Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Τσεχία για συμπαραγωγή πυρομαχικών στο Λαύριο

Συμφωνήθηκε η σύσταση κοινοπραξίας της εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με την τσεχική του Ομίλου CSG.

Η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Νίκος Κωτσόπουλος και η διοίκηση της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας, προβλέπει την παραγωγή συγκεκριμένων τύπων πυρομαχικών και ΤΝΤ στο εργοστάσιο της ΕΑΣ ΑΒΕΕ στο Λαύριο. Η ΕΑΣ κατέχει το 51%, η αντισυμβαλλομένη το 49%. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προσφέρουν την υποδομή τους και οι Τσέχοι αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση.

Σημειώνεται, ότι το ελληνικό δημόσιο και η ΕΑΣ δεν επιβαρύνεται οικονομικά και δεν μεταβιβάζεται κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο της ΕΑΣ. Επιπλέον, διασφαλίζεται η τροφοδοτική αλυσίδα για τον ελληνικό στρατό, ενώ προβλέπεται δικαίωμα βέτο του ελληνικού δημοσίου για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και προβλέπεται πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Με την συμφωνία για δημιουργία κοινοπραξίας των ΕΑΣ με τους Τσέχους της CSG, οι δύο εταιρείες υπέβαλαν κοινή πρόταση συμμετοχής σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) στο πλαίσιο του Κανονισμού ASAP, με αντικείμενο την αναβάθμιση της παραγωγικής δυνατότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η κοινή πρόταση έγινε δεκτή σε δύο τομείς αμυντικού εξοπλισμού, και για την αναβάθμιση των υποδομών του εργοστασίου της ΕΑΣ στο Λαύριο, η ΕΑΣ θα λάβει από την Κομισιόν επιχορήγηση 32 εκατ. ευρώ και άλλα 50 εκ ευρώ θα εισφέρει η CSG.

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών που εγκρίθηκε χθες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, διασφαλίζει την επάρκεια της χώρας σε αμυντικό υλικό πρώτης προτεραιότητας, την ώρα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται σοβαρή μείωση αποθεμάτων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει την ατζέντα θέτοντας νέες προκλήσεις.

lifo.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.