Φωτιές: Κάηκαν πάνω από 2.000 στρέμματα σε Πάρνηθα και Σταμάτα – – Καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Κερατέα

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα δάσους στην Αττική παραδόθηκαν στις φλόγες των πυρκαγιών που περικύκλωσαν την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο.

Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν και εκατοντάδες πυροσβέστες και απλοί πολίτες έδωσαν μάχη στα τρία μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 48ώρου στο λεκανοπέδιο, «πυροδότησε» τις συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η αρχή έγινε δέκα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (29.06.2024), όταν οι φλόγες κατέκλυσαν μία μεγάλη χαράδρα στην περιοχή Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην μεγάλη επιχείρηση συνέδραμαν περισσότεροι από 106 πυροσβέστες, 4 τμήματα πεζοπόρων, 35 οχήματα ενώ από αέρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, επιχείρησαν συνολικά 17 εναέρια μέσα.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή (30.06.2024), λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Είχαν να αντιμετωπίσουν μέτωπα, μήκους 7 χιλιομέτρων από την Πλάκα έως τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πέρασμά της, η φωτιά στην Κερατέα φαίνεται να έκαψε συνολικά 7-8 σπίτια, αποθήκες και ιδιοκτησίες που υπέστησαν μερική ή και ολική καταστροφή και 4 αυτοκίνητα φαίνεται να παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή έως και σήμερα, Δευτέρα, παραμένουν σε επιφυλακή 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, ενώ πάνω από 140 πυροσβέστες επιχείρησαν και στις 4 εστίες, με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που η ΕΛΑΣ προχώρησε και σε 52 απεγκλωβισμούς από το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα υπήρξε συνδρομή στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Στη Σταμάτα, που ξέσπασε η φωτιά την ίδια μέρα και σχεδόν δύο ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν στα 2 χιλιόμετρα, από το Μοναστήρι Σταμάτας έως και λίγο πριν την περιοχή Γαλήνη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να έκαψε 6 σπίτια και αποθήκες ενώ και ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα. Επιπλέον περισσότερα από συνολικά 22 ελικόπτερα και αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συνεχόμενα ρίψεις με μεγάλη δυσκολία, καθώς η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά είναι κατοικημένη.

Αυτή την ώρα, καλύτερη εικόνα χωρίς ενεργό μέτωπο είναι στις περιοχές της Κερατέας και της Σταμάτας, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία όπου ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές.

newit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.