Τι συμβαίνει με την πτωχευμένη FTI – Όλο το παρασκήνιο με το τουριστικό πρακτορείο

Η Γερμανική εταιρία FTI Touristik Ε.Π.Ε., ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία στη Γερμανία, έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης με πολλές και σοβαρές συνέπειες στους πελάτες της εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Πριν λίγες ημέρες, όπως σημειώνει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, τα στελέχη της διεξήγαγαν εντατικές συνομιλίες στο Βερολίνο με εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, με στόχο την εξασφάλιση άμεσης χρηματοδοτικής στήριξης.

Σημειώνεται ότι η Γερμανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρείχε ήδη χρηματοδοτική στήριξη ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ στην εταιρία.

Η αίτηση πτώχευσης της FTI Touristik

Ωστόσο, η Γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την αίτηση για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, καθώς, σύμφωνα με τα ως ανωτέρω Υπουργεία, η αφερεγγυότητα της εταιρίας δεν ήταν πλέον δυνατόν να αποτραπεί με περαιτέρω κρατική επιχορήγηση. Ως αιτιολογία αναφέρονται δημοσιονομικές, νομικές και οικονομικές πτυχές. Από τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν (ήτοι περίπου 600 εκατ. ευρώ) η FTI, έως τώρα, αποπλήρωσε μόνο μέρος του ποσού, ήτοι 30 με 50 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει απολεσθεί και ως εκ τούτου δεν αναμένεται περαιτέρω εξόφληση της επιχορήγησης. Μέχρι πρότινος, η διάσωση της FTI θεωρούνταν ακόμη εφικτή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο τε η αμερικανική επενδυτική εταιρία Certares, συμφερόντων οικογένειας Sawiris (κατέχει από το 2020 το 75 % των μετοχών του ομίλου FTI), συμφώνησε να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του ομίλου στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ και, παράλληλα, να αναλάβει ως στρατηγικός επενδυτής τα χρέη της και να εισφέρει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Παρόλο που η Certares ανακοίνωσε αρχικά την πρόθεσή της να αναλάβει και τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI, απεδείχθη απρόθυμη να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό που είχε προκύψει διότι υπάρχει ασάφεια ως προς το ύψος του ελλείμματος και των χρεών της εταιρίας.

Στα τέλη Μαΐου 2024, συγκλήθηκε συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στη θυγατρική της FTI, Meeting Point International GmbH, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ανάγκη εισροής 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της FTI το καλοκαίρι του 2024. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση πρόσθετης οικονομικής στήριξης από τους προηγούμενους βασικούς μετόχους, την αιγυπτιακή οικογένεια δισεκατομμυριούχων Sawiris, που πραγματοποίησε επενδύσεις στην FTI το 2014 και απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών το 2020.

Τα εμπορικά σήμερα της FTI Touristik

Η FTI με έδρα το Μόναχο διαθέτει εταιρίες / εμπορικά σήματα όπως οι 5vorFlug, Flugbörse, BigXtra και Sonnenklar TV. Η συγκεκριμένη εταιρία, που είχε γίνει γνωστή για τη διοργάνωση ταξιδιών σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως την Αίγυπτο και την Τουρκία, δηλώνει ότι απασχολεί 11.000 υπαλλήλους και σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 4,1 δις ευρώ το οικονομικό έτος 2022/23. Παρά την έντονη ανάπτυξή της, η FTI αποτέλεσε επί μακρόν αντικείμενο διαμάχης λόγω της τιμολογιακής της πολιτικής, καθώς οι ταξιδιωτικές της προσφορές πωλούνταν σε τιμές τόσο χαμηλές με συνέπεια την παντελή έλλειψη κέρδους.

Έπειτα από την πτώχευση του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook το Φθινόπωρο του 2019, η πτώχευση της FTI συνιστά τη δεύτερη μεγάλη πτώχευση ταξιδιωτικού πράκτορα και την πρώτη μεγάλη πρόκληση για το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF). Το DRSF ιδρύθηκε μετά την πτώχευση της Thomas Cook και διαθέτει περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022 η FTI είχε καταθέσει στο DRSF εγγύηση ύψους 161,3 εκατ. ευρώ, εξαρτώμενη από τον κύκλο εργασιών, χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 118 εκατ. ευρώ από το γερμανικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF).

Εξάλλου η χρεωκοπία της λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου αιχμής της τουριστικής περιόδου αναμένεται να θέσει τον τουριστικό τομέα ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Μεγάλος αριθμός συνεργαζομένων με την FTI εταιριών, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία, θα αναγκασθούν να επαναδιαθέσουν τα δωμάτια που έχουν κρατηθεί από την FTI, γεγονός που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα συνολικά.

Αναμένονται πλέον οι αποφάσεις του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας DRSF, προκειμένου να επιστρέψουν έως και 65.000 παραθεριστές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Προς ολοκλήρωση της εικόνας επισημαίνεται ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στήριξη στους πελάτες της πτωχευμένης εταιρίας και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα περαιτέρω βήματα.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.