Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε Πάρνηθα, Σταμάτα & Κερατέα

Σε πλήρη ενεργοποίηση τέθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 29-30/6/2024 στην Ανατολική Αττική. Η Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεργασία με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και τις Δημοτικές Αρχές, ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης με υδροφόρα οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα.

Άμεσα μετέβη στα μέτωπα των πυρκαγιών το Σάββατο 29/6/2024 στο Δήμο Αχαρνών και την Κυριακή 30/6/2024 στο Δήμο Λαυρεωτικής και στο Δήμο Διονύσου η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής κα Βασιλική Καβαλλάρη. Καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο ημερών η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Α.Α. βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδα Μανωλάκο. Οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά, για συνδρομή επιπλέον οχημάτων, αλλά και για την περίπτωση που χρειαζόταν οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών στην Π.Ε.Α.Α..

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 29/6/2024 στις 15.00 ξέσπασε πυρκαγιά στο Δήμο Αχαρνών, στο δάσος στη θέση «Κατσιμίδι» της Πάρνηθας. Η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα η Π. Ε. Ανατολικής Αττικής, κατόπιν αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος, συνέδραμε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων και 3 χωματουργικών μηχανημάτων. Η ενεργοποίηση της διάθεσης ήταν άμεση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Α. και το αρμόδιο προσωπικό της Π.Ε.Α.Α. σε πλήρη επιφυλακή καθ’ όλο το 24ωρο.

Την Κυριακή 30/6/2024 στις 12.00 το μεσημέρι η Π. Ε. Ανατολικής Αττικής κλήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα να συνδράμει στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δήμο Λαυρεωτικής, στην Πλάκα Κερατέας, με 7 υδροφόρα οχήματα και 2 χωματουργικά μηχανήματα. Επιπλέον στο Μαρκάτι Κερατέας την ίδια ημέρα διέθεσε 5 υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 30/6/2024 στις 16.00, εξελίχθηκε άλλη μία μεγάλης διάστασης πυρκαγιά στο Δήμο Διονύσου, στην περιοχή της Σταμάτας, όπου διατέθηκαν 10 υδροφόρα οχήματα και 1 χωματουργικό μηχάνημα.

Το απόγευμα της Κυριακής διατέθηκαν άλλα 3 υδροφόρα οχήματα για την πυρκαγιά στον Αγ. Κωνσταντίνο Λαυρίου, κοντά στην πυρκαγιά της Πλάκας Κερατέας.

Ο μεγάλος κίνδυνος σε όλες τις προαναφερθείσες πυρκαγιές ήταν ότι εξελισσόταν κοντά σε κατοικημένες αλλά και δασώδεις περιοχές. Χάριν της άμεσης επέμβασης των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, της κινητοποίησης και του συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δημοτικών Αρχών, τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, τη συνεργασία των εθελοντικών ομάδων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τέθηκαν υπό έλεγχο.

Θα ακολουθήσουν αυτοψίες για έλεγχο και καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε.Α.Α. στις τυχόν πληγείσες επιχειρήσεις των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα συγκροτήσει κλιμάκια (γεωπόνων, κτηνίατρων κ.α.) για να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια. Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας Π.Ε.Α.Α., θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.