Βουνό η καύσιμη ύλη στον Διόνυσο – “Ζούμε με τον φόβο ότι θα καούμε εμείς και τα σπίτια μας”, λένε οι κάτοικοι (βίντεο)

Πεταμένα σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, ξερόκλαδα και ακαθάριστα οικόπεδα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Πολλά οικόπεδα στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ακαθάριστα και αποτελούν «εμπρηστικές βόμβες» για πολλές περιοχές. Μεγάλος όμως είναι και ο κίνδυνος από τα συσσωρευμένα κλαδιά και ξερόχορτα, από τα οικόπεδα που έχουν καθαριστεί και τα οποία βρίσκονται παρατημένα στους δρόμους, γεγονός που αποτελεί «εμπρηστικές βόμβες».’

«Ζούμε με το φόβο ότι θα καούμε εμείς και τα σπίτια μας»
Με τον φόβο της φωτιάς κοιμούνται και ξυπνούν οι κάτοικοι στον Δήμο Διονύσου καθώς βουνά παραμένουν τα ξερόκλαδα έξω από τις αυλές τους.

Σε μικρότερη απόσταση του 1 χλμ από το σημείο που ξέσπασε τη Κυριακή (30/6) η μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα, συναντά κανείς στην άκρη του δρόμου κομμένα κηπαία, και διάσπαρτες σακούλες με ξερόχορτα.

Οι κάτοικοι που είδαν τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια τους καταγγέλλουν ότι τα χόρτα και τα κλαδιά που έχουν καθαρίσει από αυλές και οικόπεδα δεν είχαν μαζευτεί ποτέ από τον Δήμο. «Δεν είναι μόνο αυτός εκεί ο σωρός. Είναι παντού. Δυο μήνες τους παρακαλάμε» καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής.

Ίδιο το σκηνικό και σε πολλά στενά στον Διόνυσο. Τα πεταμένα κλαδιά είναι ανακατεμένα και με πολλά μπάζα και σκουπίδια δυσκολεύοντας έτσι περισσότερο το έργο του Δήμου για την περισυλλογή τους. «Είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος. Όλα είναι ξερά κλαδιά. Ζούμε με το φόβο ότι θα καούν τα σπίτια μας και εμείς» ανέφερε μια κάτοικος της περιοχής.

«Είναι ένας τεράστιος όγκος»

Για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην προλαβαίνουν να τα περισυλλέξουν με τα μέσα που διαθέτουν. Μάλιστα υπό την απειλή των προστίμων οι κάτοικοι καθαρίζουν τα οικόπεδα, ωστόσο πετούν τα κλαδιά στην άκρη του δρόμου όπου και παραμένουν για αρκετές ημέρες όπως συμβαίνει και στη Ροδόπολη.

«Καθημερινά μαζεύουμε κηπαία και κλαδιά. Είναι ένας τεράστιος όγκος» τόνισε στο OPEN η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου δικαιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο.

Ξερόχορτα και σκουπίδια στο δρόμο

Παρόμοιο το σκηνικό και στη λεωφόρο Σουνίου. Τα κομμένα κλαδιά σε δασική έκταση δίπλα σε παιδικές κατασκηνώσεις, όπως δείχνει και το OPEN σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο σημείο (1/7), αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα». «Από πίσω είναι η κατασκήνωση του υπουργείου Οικονομικών και έχουν έρθει και τα παιδιά και από η κατασκήνωση των προσκόπων και είναι αυτό το χάλι. Τα κόψανε και τα παρατήσανε» υπογράμμισε κάτοικος του Σουνίου.

Διπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για καθαρισμένα οικόπεδα

Το πρόβλημα εξετάστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/7) όπου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κάποιες αρρυθμίες. Ενώ όπως είπε σε δέκα ημέρες οι δηλώσεις για τα οικόπεδα που καθαρίστηκαν διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 500.000.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε δρομολογήσει πρόγραμμα και για την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, ώστε να μην αποτελούν κι αυτά εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς» υπογράμμισε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί πως η προθεσμία υποβολής δήλωσης καθαρισμένων οικοπέδων παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.