά τα θερμά σημεία. Θα ψύχονται και από αέρος και από το έδαφος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών μετώπων πέριξ της Αττικής (Πάρνηθα, Σταμάτα, Κερατέα) έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις με προσωπικό που ήρθε από Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο ενώ καθημερινά γίνεται ανακατανομή δυνάμεων.

Αναφορικά με το γιατί συνεχίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις νερού σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξήγησε ότι αυτό γίνεται για να πέσει η θερμοκρασία στα καμένα που παραμένει ανεπτυγμένη.

«Από πάνω γίνεται ένας κύκλος πτήσης και σε συνεννόηση με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Μαρούσι γίνονται οι ανάλογες ρίψεις», πρόσθεσε.

Eρωτηθείς για το που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας ο κ. Τσίγκας εξήγησε ότι έπληξε περιοχή με χαμηλή βλάστηση που είχε καεί παλαιότερα. Αυτό, όπως είπε, είχε ως συνέπεια να επιταχυνθεί η φωτιά γεγονός που προβλημάτισε την Πυροσβεστική.

Όσον αφορά στο γιατί οι φωτιές είναι επαναλαμβανόμενες στις ίδιες περιοχές εξήγησε ότι «Αυτές οι δασικές περιοχές και η μείξη δασικού και αστικού ιστού δημιουργεί όλα αυτά τα ζητήματα» καθώς στο υπέδαφος υπάρχουν συνθήκες οι οποίες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιά. «Υπάρχει πάρα πολλή καύσιμη ύλη και μαζί με τους ανέμους, την υψηλή θερμοκρασία και την δράση κάποιων, οι οποίοι είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση προβαίνουν σε άναμμα πυρός, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.