Σε αργία οι δημοτικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται σε σπείρα εκβιαστών – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Σε αργία τέθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, για χρηματισμό και εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων, στην Αθήνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 άτομα, ιδιώτες και υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων – μέλη εγκληματικής οργάνωσης – που φέρονται να ζητούσαν ανταλλάγματα από καταστηματάρχες, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο ή τα πρόστιμα, για παραβάσεις. Ο «τζίρος» τους ξεπερνάει, τις 700.000 ευρώ ανά έτος. «Καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή» τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο φέρεται να ήταν το οικονομικό όφελος της σπείρας των εκβιαστών που έπεσε στα χέρια των αρχών. Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση. 14 άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και εννέα δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι «ταρίφες»

Προσέγγιζαν καταστηματάρχες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και τους ζητούσαν χρήματα για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων. Αν δεν ενέδιναν, έκαναν στοχευμένους ελέγχους μέχρι αυτοί να υποκύψουν. Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ευρώ ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

«Πάνω από 47 υποθέσεις, οι οποίες πάνε πολύ πίσω, τουλάχιστον αρχές Ιανουαρίου του 2023. (…) Θα πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, κυρίως στην Αθήνα, σε μαγαζιά υγειονομικού χαρακτήρα, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε εργασίες οικοδομικές» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία για μία 43χρονη που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής αρχής προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών.

Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση από τον Ιανουάριο του 2023.

Αρχηγικά μέλη ήταν η 43χρονη και ένας 64χρονος. Είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη, προϊστάμενος δημοτικής αρχής, αλλά και υπάλληλοι ετέρων δημόσιων υπηρεσιών αρμόδιοι για τους ελέγχους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και οικοδομικές εργασίες. Λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Εισέπρατταν από την οργάνωση τα εξής ποσά για την παράνομη δράση τους:

Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: 3.000 με 6.000 ευρώ ανά κατάστημα το χρόνο.
Υπάλληλος υπηρεσιών δόμησης: 1.000 με 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπάλληλοι διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: 250 με 2.000 ευρώ ανά περίπτωση και
Υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού 6.000 με 10.000 ευρώ ανά περίπτωση
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη εννέα δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά που βοηθούσαν το έργο της χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Oι διάλογοι – «φωτιά»

Διαλόγους έφερε στο φως της δημοσιότητρας ο ΕΡΤNews, στους οποίους φέρεται να πρωταγωνιστεί 43χρονη φερόμενη ως αρχηγός, αλλά και ένα μήνυμα το οποίο είχε δεχθεί στο κινητό της τηλέφωνο, αποκαλυπτικό της δράσης της οράνωσης.

Στην πρώτη περίπτωση, για ένα υπό κατασκευή κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού και η 43χρονη φέρεται να λέει σε άλλο άτομο που εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων:

«Μακάρι να πάει αρχείο γιατί κι εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις. Απλά να κάνουμε παιχνίδι, να πάρεις τα λεφτά».

Και αυτός της απαντάει:

«Ωραία, άμα είναι έτσι, επιμένω τότε το ψάχνω»

Σε δεύτερη περίπτωση, πάλι η ίδια γυναίκα ενημερώνεται ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επικοινωνεί με συνεργό της και του αναφέρει:

«Είναι η Δημοτική Αστυνομία (στο συγκεκριμένο κατάστημα). Πες τους να φύγουν».

Αυτός την καθησυχάζει:

«Ακόμα κι αν βεβαιωθεί παράβαση, θα φροντίσω να ακυρωθεί αργότερα».

Στην τρίτη περίπτωση, αποκαλύπτεται ένα μήνυμα το οποίο έχει λάβει στο κινητό της τηλέφωνο από άτομο το οποίο φέρεται να έχει δώσει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στο κύκλωμα και τελικά να του βεβαιώθηκε πρόστιμο. Αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος:

«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 ευρώ και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ο, τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δύο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία και δίνουμε αυτά τα χρήματα;».

ertnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.