Πόλος τουριστικής ανάπτυξης το Λαύριο – Οι επενδύσεις που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής

Προσεχώς το Λαύριο αναμένεται να αποτελέσει βασικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης, καθώς εκτός από την αξιοποίηση του λιμανιού, το προσεχές διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν μια σειρά σημαντικών επενδύσεων αξίας εκατομμυρίων.

Μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής του Λαυρίου είναι αυτή που θα υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς με τη Dimand, στο εργοστάσιο Καρέλλα, γνωστό και ως Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα έργο μικτής χρήσης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής.

Μάλιστα θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 60.000 τ.μ. σε συνολικά 100 στρέμματα. Η Dimand έχει έρθει σε συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία της Strix Holdings II L.P., η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου. Η πρώτη φάση του έργου αφορά την πολεοδομική, την αδειοδοτική και τέλος την εμπορική ωρίμανση του, ενώ θα ολοκληρωθεί στα επόμενα τα τέσσερα με έξι χρόνια.

Πλησίον του Λιμανιού στέκει το παλιό Κέντρο Αλλοδαπών του Λαυρίου το οποίο είναι συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. Τα κτίρια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση από άποψη στατικότητας, θα ανακαινιστούν και θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα γίνει και αυτό μέσω ΣΔΙΤ και θα υπάρχει επίσης παραχώρηση της έκτασης για 49 χρόνια.

Πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα μπουν στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα ανεγερθούν και στη θέση της παλιάς βιομηχανίας ΔΕΔΕ, η οποία θα κατεδαφιστεί. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στον χώρο του λιμανιού, έργο που θα βγει σε διαγωνισμό στη διάρκεια του καλοκαιριού με αντικείμενο την ανάθεσή του σε εργολάβο που θα υλοποιήσει την κατασκευή, καθώς και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου σε έκταση στον λόφο του λιμανιού Λαυρίου, με δυνατότητα υποδοχής 2.500 συνέδρων.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής έχοντας πίστη στην ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής έχει δημιουργήσει την ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων από το 2017 με την ονομασία ΔΑΝΕΤΑΛ Α.Ε. όπου έχει 9.500 στρέμματα από αυτά που έχει στην κατοχή του τα τελευταία χρόνια. Η ΔΑΝΕΤΑΛ διαχειρίζεται παραλίες, μαγαζιά, εκτάσεις αλλά και μισθώσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς «Απαραίτητο για όλα αυτά είναι οι χρήσεις γης. Από το 2003 χρειάστηκαν 20 χρόνια για να βγάλουμε το πολυπόθητο ΦΕΚ, το οποίο βγήκε φέτος στις 29 Μαρτίου και δεν υπήρχαν ενστάσεις στην απόφαση του υπουργού. Οπότε όλα αυτά που θα σας αναπτύξω, είναι ώριμα. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει τοπικό πολεοδομικό σχέδιο με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ανάδοχο που ξεκινάει σε λίγο διάστημα με χρόνο ολοκλήρωσης δύο χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι στις ράγες έχει μπει και η αξιοποίηση του λιμένα, με οκτώ επενδυτικά σχήματα να έχουν υποβάλει φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50% συν μία μετοχή.

Ενδιαφερόμενοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ελληνική κατασκευαστική Ιντερκάτ, η κοινοπραξία της JET PLAN SHIPPING (του ομίλου Ηλιόπουλου) με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία της GPH Cruise Port Finance με την Promarine, η κοινοπραξία της Olympic Marine (συμφερόντων Προκοπίου) με την ελβετική MSC Cruises, η Gulftainer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, το fund IOTC Investments και η ισραηλινή Israel Shipyards Industries.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.