Άδεια για φάρμακο που προλαμβάνει την Covid ζητά η AstraZeneca

Με ταχεία διαδικασία θα εξεταστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το αίτημα κυκλοφορίας που υπέβαλε η AstraZeneca για φάρμακο που προλαμβάνει την Covid-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το αίτημα αφορά τη σιπαβιμπάρτη, μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλέβια και βάζει στο στόχαστρο του ανοσοποιητικού συστήματος την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο πανδημικός κορονοϊός για να συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το αντίσωμα μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ανέφερε η αγγλο-σουηδική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο ΕΜΑ δέχτηκε να εξετάσει το αίτημα με ταχεία διαδικασία αξολόγησης λόγω του «μείζονος οφέλους» που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημόσια υγεία, πρόσθεσε η AstraZeneca.

Η σιπαβιμπάρτη δεν αναπτύχθηκε από την ίδια την AstraZeneca αλλά από την εταιρεία RQ Bio, η οποία στη συνέχεια παραχώρησε τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης.

Νωρίτερα φέτος η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως παρωχημένο, δεδομένου ότι στόχευε παλαιότερο στέλεχος του SARS-CoV-2.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.