Κορωπί: Aφιέρωμα στον θρυλικό χαρισματικό Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη του Μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη

Με την Μαρία Κατινάρη και την εξαιρετική λαϊκή ορχήστρα «Αντώνη Κατινάρη»

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Κρωπίας «Σφήττεια 2024», στις 9 το βράδυ, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο πλ. Δεξαμενής το λαϊκό τραγούδι παίρνει τη «σκυτάλη» με την Μαρία Κατινάρη και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Αντώνη Κατινάρη», να τιμούν και να παρουσιάζουν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μια μουσική παράσταση που αφορά τη ζωή και το συνθετικό έργο του θρυλικού χαρισματικού Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη.Μαζί της εξαμελής ορχήστρα που αποτελείται από τους : Στέλιο Βαρβέρη ( μπουζούκι), Θεοδόση Συκιώτη (κιθάρα –φωνή), Σπύρο Νίκα (ακορντεόν), Βασίλη Κούλογλου (κιθάρα- φωνή),Κώστα Σπηλιόπουλο (κόντρα μπάσο), Γιώργο Ντάλλη(μπαγλαμά – τζουρά).

Βιογραφικά στοιχεία του Αντώνη Κατινάρη (1931-28.10.1999): Γεννήθηκε στην πόλη των Χανίων της Κρήτης με καταγωγή από την Φώκαια Μικράς Ασίας. Μέλος πολύτεκνης προσφυγικής εργατικής οικογένειας. Μεγάλωσε σε οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον που είχε επίκεντρο τη μουσική και το τραγούδι. Από 16 ετών ασχολείται επαγγελματικά ως οργανοπαίκτης μπουζουκιού. Καθιερώνεται στα λαϊκά κέντρα των Χανίων με μεγάλα ονόματα της ελληνικής λαϊκή μουσικής σκηνής( Ρίτα Σακελλαρίου, ο Λουκάς Νταράλας, ο Γιώργος Τσιμπίδης, η Καίτη Γκρέυ κ.ά.). Στα τέλη της δεκαετίας του 60 έρχεται στην Αθήνα και εδραιώνει τη φήμη του συνοδεύοντας, μεταξύ άλλων, τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Αγγελόπουλο, το Μενιδιάτη. Στις κορυφαίες συνεργασίες είναι αυτές με τον Πάνο Γαβαλά. Στη δισκογραφία ως συνθέτης συμπράττει με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αλλά και με άλλους διακεκριμένους στιχουργούς: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Θάνος Σοφός, Νίκος Δαλέζιος κ.α. Το τραγούδι «Τι να σου κάνει μια καρδιά» πάνω σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που τραγούδησε το 1966 ο Μπιθικώτσης (Columbia, SCDG-3612) αποτελεί μια εμβληματική συνθετική του συμβολή. Ο Αντώνης Κατινάρης ως ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και αυστηρός κριτής στο χώρο που υπηρετεί, στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του ΄90, έχει αποσυρθεί αλλά αφήνει δύο τελευταίες συνεργασίες να συνοδεύουν κάθε βιογραφική αναφορά σε αυτόν : ο πολυσυλλεκτικός δίσκος “Λαϊκό Πάλκο” με τους Γιάννη Κόλλια, Σόφη Κωνσταντάκη, Δημήτρη Ξενίδη (Polyphone, 1987) και “Για σας Τα Διάλεξα” με ερμηνευτή τον φίλο και συνεργάτη του Στ. Κόκοτα και ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη (WEA, 1994).

Πηγή : Μαρία Κατινάρη και https://www.haniotika-nea.gr/afieroma-stoys-mikrasiates-moysikoys/ (Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη εφ. Χανιώτικα Νέα,10 Νοεμβρίου, 2022, Αφιέρωμα στους Μικρασιάτες μουσικούς, «Αντώνης Κατινάρης»,). Επιμέλεια Ι.Κατιμερτζόγλου.

Βιογραφικά στοιχεία της Μαρίας Αντ. Κατινάρη : Γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Κόρη του Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη και της τραγουδίστριας λαϊκών και δημοτικών Μαρίας Ρίππη. Η Μαρία Κατινάρη είναι μια πολυσύνθετη καλλιτέχνης στο χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, του τραγουδιού με πολλές επιρροές (Μικρά Ασία-Σμυρναίικα, Ευρώπη, κλασσική και παραδοσιακή αραβική μουσική κ.α).Σταθερά υπηρετεί το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι με πολλές εναλλασσόμενες συνεργασίες σε διαφορετικούς χώρους(ροκ club, ρεμπετάδικα, μεγάλες πίστες, συναυλίες, τηλεοπτικές μουσικές σειρές, Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα κ.α) και καλλιτέχνες σε πολλά είδη της μουσικής ακόμα και της θεατρικής σκηνής. Συμμετέχει επίσης σε πολλές δισκογραφικές δουλειές σε δικές της συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Πηγή : Μαρία Κατινάρη. Επιμέλεια Ι.Κατιμερτζόγλου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.